|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - [MK6] Jaki p³yn do ch³odnicy ?
zuzHIR86 - 3 Lis 2011, 13:28 Temat postu: [MK6] Jaki p³yn do ch³odnicy ? Witam,
jaki polecacie p³yn do ch³odnicy dla fiesty 1,4 tdci 2006.
Jaki inny poza fordowskim??
Czy maintenance fricofin - niebieski siê nadaje???
Mo¿e kto¶ podpowie jaki kupiæ i ile, nie wiem jaki mam p³yn po starym w³a¶cicielu dlatego nie wiem czy mogê tylko dolaæ czy lepiej wymieniæ ca³o¶æ.
Proszê o pomoc i z góry dziêkujê.
Puff - 3 Lis 2011, 14:12
Wypada najpierw sprawdziæ p³yn testerem, który winien posiadaæ ka¿dy warsztat. Je¶li punkt zamarzania bêdzie w okolicach -30°C, to nie ma siê czym martwiæ. Je¶li jest ni¿ej... to zwa¿ywszy na ¶mieszne koszta, lepiej jest wymieniæ.
To nie tak, ¿e jak np. punkt zamarzania jest przy -25°C, to przy -24,9°C nic siê nie dzieje, a nagle przy -25°C mamy nagle lód w uk³adzie Lepiej mieæ spory zapas
Zasadniczo nada siê ka¿dy p³yn, który nie kosztuje 2z³/litr i jest na nim wyra¼nie napisane, ¿e nie zaczn± siê z nim dziaæ z³e rzeczy póki temperatura nie spadnie w okolice -35°C. Fricofin... Wujek Google niechêtnie dzieli siê informacj± o tym jaki jest punkt zamarzania tego p³ynu, wiêc je¶li nie jest na nim wyra¼nie zaznaczone ILE, to wzi±³bym inny
Nie wiem ile dok³adnie wchodzi p³ynu do uk³adu w mk6 (takie rzeczy w ksi±¿ce serwisowej; mo¿esz szacowaæ, ¿e do pustego wchodzi z 5-6 litrów), wiêc pi razy drzwi koszt p³ynu z wymian± zamknie siê w 100z³ (no chyba, ¿e m±¿/facet wymieni, bo tyle w tym filozofii co w konstrukcji cepa).
Aha - p³yn siê dolewa tylko je¶li jego warto¶æ jest poni¿ej "min" w zbiorniczku wyrównawczym (np. po wymianie gdy otworzy siê termostat i p³yn zaczyna ze zbiorniczka "uciekaæ") - a tego nie robi siê co miesi±c, bo uk³ad ch³odzenia to rzecz z natury zamkniêta i je¶li co¶ nie jest uszkodzone, to jak siê zaleje, tak do kolejnej wymiany powinno byæ tyle samo
hawaj - 3 Lis 2011, 17:06
Ja niedawno zalewa³em Prestone - temp. zamarzania -37°C tak¿e mogê poleciæ a wchodzi go + - 5L
pawel182 - 4 Lis 2011, 21:08
Najlepiej wymieniæ. Ja bym poleca³ Fordowski koncentrat. Ford podaje jego ¿ywotno¶c na 10lat.
Fordon - 4 Lis 2011, 22:44
pawel182, nie obraz sie ale takie punkty reklamowe forda sa poprostu pomylka, bo kolor plynu chlodniczego zmienia sie od delikatnie fioletowego az po szary, po 4 latach jest ten plyn wrecz czarny, a erozji ani korozji nie zatrzymamy po mimo duzej ilosci gliceryny w plynie... dla mnie plyn traci swoje wlasnosci w momencie jak zmienia barwe lub aerometr wskazuje tempreature krzepniecia ponizej -30*.
Z osobistych wycieczek po plynach moge zalecic prestone, lub cooler-a.
W przypadku coolera mamy 2 opcje do wyboru, albo koncentrat albo zwykly plyn, lecz pamietajcie ze sam zlanie plynu z bloku i chlodnicy to nie koniec poniewaz z nagrzewnicy nie tak prosto sciagnac plyn co za tym idzie bedzie musial sie zmieszac sie z tym zostalo.
Jesli ktos wie jak wyflaczyc caly plyn z ukladu wraz z nagrzewnica i zrobi to dobrze to moze sobie lac spokojnie zwykly plyn.
Dla czego ??
mamy np fieste 1.8TDDI, uklad wcina prawie 7L plynu, zlalismy wszystko z bloku i chlodnicy, zejdzie nam z 5,5L , pozostaje nam 1,5L starego plynu ktory to miesza sie i z dedykowanych -37*C robi sie nam nagle -33 do -35*C, nie mowie tu o przypadkach wody w ukladzie.
Calosc jest dosc zlozona na pewne kwestie umowne, lecz plyn dzieki glicerynie bedzie nam gestnial strasznie lecz nie zamarznie od tak.
zuzHIR86 - 18 Lis 2011, 22:56
Dziêki za odpowied¼, wymieni³am ca³y p³yn na FUCHS MAINTAIN FRICOFIN.
Teraz po¿yjemy zobaczymy
|
|