Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Kontrolka Ssania

bigel - 16 Sty 2012, 09:42
Temat postu: [MK3] Kontrolka Ssania
hej,mam takie pytanie,czy kontrolka od ssania powinna zapalać sie po włączeniu zimnego silnika?czy przy danej temperaturze poniżej zera?bo zauważyłem u siebie że zapaliła mi się 2 razy,ale przy temperaturze -16.i co jest odpowiedzialne za jej zapalenie?

z góry dzięki za odpowiedzi

JoeMix - 16 Sty 2012, 09:52

Silniki "i" nie maiły kontrolki ssania, była ona obecna w gaźnikach z ręcznym ssaniem i zapalała się jak wysunąwszy cięgno,,,
bidżej - 16 Sty 2012, 10:06

może inaczej - kontrolkę to sobie mogły mieć fizycznie w zegarach, ale nieaktywną (tzn. bez żarówki). jeśli się świeci, to może zegary przeszczepione?
bigel - 16 Sty 2012, 10:12

przeszczepione,oznaczenie obrotka 2E(bodajże).to w takim razie nie mam pojęcia od czego ona się zapala.
madek - 16 Sty 2012, 10:42

bigel, 2E jest u mnie fabrycznie więc to od silników 16V raczej, tym bardziej dziwne że coś takiego jest. Może to nie od ssania tylk SCS? U mnie zapala się taka na czerwono razem z kontrolkami hamulca ręcznego :D
JoeMix - 16 Sty 2012, 10:48

Kontrolka SCSu jest pomarańczowa,,,
bigel - 16 Sty 2012, 10:50

to jest kontrolka pomarańczowa,na której jest przepustnica.poza tym mam pytanie odnośnie czujnika temperatury płynu,ten pod kolektorem,jeśli jest uszkodzony,to oprócz większego spalania jest jakaś różnica w zachowaniu silnika?bo sonde mam już nową i nadal wysoko mi pali.
JoeMix - 16 Sty 2012, 10:51

Jak ten czujnik jest walnięty i komp będzie wzbogacał mieszankę to wskazania sondy o kand zadu można sobie,,,
madek - 16 Sty 2012, 12:48

JoeMix napisał/a:
Kontrolka SCSu jest pomarańczowa,,,

fakt, coś mi się porypało :)

bidżej - 16 Sty 2012, 17:36

sam obrotek też można przełożyć, więc to jeszcze nic nie znaczy. zegary w każdym razie widać dłubane. ja bym wyciągnął żarówkę i problem z głowy. ewentualnie do obejrzenia ścieżki z tyłu, czy przypadkiem gdzieś się czasem nie robi zwarcie i stąd świecenie tej kontrolki.