Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Ocieranie / huczenie 1.4 tdci

hawaj - 19 Paź 2011, 20:39
Temat postu: [MK6] Ocieranie / huczenie 1.4 tdci
Jako że podobny temat dawałem już na forum a w nim nikt niebył w stanie mi pomouc opiszę mój problem jeszcze raz:

Jadąc samochodem słychać wyrażne huczenie najbardziej przy predkości około 70km/h , a przy ruszaniu z jedynki efekt taki jakby koło obcierało o nadkole . Na wolnych obrotach czasem coś takjakby hrupało. Dodam jeszcze że wymianiłem koło pasowe na wale , myślałem że to ono może być winowajcą. Ściągalem też pasek alternatora myślałem że może jakieś łożysko na pompie lub któraś rolka odmówiła współpracy ale po ściągnięciu efekt ten sam. Olej i filtr oleju wymieniony , Rozmawiałem już z kilkoma mechanikami żaden niestety nie mógł zdiagnozować problemu , sam nie wiem co z tym mam zrobić..! Ale coś mi zaczyna się przypominać że przecież jakieś 3-4 miesiące temu wymieniałem półoś od strony pasażera -tą długą. Mogła ona jakoś żle "siąść" na swoim miejscu?

Jakby ktoś mógł mi pomuc naprawdę będę wdzięczny , w akcie desperacji postawie i wyśle jakąś flache 0,7 :piwkowanie: . Wszystkim tym którym chciało się to czytac dziękuje i prosze o pomoc , pozdrawiam...

kuba87 - 19 Paź 2011, 20:42

a ta półoś długa nie jest przypadkiem dzielona?
tzn nie zkłada się z dwóch części jedna wchodzi do skrzyni i ma łapę przykręcaną do silnika i tam w tej łapie jest łożysko?
może to ono huczy

hawaj - 19 Paź 2011, 20:49

Cytat:

a ta półoś długa nie jest przypadkiem dzielona

Tak jest dzielona mniej więcej na środku tak jak na tym obrazku :
Kod:
http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/18/50/62/46/1850624690

Ale co ma półoś to dziwnego pohrupkiwania na wolnych obrotach...?

kuba87 - 19 Paź 2011, 20:50

bo się może łozysko wychuczało (czyt. wyletły kulki albo coś w ten deseń) i chrupie/ huczy/ wyje
hawaj - 19 Paź 2011, 21:11

A jest jakaś możliwość sprawdzenia tego? np wyciągnieciu półosi i odpalenia samochodu? Bo o jezdzie wiadomo ze to niemożliwe...
kuba87 - 19 Paź 2011, 21:13

unieś koło do góry odpal silnik wrzuć 5 i rozpędz koło do 90 km/h a druga osoba niech z dołu słucha czy to to
można też organoleptcznie pomacać palcem grzebalcem czy nie ma luzu jakiegoś dziwnego niedokręconej śruby etc

hawaj - 4 Sty 2012, 13:59

Dodam jeszcze że zmieniałem tą całą półośkę bo mi przegub zewnętrzny "pstykał". Od początku wydawała mi się jakaś dziwna. Jest możliwość ze włożyłem za długą półośke i ona to wszystko robi? Efekt tarcia na 1-biegu i wyrażne huczenie przy wyższej prędkości?