Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK6] Elektryka podgrzewanej przedniej szyby

Witek - 13 Wrz 2011, 20:13
Temat postu: [MK6] Elektryka podgrzewanej przedniej szyby
Witam !
Chciałbym sobie wmontować podgrzewaną przednią szybę. Po przeglądnięciu kosztu szyby montażu i robocizny stwierdziłem że taniej mi wyjdzie jak sam zrobię sobie elektrykę. I teraz mam do was pytanie odnośnie czy jest coś takiego wogóle możliwe ? mogę samemu zrobić sobie tą elektrykę (od przycisku po wyjście kolo szyby) ? teraz nawet tego przycisku nie mam....

pozdrawiam !

Kubus - 13 Wrz 2011, 21:38

temat ciekawy, sam chcialbym miec podgrzewana przdnia szybe, bardzo przydatne, ale moja wersja tego nie ma..nie mam pojecia jak to zrobic
JoeMix - 14 Wrz 2011, 07:56

Witek, jest potrzebny układ czasowy który zadziała tylko na pracującym silniku, i po naciśnięciu przycisku, zasili szybę przez jakiś czas po czym się wyłączy,,,

Można tego nie zakładać i wtedy wystarczy pstryczek, przekaźnik,,, ale w głowie trzeba mieć by nie włącza ć szyby na niepracującym silniku, wyłączać po jakimś czasie,,,

Witek - 22 Wrz 2011, 21:02

Dobra wracając do sprawy, o jaki rodzaj przekaźnika ci chodzi ? pod jaką "fachową" nazwą go szukać ? gdzie go kupić i czemu tak drogo ? :|

przycisk np taki sobie znalazłem: http://allegro.pl/ford-fi...1791501951.html

mikolaj - 22 Wrz 2011, 21:40

O ile dobrze kojarzę to nie jest to taka prosta sprawa żeby podłączyć sobie "pstryczek" lub jakiś przekaźnik czasowy. Szyba zdaje się jest podgrzewana na zmianę raz z lewej, raz z prawej strony. To już nie będzie takie łatwe do obejścia. Elektronikiem nie jestem, wiec mogę się mylić.
Parzych - 22 Wrz 2011, 22:12

mikolaj napisał/a:
Szyba zdaje się jest podgrzewana na zmianę raz z lewej, raz z prawej strony
Raczej grzeją obie strony naraz, bezpieczniki są dwa i jeden przekaźnik ...
Witek - 22 Wrz 2011, 22:22

parzych Ty masz podgrzewaną przednią szybę ? chciałoby Ci się zobaczyć jaki tam trza przekaźnik kombinować pod to ? aha i czemu dwa bezpieczniki ? kojarzycie jakiś schemat takiej konstrukcji ?
mikolaj - 22 Wrz 2011, 22:30

Parzych napisał/a:
mikolaj napisał/a:
Szyba zdaje się jest podgrzewana na zmianę raz z lewej, raz z prawej strony
Raczej grzeją obie strony naraz, bezpieczniki są dwa i jeden przekaźnik ...

Nie będę się kłócił. Wydawało mi się że właśnie, że grzeje na zmianę żeby nie obciążać akumulatora za bardzo.

Jaszczur - 22 Wrz 2011, 22:56

mikolaj napisał/a:
żeby nie obciążać akumulatora

Skoro podgrzewanie działa jedynie przy odpalonym silniku, to jak miałoby niby obciążać akumulator?

Parzych - 22 Wrz 2011, 23:01

Witek, postaram się jutro to oblukać, 2 bezpieczniki po sztuce na połówki szyb, a prundu ciągnie duuużo, aż światła na chwilę przygasają przy włączeniu szyby...
mikolaj - 22 Wrz 2011, 23:39

ministerq napisał/a:
mikolaj napisał/a:
żeby nie obciążać akumulatora

Skoro podgrzewanie działa jedynie przy odpalonym silniku, to jak miałoby niby obciążać akumulator?

Akumulator czy alternator, jeden czort. Ogólnie chodzi o to co napisał Parzych, że włączenie podgrzewania przedniej szyby obciąża bardzo instalację. Wybacz, jak pisałem wcześniej, elektrykiem nie jestem, a do tego kilka piwek dziś już poszło :piwkowanie: .

W każdym razie, podgrzewanie na pewno jest dzielone na lewą i prawą stronę. Mi się po prostu wydaje, że gdzieś czytałem, że szybka jest grzana na zmianę. Jak się mylę, to prostsza sprawa będzie żeby sobie zamontować taki bajer.

EDIT:
Poszperałem trochę i już chyba wiem skąd mi się zakodowała ta informacja. Otóż w tym tematcie: http://www.fiestaklubpols...er=asc&start=20 kolega JoeMix napisał coś takiego:

JoeMix napisał/a:
Przednia szyba żre od cholery prądu, dużo więcej niż tylna, dlatego prawie zawsze jest podzielona na 2 sekcje, a w niektórych autach działa tylko jedna połówka, i co chwile się z automatu przełącza to żeby ogólne zużycie było mniejsze,,, do tego przednia szyba działa tylko na pracującym silniku,,, Jak w szybie zaczynają padać pojedyncze nitki to nic się nie zrobi z tym, tylną jeszcze można ratować bo ścieżki sa na wewnętrznej powierzchni szyby, w przedniej są pomiędzy 2 warstwami szkła i nic się nie poratuje... jak znikła nagle całą połówka to zazwyczaj coś z elektryką,,,,

Chyba właśnie przez to, coś dzwoniło w mózgownicy tylko nie dokładnie.

Witek - 23 Wrz 2011, 20:20

Dzięki panowie za żywa zainteresowanie się sprawą !
Staram się wszystko zebrać do kupy i przemyśleć czy taka operacji jest możliwa więc spokojnie :)
hmm na początku myślałem... tj dalej tak uważam, że przednia szyba jest podpięta gdzieś do "skrzynki" z bezpiecznikami oraz do jakiegoś przekaźnika nad nimi - mylę się ?

Przechodząc do samej szyby to, w którym miejscu jest ona podłączona z elektryką ? tj jeśli bym zaczął coś kombinować to gdzie umiejscawiać styki, a i u kolejna sprawa jak wygląda złącze z tą szybką ? :)

jak coś po przeinaczałem to sorry, i dzięki za poświęcony czas panowie !

pozdrawiam
W

JoeMix - 23 Wrz 2011, 21:53

Podłączenie szyby jest proste jak drut, jak ktoś tego nie ogarnia to znaczy ze nie powinien się zabierać za temat bo mu auto może spłonąć,,,
Parzych - 23 Wrz 2011, 22:26

Wyszedłem do Fiesty dopiero wieczorem i ch.. było już widać, jutro postaram się porobić fotki skrzynki, przekaźników i złączy do szyby (są jak z folii)...