Forum FiestaKlubPolska -

Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - [Kosmetyka] Konserwacja samochodu przed zimą

AccessX - 4 Paź 2011, 21:20
Temat postu: [Kosmetyka] Konserwacja samochodu przed zimą
Wiele ludzi zakłada temat by zaczerpnąć informacji na temat pielęgnacji samochodu na wiosnę, odkurzanie, mycie, polerowanie i wszystkie sprawy związane z pielęgnacją.

Chciałbym się was wspaniałe grono osób zapytać. Jak przygotować samochód na zimę. Na co zwrócić uwagę, co posmarować/nasmarować. Czy np. można opony zimowe przygotować na zimę jakoś "specjalnie". Czy chociażby, jakaś pasta na lakier na zime (wiadomo, syf syf sól i syf, lakier potrafią za jedną zimę spierniczyć).

Wszystkie porady, w tym temacie prosiłbym pisać :) .

kuba87 - 4 Paź 2011, 21:29

lakier wypadałoby nawoskować:P
wtrysnąć srodek konserwująy albo zuzyty olej silnikowy wymieszany z towotem wpuscic w progi
na całe podwozie natrysnąć konserwacje odsłonięte śruby posmarować towotem ew. pomalować farbą antykorozyjną
ja się pokusiłem o wyjęcie zbiornika paliwa, osłon wydechu, nadkoli i zdezaków, wtrysnąłem konserwacje w każdy profil zamknięty, a przed położeniem konserwacji boszka ze szczotą drucianą
i pomalowałem cortaninem całe podwozie

Marcinowaty - 4 Paź 2011, 21:33

Tradycyjnie, bitex na podwozie o olej w profile zamknięte old
tajmus - 5 Paź 2011, 17:32

Sa o wiele lepsze środki niż historyczny bitex czy olej.
Parzych - 5 Paź 2011, 17:46

tajmus napisał/a:
Sa o wiele lepsze środki niż historyczny bitex czy olej.
To czemu nie chcesz ich podać <???>
vegetagt - 5 Paź 2011, 19:34

tajmus, znajomy przy okazji blacharki w mojej fiescie pomalował progi czymś 'specjalnym do progów'. Wytrzymalo jedną zime :)

Teraz tradycyjnie biteksem po usunięciu tamtego specyfiku pomalowałem i zobaczymy jak z trwałością :)

krzysieks_mc - 5 Paź 2011, 20:32

Panowie olej przepalony i Bitex to faktycznie średniowiecze. Na podwozie proponuje baranek z firmy APP (Rodzaj B100) Jest to masa bitumiczna która w przeciwieństwie do bitexu zastyga i po wyschnięciu jest elastyczna jak guma. Ten baranek jest sprzedawany w litrowych puszkach do pistoletu. Do profili wewnętrznych polecam środek z firmy Boll. Zółty lub bezbarwny. Jest o tyle dobry bo jest praktycznie bezzapachowy i po zrobieniu konserwacji nie będzie nam śmierdzieć w środku auta. Cena baranka jak i środka do profili to ok 20zł za puszkę.
mk4_driver - 5 Paź 2011, 20:43

Panowie, jak zabezpieczyć podłoge od wewnątrz czyli po wyciągnięciu dywaników i tapicerki..
Sam podkład wystarczy? Jeśli nie to czy jest jakaś konserwacja w sprayu, która wysycha?

kuba87 - 5 Paź 2011, 23:48

tak
chociażby wspomniany Boll
w spreju biały lub zółty

mk4_driver - 6 Paź 2011, 19:27

kuba87, a wiesz może jak to sie konkretnie nazywa bo jak dziś patrzyłem to boll ma duużo produktów i nie wiem, który wziąć..
jeden był do podwozia inny zaś do zabezpieczania karoserii.. (mówię o sprejach)

kuba87 - 6 Paź 2011, 22:54

ten do zabezpieczania karoserii
dobry jest też ten do profili zamkniętych