Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] stabilizator tylny

luk-90 - 21 Paź 2011, 11:39
Temat postu: [MK3] stabilizator tylny
Siema, potrzebowałbym informacji na temat stabilizatora tylnego i belki. Czy belki miedzy mk3 i mk3,5 się czymś różniły? Oraz czy aby z tyłu mieć staba trzeba kupić belkę już ze stabem, czy da rade zamontować staba do cywilnej belki?
JoeMix - 21 Paź 2011, 17:13

W mk3 tylny "stabilizator" jest zamontowany tylko na belkę,a nie między zawieszenie a budę, czyli usztywnia tylko belkę,,,
luk-90 - 22 Paź 2011, 00:07

no ja o tym wiem, tylko w jaki sposób zamocowac go do cywilnej belki?
lukas3482 - 22 Paź 2011, 07:59

Stabilizator mocowany jest tylko do belki która ma specjalne otwory mocowania na staba taniej i łatwiej jest kupić cała belkę ze stabem niż bawić się w rzeźbę
kamilocha1 - 22 Paź 2011, 14:49

lukas3482, co ty dupisz
luk-90, do kazdej belki założysz staba. przyjkecasz go na takich blaszkach co lubią pękac ;) z przodu na belce przykrecasz i na tych srubach co trzymają amora. ponoć tylko belka od fiesty RST się różni i jest troche dłuższa. tak slyszalem ale przeglądałem specialnie teraz ta książke i nic nie pisalo ze belki są rozne wiec są takie same :) staby byly tylko w wersjach xr2i.

a tak swoja droga to ja nie czuje roznicy w jezdzie ze stabem a bez.. co innego jakby stab byl miedzy belką a podwoziem to inna sprawa a tak to ktos mądrze wyzej napisal ze tylko belka jest usztywniona wiec nic Ci to tak naprawde nie daje. lepiej poszukac prostej belki od cywila i jak chcesz to wtedy wsadzić staba na NOWYCH blaszkach co go trzymają.
pomysl.. 20letnie auta strikte z zacięciem sportowym bedą miały prostą belke?:D

pozdro ;d

Lokmen - 22 Paź 2011, 15:09

lukas3482, potwierdzam i powodzenia życze jak ktoś bedzie chciał staba przykecić do tylnej belki bez rzeźby

kamilocha1 napisał/a:
a tak swoja droga to ja nie czuje roznicy w jezdzie ze stabem a bez.. co innego jakby stab byl miedzy belką a podwoziem to inna sprawa a tak to ktos mądrze wyzej napisal ze tylko belka jest usztywniona wiec nic Ci to tak naprawde nie daje. lepiej poszukac prostej belki od cywila i jak chcesz to wtedy wsadzić staba na NOWYCH blaszkach co go trzymają.
chłopcze wykręc staba i pojedź na tor poszaleć na ciasnych zakrętach - jeśli nie oddczujesz różnicy to znaczy że pęt stabilizatora był tak sztywny jak damski hooy, ponadto jakim cudem ty chcesz przykręcić blaszki (i o jakie ci "blaszki" chodzi) skoro pręt jest mocowany na uchwytach a nie blaszkach :?: :9:
TomeX500 - 22 Paź 2011, 18:32

Uchwyty to takie wygięte blaszki...
luk-90 - 22 Paź 2011, 20:59

samochód póki co 3-4 razy w roku na tor poznań, a i tak trzeba szukać belki, bo pogieta jest. jezeli da się do cywilnej belki zamontować staba, to szukam zwykłej, bo i taniej i łatwiej prostą dorwać. Proszę jeszcze o skorygowanie co trzeba zrobić aby staba zamontować
Marek - 24 Paź 2011, 17:28

Nie da się do cywilnej belki założyć staba bo nie posiada dwóch punktów mocujących. Chyba że je sobie przyspawasz ;)

Cytat:
pomysl.. 20letnie auta strikte z zacięciem sportowym bedą miały prostą belke?:D

Pokazać Ci wydruk geomterii mojej RST? :P

Stab z tyłu daje dużo, warunek - nowe gumy i mocowania staba.

luk-90 - 24 Paź 2011, 20:25

i tak coś porzeźbię z tym stabem :yes:Dzieki bardzo chłopaki :)
kamilocha1 - 25 Paź 2011, 04:03

Lokmen, jak ci chopcze to se uwiąż i ja jestem tylko mistrzem prostej i na tej podstawie to stwierdzam haha
Marek, to niewiem czemu ale ja nawet w belce z 1.1 mialem te punkty mocujące :| no nie wątpie w tą prostote ;D

a jak to cos mozna nazwać uchwyt jak to zwykła blaszka ktorą nawet jak kupisz nową to i tak lubi pękać