|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK5] Układ kierowniczy - tarcie przy kierownicy
dzidek1 - 27 Sie 2011, 16:45 Temat postu: [MK5] Układ kierowniczy - tarcie przy kierownicy Witam wszystkich. Mam od wczoraj problem, który pojawił się podczas powrotu z Poznania. Problem polega na tym, że za każdym razem gdy skręcam pojawia się tarcie tuż przy samej kieronicy. Porównać to można z dostaniem się piasku do łożyska, ale tam żadnego piasku oczywiście nie ma... Nie wiem co jest grane i jeśli to możliwe, chciałbym rozwiązać problem we własnym zakresie bez wizyty u mechanika... Za wszelką pomoc dziękuję
Puff - 27 Sie 2011, 18:18
Jeśli to te tarcie, o którym myślę, to pomoże obicie łapą plastikowej osłony kierownicy - mocno, ale z wyczuciem Możesz się wcześniej upewnić, odkręcając 2 śrubki i demontując ten plastik w całości - jak problem zniknie, to masz winowajcę
dzidek1 - 27 Sie 2011, 23:35
ok, jutro sprawdzę, ale wątpię żeby to było to bo to nie brzmi jak tarcie plastiku o plastik
tak jak myślałem, to nie to... problem dalej pozostaje... dodam, że te tarcie czy jakkolwiek to nazwać są zarówno przy włączonym jaki wyłączonym silniku...
dzidek1 - 31 Sie 2011, 09:32
rozumiem, że nikt nie jest w stanie mi pomóc
Marcin - 31 Sie 2011, 10:07
może coś się dostało na bieżnie od klaksonu (albo poduch.. nie pamiętam co tam jest podłączone)
będę w czwartek po południu w zg to mogę obadać słuchowo
dzidek1 - 31 Sie 2011, 22:30
hmmm ja po 17 będę w pracy w metro kebab na wojska polskiego 98 zaraz przy Lidlu ;p Jeśli wcześniej będziesz to mogę podjechać w wybrane miejsce
fabi1985 - 1 Wrz 2011, 01:30
Witam.
Taśma od poduszki i klaksonu podczas rozwijania się i zwijania ocierając się o siebie wydaje taki dźwięk. Można to uciszyć, ale wiąże się to z demontażem taśmy. No chyba że uda Ci się wtrysnąć przez jakąś szparę jakiś specyfik (ja używam wazeliny w sprayu), ale wątpię - Taśma zwija się i rozwija w szczelnie zamkniętym pierścieniu.
Pozdrawiam.
dzidek1 - 3 Wrz 2011, 11:11
Problem rozwiązany dzięki Marcinowi. Wystarczyło zdemontować kierownicę i wyczyścić bieżnie do klaksonu
|
|