|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - [MK6] Podniesienie mocy w 1.6 16V
kamilowski - 2 Sie 2011, 01:32 Temat postu: [MK6] Podniesienie mocy w 1.6 16V Witam!
Mam fiestę 1.6 16v z 2006 roku wersja S! Poprzedni właściciel wsadził cały wydech remusa i stożek pipercorssa. Nie wiem czy mogę coś jeszcze zdziałać żeby jeszcze trochę podnieść moc tego silnika. Nie narzekam ale zawsze może być lepiej!
P.S. Pipercross jest zamontowany wg instrukcji z ich strony ale mimo to nie podoba mi się że ma przez środek gardzieli dwie śruby. Kolesie od chiptuningu nie chcą się podjąć działania na tym silniku bo twierdzą że można wycisnąć jeszcze 5 KM maks.
Macie jakieś pomysły poza swapem na silnik z ST.
Bezimienny - 2 Sie 2011, 01:55
Jak to mówiom " Ni ma Turbo nima zabawy" koszty wyciągnięcia jakiegoś sensownego wzrosty mocy przy takim silniku są bardzo wysokie i dlatego nie połacalne o ile w ogóle możliwe i lepszy (zarazem tańszy) okazuje sie swap.
ElGrey - 2 Sie 2011, 06:26
wlasnie dlatego jesli 1,6 to TDCI, a nie bezyna
kamilowski - 2 Sie 2011, 09:06
Nowa fiesta Sport ma 1.6 16v. Nie ma turbo a ma 120 KM. Magicy z forda wycisneli, ale pewnie macie racje ze juz w gotowym 100 konnym silniku nie wiele się wyciśnie.
A diesel owszem do póki nie zejdzie dwumasa albo zarznie się turbinka.
pozdrawiam
Parzych - 2 Sie 2011, 14:02
kamilowski, bo MK7 ma zmienne fazy rozrządu, stąd te 120kucy...
kamilowski - 2 Sie 2011, 14:10
W takim razie ten stożek co go mam i przelotowy wydech to nie wiele dają poza brzmieniem prawda?
Nic to pójdę w takim razie autodetailing:)
Pozdrawiam
Dam znać jak dopadnę silnik z ST po jakimś dzwonie!
Stunt_Man - 2 Sie 2011, 20:42
kamilowski napisał/a: | W takim razie ten stożek co go mam i przelotowy wydech to nie wiele dają poza brzmieniem prawda? |
jedź na hamownie i sie przekonaj
ElGrey - 2 Sie 2011, 22:39
jak chcesz podniesc moc w bezynie to podstawa, dolot kolektory i wydech + program, wowczas mozna uzyskac niezle wyniki, ale tanio to nie wychodzi, zwlaszcza ze nie da sie dopasowac bezproblemowo kolektorow z innych modeli
co do ropla jak ze weszystkim zadbasz bedziesz smigal, glownym problemem w tych silnikach jest nasze zasiarczone paliwo, to glowna przyczyna awarji
kamilowski - 3 Sie 2011, 01:55
Mówiąc dolot masz na myśli stożek + rura czy też nowy kolektor dolotowy. Może lepiej zamienić Pipercrossa na K&N razem z porządną rurą. Ten Pipercross jest oryginalnie tak montowany że przez środek aluminiowej rury ida w poprzek dwie śruby, które go trochę moim zdaniem przytykają. A może zasadne jest podłączenie stożkowego filtra z pominięciem oryginalnej skrzynki na filtr powietrza?
Bo teraz jest tak:
http://www.pipercross.net...2&m2=40&app=126
(trzeba wybrać » view Pipercross kit)
Pozdrawiam
ElGrey - 3 Sie 2011, 06:38
Oczywiscie mysle o kolektorze dolotowym i wydechowym z rurkami o wiekszym przekroju, wowczas cos bedzie i z dolotu, nawet takiego ze srubami (ktore nie maja wplywu w tym przypadku) i przelotowego wydechu a K&N bedzie tylko drozszy, ale napewno nie lepszy
pP - 3 Sie 2011, 11:55
wszystkie działania i tak nie dadzą Ci porządnego przyrostu..nie mówiąc o przyroście, który poczujesz pod tyłkiem..chyba, że masz 30k na wsadzenie w silnik...odpuść sobie i ciesz się pewnym silnikiem
Parzych - 8 Sie 2011, 03:45
kamilowski napisał/a: | A może zasadne jest podłączenie stożkowego filtra z pominięciem oryginalnej skrzynki na filtr powietrza? | No nie mów że myślałeś o podłączeniu stożka poprzez oryginalną obudowę filtra, pogięło Cię
kamilowski - 22 Sie 2011, 10:58
Pipercorss jest podłączony przez oryginalną obudowę!
Zgodnie z instrukcją na stronie producenta!
http://www.pipercross.net...2&m2=40&app=126
Pozdrawiam!
Marcin - 22 Sie 2011, 12:27
ostre kolanko 90st w dolocie... super rozwiązanie, jedyne co jeszcze można zrobić średnim kosztem to ulepić rurowy kolektor wydechowy i postroić coś świnią.
Fordon - 22 Sie 2011, 21:29
Kolektor od 500zl w gore, swinia tez kolo 500zl, strojenie zaleznie od regionu polski
BuMeL - 24 Sie 2011, 15:13
Ulepić jak ulepić kolektor, ja od jakiegoś czasu przymierzam się do tego : http://allegro.pl/kolekto...1765401157.html
Podobno ludzie nie narzekają na te chinole tylko trzeba dobrze owinąć bo trochę parzy
Parzych - 24 Sie 2011, 15:34
BuMeL, a zauważyłeś że temat jest o MK6
BuMeL - 24 Sie 2011, 15:58
A tam nie zetec ?
ED. Kurde blacha, tam odwrotnie silnik siedzi, to był przedostatni raz
Marcin - 24 Sie 2011, 17:22
jak do 1,6 to trochę wylot za dużej średnicy...
szkoda, że takiego nie robią do zeteca-s jak mi znowu odbije to sobie drugi ulepie
ElGrey - 24 Sie 2011, 20:39
ja mam teki sam zamiar, bo wszystko w mojej Mk4 juz oprocz kolektorow mam dlubniete
Marcin - 24 Sie 2011, 21:32
Grześ to jak będę lepił to zawsze mogę zrobić dwa chyba, że byś chciał ten co mam teraz.
ElGrey - 25 Sie 2011, 06:44
a jaki znaczy sie masz???
Marcin - 25 Sie 2011, 08:15
2 albo 3 strona śliwkowego tematu
kamilowski - 12 Maj 2012, 02:08
Przepraszam ale nie rozumiem co to znaczy " ulepić rurowy kolektor wydechowy i postroić coś świnią"?
vegetagt - 12 Maj 2012, 03:00
kamilowski, zamowic/zrobic wydech dedykowany/policzony pod silnik i zmienic mapy paliwowe poprzez zastosowanie komputera typu piggyback ( potocznie - swinia, takie cudo co wpina sie w kable pomiedzy orginalnym sterownikiem a elektronika na silniku. ). Np ecumaster badz det3.
kamilowski - 14 Maj 2012, 19:28
Ok kumam. Dzięki za odpowiedź.
Sorry że tu to piszę, ale nie chcę nowego tematu odpalać.
Mam od dzisiaj inny problem! W piątek wymieniono mi rozrząd(mechanik zaufany juz robił mi kilka rzeczy), oraz w piątak wyjąłem oryginalny filtr bo miałem dwa - stożek i oryginał - bo taką miał fantazję poprzedni właściciel. Auto zrobiło się bardziej elastyczne i jakby nieco lepiej się zbiera, ale dzisiaj na autostradzie nie pojechałem więcej niz 170 km/h a wcześniej jechał bez problemu 200 z wskazań licznika. Jest tak jakby 170 to była absolutna granica. Czy źle ustawione zawory mogły zabić Vmax?
Powiedzcie mi proszę co o tym sądzicie?
Przyszło mi do głowy, że może przy dużej prędkości jest za dużo powietrza zasysanego i komputer głupieje?
ElGrey - 15 Maj 2012, 16:14
Odpowiedz jest banalna, poprzednio było z wiatrem, a teraz pod wiatr bo 1,6 bez zmian 200 nie pojedzie
A wydech i filtr powietrza to za mało by ten silnik wydusił tyle
Parzych - 15 Maj 2012, 16:33
ElGrey, może i 200 nie pojedzie, ale nie przesadzaj że 170 to max dla 1.6, my 1.25 jechaliśmy 174 w/g GPSa... 1.6 na kolektorach z 1.25 (i w laminatach) jechaliśmy 180 i poszłaby więcej, tylko warunków nie było...
kamilowski - 15 Maj 2012, 16:45
Panowie! Nie było z wiatrem. Nie ważnei le jedzie taka fiesta.
Wczesniej licznik pokazał prawie 200. A teraz zatrzymał sie na 170, idealnie na tej liczbie i ani drgnął. Gaz w podłodze. Instrukcja podaje ze tam jest 186 Vmax więc coś tu jest nie tak.
Zazwyczaj licznik przekłamuje i w tym modelu jest ok 5 km/h do przodu zatem prędkośc jaką osiągnałem była o 20 km/h niższa niż ta z książki.
Zapnę stary filtr i zrobię pomiar z gps oraz wyświetlacem w trybie testowym. Może padł sam licznik prędkości.
ElGrey - 15 Maj 2012, 16:46
Tylko chodzi o wartość max, 170 to za mało bo seria w teorii 184 powinna polecieć
Tylko nieprzeliczony wydech wlasnie daje takie efekty, nie podnosi mocy, a wręcz przeciwnie, a nie widziałem dedykowanego Remusa do foficy, choć możne i robią
kamilowski i to jest dobry pomysł, możne większe dławienie na dolocie daje lepsze efekty... choć to dziwne...
kamilowski - 15 Maj 2012, 17:11
tyle ze ten cały wydech jest odkąd auto kupiłem i wcześniej leciałem nim wg licznika 190 z groszami. Jedyna zmiana ostatnio to wyjęty oryginalny filtr powietrza z puszki. Jak już pisałem miałem dwa. Jest też nowy pasek i napinacz w rozrządzie. Martwiłbym się bardziej gdyby auto straciło na dynamice a jest wręcz lepiej niz z 2 filtrami(zauważyła tę dynamikę nawet moja żona która jechała ze mną po wyjęciu filtra a o tym nie wiedziała). Jest jeszcze jedno co mi chodzi po głowie. Przytkany katalizator. Na przeglądzie diagnosta mówił, że spaliny są na granicy normy. Porobię testy i nawet pojadę do mojego machera na komputer i dam znać co to za diabelstwo.
ElGrey - 15 Maj 2012, 17:31
No to wynika z tego ze pasek jest nieprawidłowo zamatowany, ale takich błędów mechanik nie powinien popełniać... ale to przeca polska
Daj znać co z tego wynikło
kamilowski - 15 Maj 2012, 17:54
pasek z tego co udało mi się zajrzeć pod kopułkę(strasznie tam ciasno i ją tylko uchyliłem) był zębami do góry, ale nie wiem czy ma tak być czy nie. Nie ma jeszcze "Sam naprawiam" do tego modelu więc nie mam jak sprawdzić:)
Parzych - 15 Maj 2012, 18:48
kamilowski napisał/a: | pasek z tego co udało mi się zajrzeć pod kopułkę(strasznie tam ciasno i ją tylko uchyliłem) był zębami do góry, ale nie wiem czy ma tak być czy nie. | Czyli nie był zębami na kołach Jeśli tak to został założony odwrotnie (co wydaje się niemożliwe)...
AccessX - 15 Maj 2012, 23:06
W Sumie pasek z zębami do góry.... hmmm
Powinien być na 1000% na dół.
Może Ci przez to ślizga a nie zaczepia zębami o zęby i dlatego brakuje km/h.
Chyba że mechanik był po "głębszym"....
ElGrey - 16 Maj 2012, 06:48
Chyba głębszym wiaderku
vegetagt - 16 Maj 2012, 07:06
kamilowski, zrób zdjęcie, bo aż się wierzyć nie chce
Skfarek - 16 Maj 2012, 11:51
ElGrey napisał/a: | bo 1,6 bez zmian 200 nie pojedzie |
to moja chyba o tym nie wiedziała, albo licznik był s.... bo 200 zobaczyłem parę razy na nim
ElGrey - 16 Maj 2012, 16:13
I możne jeszcze seryjnym autem bez żadnej modyfikacji... sory ale uwiężę jak zobaczę
Parzych - 16 Maj 2012, 18:02
ElGrey napisał/a: | sory ale uwiężę jak zobaczę | To pewnie nie uwierzysz, dawno temu Fiesta sprzedana...
kamilowski - 16 Maj 2012, 19:55
Witam,
Pasek jest założony normalnie. Sprawdziłem to dzisiaj jeszcze raz w świetle dziennym. Przepraszam za zamieszanie. Dobrowolnie poddam się karze.
Udało mi się przetestować auto na autostradzie. Okazało, się że z dwoma filtrami jedzie z bólem 185(gps) licznik 194/5. przy okolicach 170 kończy się po prostu dynamiczne przyspieszanie a zaczyna walka o każdy km/h. Test wykonałem na w miarę płaskim odcinku.
Drugi przejazd zrobiłem z wyjętym filtrem i sytuacja wygląda dość podobnie z tą różnicą, że do 170 doszedłem nieco wcześniej(jakieś 250 m). Potem też odbywała się walka o prędkość. Pomiar przed poprzednim wpisem wykonałem niestety pod lekką górkę stąd wrażenie że 170 to koniec jazdy. 90 realnej prędkości. Wymaga to jednak sporej dawki prostego i pustego(bez tirów)asfaltu.
Teraz zanim spanikuję na forum to dokonam analizy na zimno i dopiero potem się zapytam Was o zdanie.
pozdrawiam serdecznie
Stunt_Man - 16 Maj 2012, 21:44
kamilowski napisał/a: | Pasek jest założony normalnie. Sprawdziłem to dzisiaj jeszcze raz w świetle dziennym. Przepraszam za zamieszanie. Dobrowolnie poddam się karze. |
kare powinni dostać Ci co uwierzyli że pasek można zamontować na "lewo" i że będzie to działać
Skfarek - 17 Maj 2012, 10:38
ElGrey, ja nic nie dłubałem pod machą Świadka miałem bo jechałem z kumplem. Szczerze to i ja i on się mocno zdziwiliśmy jak pokazało 2 złote na blacie. Nie pamiętam tylko czy wówczas w kompie był wprowadzony nowy rozmiar kół ale chyba tak
Jak Parzych pisze, sprzedana dawno a nowy właściciel miał się tu ujawnić ale coś nie chce
|
|