Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Stukanie przy skręcaniu

ojeju - 8 Lis 2011, 00:42
Temat postu: [MK3] Stukanie przy skręcaniu
Witam

Ostatnio w mojej mk3 pojawiło się dziwne stukanie przy skręcaniu w lewo (dźwięk dochodzi jakby z prawego koła). Przy wolnym pokonywaniu zakrętu nie występuje, jednak przy szybszej jeździe w zakręcie, kiedy samochód zaczyna się pochylać słychać odgłos jakby zużytego przegubu (takie stukanie). Niestety wymiana przegubu nic nie dała. Sprawdziłem również przegub wewnętrzny i wygląda że jest w porządku.
Za wszelkie sugestie co może być przyczyną z góry dzięki.

Pozdrawiam

madek - 8 Lis 2011, 08:12

Łożysko McPhersona do sprawdzenia, poza tym zobacz czy sprężyna nie jest pęknięta
Biegan - 8 Lis 2011, 10:34

łożysko się rozsypało.
Ghost_Rider - 8 Lis 2011, 14:53

niedawno bylem u mechanika z tym samym problemem.... najsmieszniejsze jest to ze okazalo sie ze nadkole bylo odchylone bo sie odczepilo i tak stukalo o bieznik :bigok: wiec skrec kolem, poloz sie pod autem i zobacz czy nic nie chaczy :-P :-P
Marcinowaty - 8 Lis 2011, 17:21

Powiem szczerze że nie wiem co by trzeba robić żeby rozsypało się łożysko kolumny.. Wymieniałem niedawno sprężyny i rozkręcałem kolumny. Łożyska były cacy i prawdopodobnie są od nowości.
Biegan - 8 Lis 2011, 22:21

Marcinowaty napisał/a:
nie wiem co by trzeba robić żeby rozsypało się łożysko kolumny
ja też nie,ale 3 dni temu mi się posypało :hihihi: i towarzyszyło temu stukanie jak skręcałem w lewo.
Marcinowaty - 9 Lis 2011, 20:56

No to współczuje. Na szczęście część jest tania i łatwo dostępna
http://ford.sklep.pl/pl,p...tora,sachs.html

ojeju - 23 Lis 2011, 20:25

A czy przy wymianie łożyska konieczne jest ustawienie geometrii kół?
madek - 23 Lis 2011, 23:50

ojeju, nie ma takiej potrzeby. w fiescie ustawic mozna tylko zbieznosc a za to odpowiadają drążki kierownicze
nydo58 - 24 Lis 2011, 22:53

A ja mówię że sprężyna jest pęknięta sprawdź mac persona czy nie ma luzu jak ma delikatny to łożysko... :)