|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK4] Brak możliwości odpalenia silnika - Zetec 1.25
georaf - 30 Sie 2011, 17:50 Temat postu: [MK4] Brak możliwości odpalenia silnika - Zetec 1.25 Dziś po zatankowaniu samochodu pojawił się problem z jego uruchomieniem. Objawy wskazują chyba na elektrykę a nie na paliwo.
Po przekręceniu kluczyka albo jest brak jakiejkolwiek reakcji (co najwyżej bardzo słabo zapala się kontrolka poduszek), albo wszystkie kontrolki palą się prawidłowo, ale przy próbie uruchomienia silnika wszystko gaśnie, a rozrusznik słychać tylko przez ułamek sekundy. Za każdym takim przypadkiem resetuje się też zegarek (tak jakby zasilanie padało całkowicie)
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc z diagnozą byłbym bardzo wdzięczny.
pozdrawiam
JoeMix - 30 Sie 2011, 19:07
Zacznij od naładowana akumulatora przez noc na dobrym prostowniku
georaf - 30 Sie 2011, 22:51
JoeMix napisał/a: | Zacznij od naładowana akumulatora przez noc na dobrym prostowniku |
Spróbuję, ale czy możliwe aby akumulator tak gwałtownie padł? Samochód do tej pory palił za każdym razem bezproblemowo i tak też jeździł.
Marcin - 31 Sie 2011, 07:45
georaf napisał/a: | Spróbuję, ale czy możliwe aby akumulator tak gwałtownie padł? Samochód do tej pory palił za każdym razem bezproblemowo i tak też jeździł. |
możliwe, sprawdź po naładowaniu i odpaleniu jakie masz ładowanie (przy wyższych obrotach >3k), a przed ładowaniem w domu sprawdź ile masz elektrolitu w celach. Mój aku zabiło ładowanie na poziomie 16V.
zimzia - 31 Sie 2011, 21:13
Właśnie przydarzyło mi się coś dziwnego nie mogę odpalić fiesty . Gdy przekręcę kluczyk zapala mi się lampka na włączniku od klimy przekręcam na zapłon, rozrusznik kreci a silnik nic ?. Raz udało mi się odpalić gdy ta lampka się nie świeciła ale gdy się tylko zapaliła silnik zgasł. Sprawdziłem bezpieczniki wyciągałem przekaźniki od klimy ale nic to nie dało.
JoeMix - 1 Wrz 2011, 07:32
To lampka od klimy czy immobilizer?
Marcin - 1 Wrz 2011, 07:37
zimzia posprawdzaj wszystkie masy
zimzia - 1 Wrz 2011, 09:23
Znalazłem sprawce zamieszania, uszkodzony przekaźnik pąki paliwa. , ale zastanawia mnie co do tego miała lampka na włączniku od klimy.
|
|