|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - [MK6] wskaźnik poziomu paliwa i rezerwa
johnboy7 - 22 Sie 2011, 20:50 Temat postu: [MK6] wskaźnik poziomu paliwa i rezerwa Niedawno (miesiąc temu) pierwszy raz zatankowałem kupiony samochód do pełna. Mam wskaźnik poziomu paliwa kreskowy, inny niż w instrukcji, gdzie jest taki zegarowy bardziej. Na samym dole są dwie mniejsze kreski. Mam pytanie co się dzieje, gdy poziom paliwa dochodzi do rezerwy. Tzn. pewnie zapala się kontrolka z dyspozytorem. Ale czy te kreski na samym dole gasną. Nie wiem jeszcze czy kontrolka sprawna, a nie chcę dopuścić by go zabrakło w dieslu. Najłatwiej zatankować już teraz ale jednocześnie chciałbym to wiedzieć na przyszłość.
mikolaj - 22 Sie 2011, 21:50
Kontrolka rezerwy powinna się zapalić w momencie gdy zgaśnie jedna ta mała kreseczka na samym dole (ta po prawej). U mnie, przy silniku 1.3 benzyna, zostaje wtedy ok. 6-8 L paliwa w baku. Przypuszczam że w dieslu jest bardzo podobnie. Jak Ci zgaśnie ta ostatnia mała kreseczka to już trzeba się mocno spieszyć na stacje.
AccessX - 22 Sie 2011, 22:20
A ja polecam najlepszy sposób na sprawdzenie. Zatankuj do kanistra 5litrów paliwa. I jeździj do końca, wtedy będziesz wiedziała czy wskazuje dobrze czy źle. A jak zabraknie, to dolejesz z kanistra.
Polecam sposób .
vegetagt - 22 Sie 2011, 22:34
AccessX, ale to jest diesel. Czy tam nie będzie potem jaj z zapowietrzonym układem?
ElGrey - 22 Sie 2011, 23:30
absolutnie niedobry sposob w ropolu, jak zapowietrzysz uklad paliwowy, to mozesz nawet zatrzec pape wysokiego cisnienia i wtryskiwacze
Parzych - 23 Sie 2011, 00:13
AccessX, zupełnie jak "wujek dobra rada"... johnboy7 napisał/a: | Nie wiem jeszcze czy kontrolka sprawna | Jak Ci się nie zaświeca po włączeniu zapłonu (chyba tak jest u mnie), to niesprawna...
ElGrey - 23 Sie 2011, 06:40
Tylko ze to wersja przed FL, wiec niech ktos kto moze to sprawdzic podpowie
RiM - 24 Sie 2011, 14:03
nie pamietam czy przy zapłonie zapala się ta kontrolka, ale rezerwa się zaświeca w momencie gdy zostaje tylko jedna ta wąska kreska(ostatnia).
|
|