|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Wyciek p³ynu ch³odniczego
diablusia - 3 Lut 2012, 13:23 Temat postu: [MK3] Wyciek p³ynu ch³odniczego Witam,
dzisiaj dolewaj±c p³yn do spryskiwaczy zauwa¿y³am ¿e zbiornik na p³yn ch³odniczy jest pusty!
Bardzo mnie to zdziwi³o, przed zim± wymienia³am termostat i czujnik temperatury oraz ca³y p³yn w ch³odnicy i przewodach.
Wszystko do tej pory by³o ok, p³yn nieco "opad³" by³o lekko ponad max pó¼niej spad³o pomiêdzy max-min, a dzi¶ patrzê i praktycznie suchar w zbiorniku.
Sprawdzi³am z grubsza - bo przy tej temp. to ciê¿ko - zaciski ok, zbiornik nigdzie chyba nie jest pêkniêty z tego co go ogl±da³am, p³yn by³ w przewodzie i w ch³odnicy bo jak odkrêci³am ten zaworek to p³yn polecia³.
Dola³am p³ynu ch³odniczego - nie "zessa³o" go do przewodów ani do ch³odnicy tak jak wla³am tak zosta³o.
Obserwowa³am na odpalonym silniku, nigdzie nie kapie nie cieknie... co mog³o byæ przyczyn± wycieku? co¶ oprócz uszkodzenia? przecie¿ to obieg zamkniêty to powinno byæ ok - my¶la³am ¿e mo¿e co¶ od mrozu... mo¿e kto¶ pomóc?
Marcinowaty - 3 Lut 2012, 20:43
Zapal i zobacz czy nie bombelkuje ci w zbiorniku wyrównawczym. Sprawdz jak wygl±da olej
diablusia - 4 Lut 2012, 19:27
Marcinowaty napisa³/a: | Zapal i zobacz czy nie bombelkuje ci w zbiorniku wyrównawczym. Sprawdz jak wygl±da olej |
hmmmm nie pulsuje olej ok wymieniony jaki¶ czas temu po wymianie zimerringów...(oko³o 2 tygodnie temu wla³am nowy olej)
diodalodz - 4 Lut 2012, 23:06
Je¶li bêdzie jaki¶ wyciek to musisz obserwowaæ komorê silnika przed otwarciem termostatu, czyli chwilê przed "normalnym" miejscem wskazówki temperatury podczas jazdy. Je¶li gdzie¶ bêdzie wyciek to przez 30 sekund w tym miejscu zobaczysz ma³y paruj±cy ob³oczek.
Sprawd¼ te¿ czy dywany nie s± mokre bo mo¿e puszczaæ grzejnik nagrzewnicy.
diablusia - 5 Lut 2012, 10:16
diodalodz napisa³/a: | Je¶li bêdzie jaki¶ wyciek to musisz obserwowaæ komorê silnika przed otwarciem termostatu, czyli chwilê przed "normalnym" miejscem wskazówki temperatury podczas jazdy. Je¶li gdzie¶ bêdzie wyciek to przez 30 sekund w tym miejscu zobaczysz ma³y paruj±cy ob³oczek.
Sprawd¼ te¿ czy dywany nie s± mokre bo mo¿e puszczaæ grzejnik nagrzewnicy. |
Wczoraj rozmawia³am z koleg± ca³kiem przypadkiem o tym, i mówi³ ¿e byæ mo¿e mechanik, który wymienia³ mi ostatnio ko³o pasowe, pasek i zimerringi móg³ spu¶ciæ p³yn ze zbiornika i mo¿e zapomnia³ uzupe³niæ. Czy istnieje takie prawdopodobieñstwo?
Odk±d odebra³am auto od mechanika, nie spr. niczego pod mask±...
JoeMix - 5 Lut 2012, 10:27
Hmm,,, nie wiem, wydaje siê normalne ¿e jak siê zauwa¿y ubytek p³ynu to siê go uzupe³nia i zaczyna baczniej obserwowaæ auto,,, czy p³ynu ucieka dalej czy by³ to jednorazowy przypadek,,,
bid¿ej - 5 Lut 2012, 10:30
nie wiem po co mia³by to robiæ, ale dolej p³ynu na maks i obserwuj co siê dzieje.
diablusia - 5 Lut 2012, 11:05
w pi±tek dola³am p³yn do max, i póki co jest w tej samej pozycji w jakiej by³ jak go wla³am obserwuje
Peter - 7 Lut 2012, 17:22
a jak sprawdziæ, jaki p³yn ch³odniczy mo¿na dolaæ, gdy ju¿ go nie widaæ w zbiorniku wyrównawczym i co mo¿e byæ przyczyn± i¿ gdy parkujê stromo pod górkê lub na równym p³yn nie wycieka, a jak ostro w dó³ to wycieka?
JoeMix - 7 Lut 2012, 17:26
Widocznie cieknie w miejscu które nie jest normalnie zamoczone jak auto stoi na p³asko,,,
Peter - 7 Lut 2012, 17:31
dziêki to dobry trop , trzeba bêdzie przykukaæ gdzie.No ale czy mogê dolaæ dowolny p³yn póki co przynajmniej...podobno kosiarki nie s± wymagaj±ce
bid¿ej - 7 Lut 2012, 17:34
podobno dobrze, ¿eby siê kolorem mniej wiêcej zgadza³ - tzn. jak ró¿owy to ró¿owy, a jak zielony to zielony.
Peter - 7 Lut 2012, 17:44
tak tak to wiem ale w zbiorniku wyrównawczym ju¿ go nie ma...
bid¿ej - 7 Lut 2012, 17:46
to poszukaj kolorowych zacieków pod mask±
Peter - 7 Lut 2012, 17:56
...kupuj±c t± fiestê 1,5 roku temu zapar³em siê ¿e nie zamierzam w ni± inwestowaæ tylko paliwo laæ je¼dziæ i je¼dziæ.Wtedy osoby z forum pow±tpiewa³y w przebieg przed 40-tk± i w to ¿e nie bêdê musia³ nic wymieniaæ.Ja od tamtego czasu codziennie tylko je¼dzi³em.No ale olej jednak zmieni³em , kable i ¶wiece chyba te¿ zmieniê bo 16 lat na karku maj± ,noi zobacze co z tym p³ynem tak¿e jednak - zaczyna siê...
|
|