|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Problem z elektryką szyby w drzwiach pasażera
sopelhc - 2 Sie 2011, 22:15 Temat postu: [MK3] Problem z elektryką szyby w drzwiach pasażera Może ktoś pomoże,doradzi-problem z opuszczaniem szybki-po prostu nie działa,kabelki podłączone,kiedy duszę przycisk po stronie kierowcy,poza przygasaniem minimalnym kontrolek na tablicy nic się nie dzieje-czyli chyba prąd dochodzi.Jeśli chodzi o elektrykę to pojęcia o tym prawie żadnego nie mam więc będę wdzięczny za każdą pomoc !!
JoeMix - 3 Sie 2011, 07:00
sopelhc napisał/a: | czyli chyba prąd dochodzi | Chyba to ryba,,, ble, ble, ble - trzeba sprawdzić czy prąd dochodzi czy nie, ale skoro jesteś lewy z elektryki to oddaj auto do specjalisty,,, bo chyba masz coś popsute, skoro prąd chyba dochodzi,,,
jackrzec - 3 Sie 2011, 16:59
Zatarty silniczek. Było na forum nie jeden raz, ale teraz nie mogę tego znaleźć więc nie zamykam.
Hans - 3 Sie 2011, 17:17
jackrzec napisał/a: | Zatarty silniczek. Było na forum nie jeden raz, ale teraz nie mogę tego znaleźć więc nie zamykam. | Niekoniecznie.
Sprawdz najprostszym miernikiem na wtyczce czy masz prąd. Nawet jak nie masz miernika to weź jakąś żarówkę (12V) i podłącz.
Ja z autopsji podejrzewam że się silniczek przycina albo mocowania do prowadnicy są połamane( Tak było w moim przypadku) Nie ma co tu narazie mówić na ten temat musisz zdjąć boczek i oglądnąc co i jak, odkręcić szybę od prowadnicy sprawdzić na sucho czy działa, a nawet próbować lekko linką pociągnąć w czasie gdy naciskasz przycisk do otwierania szyb. Najpierw sprawdz to co napisałem dokładnie oglądnij mechanizm i wtedy może coś więcej będę mógł pomóc.
jackrzec - 3 Sie 2011, 17:22
Hans napisał/a: | Sprawdz najprostszym miernikiem na wtyczce czy masz prąd. Nawet jak nie masz miernika to weź jakąś żarówkę (12V) i podłącz. | Jak przygasają kontrolki, to jest pobór prądu czyli obwód jest cały (i nie zwarcie, bo bezpieczniki by poszły). Ja też z autopsji piszę o silniczku , prowadnice też mogą być.
Hans - 3 Sie 2011, 17:28
jackrzec napisał/a: | Hans napisał/a: | Sprawdz najprostszym miernikiem na wtyczce czy masz prąd. Nawet jak nie masz miernika to weź jakąś żarówkę (12V) i podłącz. | Jak przygasają kontrolki, to jest pobór prądu czyli obwód jest cały (i nie zwarcie, bo bezpieczniki by poszły). Ja też z autopsji piszę o silniczku , prowadnice też mogą być. | Ja jednak zawsze wolę sprawdzić na wszelki wypadek, najlepiej by było oczywiście miernikiem czy aby napięcie nie za niskie. W każdym bądz razie boczek trzeba zdjąć i oglądnąć czy to silniczek czy coś od prowadnicy. Nawet bym się nie zdziwił jakby smaru brakowało a jak była szyba nieużywana przez dłuższy czas to mogło zaśniedzieć i się blokuje.
A i jeszcze mi się przypomniało przycisk może być zepsuty ( Ja tak miałem pojednej stronie) Przeczyszczenie styków w środku pomogło.
timonek185 - 30 Maj 2012, 13:12
Witam serdecznie. Piszę tutaj, bo mam ten sam problem. Tylko u mnie nie działały obie szyby. Po zdjęciu boczków, sprawdzeniu napięcia i przeczyszczeniu styków, zaczęły działać. Z tym, że szyba od strony pasażera za chwilę znów się zepsuła i nie otwiera jej przełącznik ani z lewej, ani z prawej strony. Czy może to oznaczać, że oba przyciski się zepsuły? Pozdrawiam!
JoeMix - 30 Maj 2012, 13:25
Nie, niestety znowu trzeba sprawdzić napięcia, najpierw na silniczku, potem na przycisku w drzwiach, na przycisku przy kierowcy kończąc,,, bo jak, np. ten ostatni się popsuje to reszta też będzie martwa,
luki - 30 Maj 2012, 13:27
posprawdzaj kable w słoniku między drzwiami kierowcy a nadwoziem, często sie te kable tam łamią i śniedzieją
|
|