Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Rosną obroty, prędkość bez zmian.

Morphinus8 - 7 Sie 2011, 22:56
Temat postu: [MK3] Rosną obroty, prędkość bez zmian.
Witajcie.
Mam taki mały problem, mianowicie:
Dziś podczas obfitych opadów deszczu wyprzedzając miałem sytuację, że przy 80km/h obroty zaczęły rosnąć szybciej niż normalnie, a prędkość nie rosła. Jakoś dałem radę, ale pod koniec coś dziwnego: jakby coś się załączyło i od razu z kopyta do 100km/h przyspieszył.

Co to może być.

Miałem już tak że jednego dnia nie mogłem 80km/h przekroczyć, a następnego bez problemu 110km/h i to przy mniejszych obrotach.

Puff - 7 Sie 2011, 23:11

Sugerowałoby to, że koła zaczęły buksować a jak złapały przyczepność, to z automatu auto wyrwało do przodu... ale czy w 1.1 to jest wykonalne...? :F

Prędzej bym powiedział, że sprzęgło ślizga - dajesz w podłogę, obroty rosną, prędkość nie. Jak sprzęgło "załapie", to auto zaczyna się nagle zbierać. W tym przypadku deszcz akurat nie ma nic do tego...

BerciQ - 8 Sie 2011, 00:04

Morphinus8, ładnie wygląda twój temat z prętkością - przyciąga wzrok

Pufcio napisał/a:
Sugerowałoby to, że koła zaczęły buksować a jak złapały przyczepność, to z automatu auto wyrwało do przodu... ale czy w 1.1 to jest wykonalne...? :F

jest to wykonalne, ale w zimie na lodzie nie przy wyprzedzaniu

Pufcio napisał/a:

Prędzej bym powiedział, że sprzęgło ślizga - dajesz w podłogę, obroty rosną, prędkość nie. Jak sprzęgło "załapie", to auto zaczyna się nagle zbierać. W tym przypadku deszcz akurat nie ma nic do tego...

też bym to odbstawiał, choć znowu przy wyprzedzaniu to ciężko. Łatwiej o poślizg sprzęgła przy ruszaniu.

TomeX500 - 8 Sie 2011, 10:08

BerciQ napisał/a:
też bym to odbstawiał, choć znowu przy wyprzedzaniu to ciężko. Łatwiej o poślizg sprzęgła przy ruszaniu.

Jak mi się sprzęgło kończyło, to się ślizgało tylko przy depnięciu np przy 80 na czwartym biegu. Z ruszaniem nie było żadnego problemu.

Morphinus8 - 8 Sie 2011, 10:17

Nie pytał bym gdyby to było przy mniejszych biegach i przy ruszaniu, a nie na 4 i 5-tym biegu. Wtedy to oczywiste, że sprzęgło.
Myślałem jeszcze, że może docisk nie do końca czasami dociska, bo ma jakiś opór, a jak już dociśnie to się zbiera.

TomeX500 - 8 Sie 2011, 11:14

No nie wiem, jak dla mnie logiczne, że sprzęgło :D Bo sam tak miałem, a to było parę miesięcy temu :) To wyglądało tak jakby w momencie gdy auto osiągało największy moment obrotowy i najlepsze przełożenie, to wtedy sprzęgło się poddawało i puszczało.
Morphinus8 - 8 Sie 2011, 16:43

Jakiej firmy sprzęgiełko polecacie, bo mam dość kupowania najtańszych zamienników i kolejnych wymian po 20 000 km (tak jak miałem z łożyskami MaxGear) i ile jest roboty przy wymianie?
Poradzę sobie sam?

jackrzec - 8 Sie 2011, 17:11

Temat powielony i rozwiązany: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=57832 Zamykam.