|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK6] Zapieczona linka od maski
olek1982 - 7 Sie 2011, 10:46 Temat postu: [MK6] Zapieczona linka od maski Witam,
Kupiłem Fieste 2002 MK6 i pojawił się problem, gdyż zapiekła się linka od otwierania maski no i siłą rzeczy nie mogę jej otworzyć, a w między czasie padł akumulator (prosze no comment -samochód stał w garażu od marca, bo byłem za granicą)
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak rozwiązać ten problem ? Najlepiej bez wjeżdżania na kanał, bo takowego nie posiadam.
Udało mi się zdjąć z przodu grill i tam jest taka wajcha ze strzałką, żeby ciągnąć, ale niestety to nie pomaga.
Mógłby ktoś opisać, jak zbudowany jest mechanizm, jak można się tam dostać, lub jak otworzyć maskę ?
Pozdrawiam
Puff - 7 Sie 2011, 11:45
To nie mk5, ale mk6 - popraw temat, to może ktoś prędzej się tu zjawi
Parzych - 7 Sie 2011, 12:19
W ASO powinni mieć jakiś sposób na otwarcie maski bez użycia linki...
olek1982 - 7 Sie 2011, 12:21
Mi chodzi o sposób garażowy
olek1982 - 7 Sie 2011, 13:20
Dobra, problem rozwiązany.
Dla potomnych:
Po zdjęciu grilla wymacałem sobie linkę, która ewidentnie poruszała się. Poprosiłem więc sąsiada o pomoc. On wajchą pociągał, tak, jakby chciał otworzyć maskę normalnie, a ja z góry, w miejscu gdzie jest mocowanie dociskałem maskę, tak, żeby jej oczywiście nie wgnieść, ale, żeby maska pracowała. Za którymś razem w końcu puściło. Cały mechanizm po otwarciu działał bardzo ciężko, więc trzeba było użyć WD40 i teraz wszystko gra.
Jakby ktoś miał identyczną sytuacje, to zdjęcie grilla oczywiście nie jest konieczne
Koszt naprawy: 15 zł za WD40
ElGrey - 7 Sie 2011, 17:38
to rada dla wszystkich posiadaczy MK6 trzeba czyscic i smarowac zamek, zwlaszcza po zimie, bo ta sytlacja zdazyc sie moze kazdemu, tez juz to przerabialem
|
|