|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK6] Problem z benzyną na mrozie,
tomkers - 31 Sty 2012, 19:27 Temat postu: [MK6] Problem z benzyną na mrozie, Witam wszystkich
Przytrafiła mi się dzisiaj przygoda z moją fiestką. Dodam na początku, że w nocy było ok -18 stopni. Rano samochód odpalił bez problemu, pochodził podczas skrobania szyb. Przejechałem 1,5 km i wracając, gdy wjeżdżałem na parking przy pracy samochód stracił moc i momentalnie zgasł. Dokładnie tak samo jak, gdy brakuje paliwa. Komputer (wyświetlacz dystansu) pokazywał 59km do przejechania.
Stałem połową samochodu na ulicy, musieliśmy go pchać, bo odpalał kilka razy, ale gasł od razu przy dodawaniu gazu. Dolałem z karnisterka 5 L benzyny i było ok.
O co chodzi? Czy wyświetlacz błędnie pokazywał zużycie paliwa? Czy paliwo przymarzło? Ale jeśli tak, to dlaczego odpaliłem i mogłem jechać?
Czekam na Waszą pomoc, bo wiem, że nie takie problemy już rozwiązaliście :):):)
Pozdrawiam i czekam
Parzych - 31 Sty 2012, 19:33
tomkers napisał/a: | (wyświetlacz dystansu) pokazywał 59km do przejechania.
|
tomkers napisał/a: | Czy wyświetlacz błędnie pokazywał zużycie paliwa? | Wątpię żeby pokazywał za dużo, mi niejednokrotnie pokazywał 0km a przejeżdżałem od kilkunastu do ok 30km...
tomkers - 31 Sty 2012, 19:35
Aha, zatem chyba ta opcja odpada. Dzięki za odp.
Macie może jakieś pomysły, doświadczenia? Proszę o pomoc, bo mam fiestkę tydzień i nie wiem czego się spodziewać w przyszłości
tomkers - 31 Sty 2012, 20:38
Dlaczego nikt nie chce mi spróbować pomóc. Gdyby napisał post o tuningu to byłoby pełno odpowiedzi. Przecież są chyba na tym forum osoby które znają się na rzeczy?
Parzych - 31 Sty 2012, 20:47
tomkers, cierpliwość jest cnotą, poczekaj a jak tu zajrzy ktoś kto będzie wiedział OCB, na pewno Ci pomoże...
LeVeL - 1 Lut 2012, 00:17
między mk3 ,a mk6 jest różnica ale miałem dokładnie to samo gdy wyjechałem z parkingu i po przejechaniu kilkunastu metrów auto porostu gasło na środku ulicy.Często autem nie jeżdżę więc zdarzyło mi się tak 2 razy musiałem chwilę pokręcić by odpalił.Może to śmieszne ale filtr paliwa mi zamarza (Wszystko zaczęło się gdy przyszły mrozy )
Edit: Doczytałem twojego posta do końca i dodam że miałem bardzo mało paliwa wiem bo następnego dnia mi go zabrakło i brat przywiózł mi 5L i puki co nie miałem jeszcze problemów
MisiekT - 1 Lut 2012, 08:42
1. im mniej paliwa, tym wieksza szansa na przymarzniecie i zapowietrzenie
2. komputer pokladowy zasięg (pozostale km do przejechania) bierze ze sredniego spalania z ostatnich ilus tam kilimetrow, czyli jezeli wczesniej jechales normalnie a ostatnie przejazdzki byly faktycznie 30l/100 (bo odpalenie, odsniezenie, 1,5km i gasisz to spokojnie tyle ciagnie), to komp pokazywal zasieg zbyt optymistycznie
PS. nie jezdzij na rezerwie
JoeMix - 1 Lut 2012, 08:59
tomkers napisał/a: | Macie może jakieś pomysły, doświadczenia? | Wskazania większości wskaźników w aucie, zwłaszcza klasy Fiesta można o kant zadu rozbić,,,
LeVeL - 1 Lut 2012, 12:21
Dziś jak jechałem do szkoły o 9 rano to wyjeżdżając z parkingu tyłem auto stanęło mi w poprzek drogi i zgasło
MisiekT - 1 Lut 2012, 12:28
ile miales paliwa?
LeVeL - 1 Lut 2012, 12:55
mało bo gdy wracałem ze szkoły raz mi szarpnęło samochodem z jego braku
MisiekT - 1 Lut 2012, 13:02
no to nic Cie poprzednie gasniecie nie nauczylo?
PS. czy masz w baku 5l czy 40l auto pali i tak tyle samo... mysle ze "przechowywanie" tych 50 czy 100zl w paliwie to nie jest jakas tragedia nawet jak sie nie ma za wiele kasy
tomkers - 1 Lut 2012, 13:19
@MisiekT: W pewnym sensie mogę się zgodzić, ma to sens jak tak się dłużej pomyśli, pomimo, że wcześniej nie stosowałem takiego myślenia
A czytając pozostałe posty. Jak jest w końcu? To znaczy, czy możliwe, że winą były mrozy skoro odpaliłem i trochę przejechałem? Jeśli tak do dlaczego?
Parzych - 1 Lut 2012, 13:25
MisiekT napisał/a: | czy masz w baku 5l czy 40l auto pali i tak tyle samo... | Tu akurat bym polemizował, cięższe autko pali więcej niż lżejsze... MisiekT napisał/a: | nie jezdzij na rezerwie | Nigdy nie tankuję jak tylko mi się zaświeci rezerwa (robię jeszcze z 80-100km) i nigdy nic mi nie zamarzło ani nie zabrakło paliwa...
MisiekT - 1 Lut 2012, 13:30
nie no, jasne - ciezsze p 20kg pali wieceo o 0.0...1%
niech kazdy robi jak uwaza, ale niepotrzebne meczenie pompy paliwa jest bez sensu
Daras84 - 1 Lut 2012, 13:46
niencie temat na nie zatankowalem paliwa, nie chce jezdzic na powietrzu...
tomkers - 1 Lut 2012, 14:02
Robi się mały offtop powoli. Wymyślił ktoś może domniemany powód w mojej sprawie (pierwszy post ;p)
gacznik - 1 Lut 2012, 15:58
Każdy komp w aucie pewnie inaczej pokazuje. Octavia I 1,9 TDI jak komp pokazywał 0km to można było jeszcze jakieś 10-15km w trasie zrobić, natomiast Focus mk1 1,8TDCi zgasł mi w trasie jak komp pokazał 40km do tankowania.
MisiekT - 1 Lut 2012, 18:55
tomkers napisał/a: | Wymyślił ktoś może domniemany powód w mojej sprawie |
juz Ci odpowiedzialem - komp mial zle zalozenia - albo o srednim spalaniu albo np. o ilosci paliwa w baku...
tomkers - 1 Lut 2012, 18:59
MisiekT napisał/a: |
juz Ci odpowiedzialem - komp mial zle zalozenia - albo o srednim spalaniu albo np. o ilosci paliwa w baku... |
Aha rozumiem. W kwestii formalnej tylko powiem, że mam tą wersję Fiesta Fiesta, czyli nie mam komputera, tylko sam wyswietlacz - ile do przejechania. Ale to szczegół drobny
mieszko - 1 Lut 2012, 19:04
tomkers, też mam tylko wyświetlacz , jego wskazania są pi razy drzwi, do precyzyjnych nie należą ale jest OK. Jeśli chodzi o rezerwę to AŚ wykonał kiedyś test ile można przejechać na rezerwie - od 80 do 240 km...
Parzych - 1 Lut 2012, 20:19
tomkers napisał/a: | W kwestii formalnej tylko powiem, że mam tą wersję Fiesta Fiesta | A w profilu "Ambiente"... Też nie mam kompa i nigdy mi nie zabrakło, pomimo wskazywania przez wyświetlacz dystansu 0km przez co najmniej kilkanaście km... Wskazówka u mnie schodzi poniżej czerwonej kreski, aż do "oddzielenia" się od niej...
|
|