|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Problem z hamulcami
WeThePpl - 8 Gru 2011, 19:45 Temat postu: [MK4] Problem z hamulcami Witam mam dziwny problem z hamulcami, wszystko zaczęło się po wymianie szczęk na tyle, mechanik dzisiaj je sprawdził i powiedział, że wszystko jest założone ok.
Problem polega na tym, że gdy silnik jest zimny to przy hamowaniu tylne lewe koło łapie blokade a reszta dalej się toczy co skutkuje miotaniem auta po drodze. Jak kilka razy wcisnę hamulec to zaczyna się blokować również prawe koło. Po kolejnych kilku hamowaniach dołącza się przód i wtedy wszystko wydaje się być w porządku. Na przeglądzie siła hamowania była w porządku ( pewnie dlatego że kilka razy hamowałem przed przyjazdem)
Ma ktoś jakiś pomysł? Bo mechanicy niestety nie mają czasu tego dokładnie na razie sprawdzić, a szklanka rano łapie i czuję się na drodze jak kamikadze
Kilkukrotne odpowietrzanie nic nie dało.
Dzięki za jakieś sugestie co sprawdzić, i mam nadzieję, że moje posty tutaj nie bedą jedynie prośbami o pomoc. Pozdrawiam.
szynszyl - 8 Gru 2011, 20:29
blokuje, czy hamuje, bo jakoś nie mogę zrozumieć co piszesz?
WeThePpl - 8 Gru 2011, 20:39
Naciskam hamulec, tylne lewe koło zablokowane, pisk z opony, obrót samochodu o 90 stopni... Puszczam hamulec jade dalej kolejne hamowanie i znowu pisk z opony, po kilku takich próbach dochodzi do tego prawe koło, czyli każde hamowanie nogą kończy się tak jakbym zaciągnął ręczny na maxa, i znowu po kilku takich hamowaniach wszystko wraca do normy co pokazał min przegląd.
diodalodz - 8 Gru 2011, 21:26
podmień korektory sił hamowania tyłu .
Zmieniałeś też cylinderki ?
WeThePpl - 8 Gru 2011, 21:39
cylinderki nie byly wymieniane.
gdzie sie znajduja te korektory to jutro rano powalcze z tym.
szynszyl - 9 Gru 2011, 07:52
korektory pod belką - przynajmniej w 1.6 tam były. raczej rozbierz bębny i zmień te cylinderki. kto robi generalną rozpierduchę i nie zmienia tego? ciekawe, czy ten "półksiężyc" ma tam jeszcze te ząbki? sprawdzał ten fachman przewody elastyczne przy tylnych kołach (nie świerzbił go palec, żeby tam pomacać?)?
JoeMix - 9 Gru 2011, 08:15
Jak stary cylinderek jest tak skuteczni ze koło blokuje to nowy będzie gorszy i nie będzie blokować,,, albo przewody hamulcowe? Nowe zmniejsza siłę hamulca? tu jest nietypowy problem ze zbyt silnym hamowaniem a nie zbyt słabym jak zazwyczaj,,,
vegetagt - 9 Gru 2011, 15:11
w oplu miałem to samo, ale tam były korektory bez regulacji, tj zawsze podawały na tył 3/20 sily hamowania. Były zalepione śmieciami w środku. Po wyjęciu, rozkręceniu, przeczyszczeniu i potem odpowietrzeniu całego układu problem ustał. A objawy takie same - pierwsze kilka hamowań to blokada tylnej osi.
WeThePpl - 9 Gru 2011, 19:08
Jutro dobiorę się do tych korektorów, przewody niby ok, były wymieniane rok temu. W poniedziałek chyba kupię zestaw naprawczy i wymienię wszystko tak będzie najpewniej i najszybciej bo z tego co widziałem nie jest to w dobrym stanie.
|
|