Forum FiestaKlubPolska -

Ubezpieczenia i rejestracja aut - Auto zezlomowane, wyrejestrowane - wezwanie do zaplaty

kudayami - 21 Lip 2011, 14:54
Temat postu: Auto zezlomowane, wyrejestrowane - wezwanie do zaplaty
Witam ponownie. ;)

Cytat:
"(...) uprzejmie informuje, ze w zwiazku z wyrejestrowaniem w dniu 20.06.2011 ww. pojazdu, okres ubezpieczenia w poszczegolnych ryzykach zostal zakonczony. Jednoczesnie informuje, ze dokonano rozliczenia skladki.

-skladka przypisana: 189,96
-skladka zainkasowana: 47,68
-szkody: nie
-skladka wykorzystana: 181,43
-składka do zwrotu/zapłaty: 133,75

W zwiazku z powyzszym prosze o urelulowanie powstalej niedoplaty w ciagu 14 dni(...)"

I tu moje pytanie.... Auto kupilem z wazna polisa OC w okresie od 2010-07-02 do 2011-07-01. Wysokosc skladki ubezpieczeniowej ktora widnieje na polisie : 283,00. Nigdzie nei ma wzmianki o platnosci w ratach. ;) Auto skonczylo swoj zywot na zlomie, papierki zglosilem do Wydziału Komunikacji. W tym samym dniu rowniez odwiedzilem ubezpieczyciela i powiedzialem ze autko skonczylo swoj zywot. Wszystko pieknie. Mysle sobie - no to placic juz nie bede musial... ;)

Dzisiaj jednak dostalem takie pismo. Nie ukrywam - niewiele z niego rozumiem. Pomijam nawet fakt ze wezwali do zaplaty a numeru konta chociazby mi nie podali.

Przez jakies 4-5 dni nie bede mogl udac sie do ubezpieczyciala by wyjasnic ta sprawe osobiscie.

Dlatego tez zalozylem ten temat. Za co mam placic? I dlaczego? Z tego co sie orientuje przy zakupie auta - polisa poprzedniego wlasciciela jest wazna - i rekalkulacja odbywa sie przy ewentualnym przedluzeniu ubezpieczenia.

A moze sie myle. I poprostu musze zaplacic bez marudzenia? :)

Morphinus8 - 21 Lip 2011, 15:01

Ja na polisie nie mam żadnej informacji, że płatne w ratach, a mam na dwie raty. Załatw od poprzedniego właściciela pokwitowanie, że zapłacił całe należne OC. Swoją drogą nawet 283zł to trochę mało jak na pełne roczne ubezpieczenie. Jakie to było auto?
kudayami - 21 Lip 2011, 15:05

fiesta 1.3 KAT '94 +LPG

z poprzednim wlascicielem nie mam zadnego kontaktu ;P

Morphinus8 - 21 Lip 2011, 15:10

Udaj się do ubezpieczyciela i porozmawiaj. Pewnie dowiesz się więcej niż my wywróżymy "z fusów". Co do rekalkulacji to mi takową zrobili z dniem zakupu auta i musiałem dopłacić 450zł.
JoeMix - 21 Lip 2011, 15:13

Ile procent zniżek miał poprzedni właściciel, a ile masz Ty, to raz, a dwa, na polisie OC jest zawsze czy składka uregulowana została w całości czy rata (daj skan/foto jak możesz)
kudayami napisał/a:
Z tego co sie orientuje przy zakupie auta - polisa poprzedniego wlasciciela jest wazna - i rekalkulacja odbywa sie przy ewentualnym przedluzeniu ubezpieczenia.
Źle się orientujesz,,, zakład ubezpieczeniowy może, ale nie musi dokonać re kalkulacji skłądki, a na twoje żądanie jest zobowiązany to zrobić,,, czyli przekładając na życie: jak trzeba dopłacić to przeliczają prawie zawsze.
Tommur - 21 Lip 2011, 15:15

Plisa jest ważna, ale powinieneś zgłosić to do ubezpieczyciela celem dokonania rekalkulacji składki ubezpieczeniowej, bo ty możesz mieć inne zniżki/zwyżki niż poprzedni właściciel. Nie wnikam już w to, ż OC fiesta 1,6 w Szczecinie kosztuje tyle, a w Warszawie kosztuje więcej. Bo większy ruch.
Morphinus8 - 21 Lip 2011, 15:23

JoeMix napisał/a:
na polisie OC jest zawsze czy składka uregulowana została w całości czy rata
Ja na certyfikacie polisy OC mam dane samochodu, właściciela, okres ubezpieczenia, numer polisy i składkę z tytułu OC. Ani słowa że na raty.

P.S. Mam też sumy gwarancyjne.

JoeMix - 21 Lip 2011, 15:52

Co to certyfikat polisy? Ja mówię o Plisie, a nie o kwitku potwierdzającym zawarcie OC.
Morphinus8 - 21 Lip 2011, 17:52

Link 4 daje coś takiego co wozi się w dokumentach (nawet na odpowiedni wymiar i perforację do zaginania) i to wystarcza. Pokażę Ci na spocie jak przypomnisz.
JoeMix - 21 Lip 2011, 17:59

No dobra, wiec to jest potwierdzenie zawarcie polisy i tam nie ma, na polisie już powinno być,,, ja mam przez mBank, i na powiedzeniu polisy też nie ma słowa o ratach, ale już na samej polisie jest że do 27 każdego miesiąca składka.
Morphinus8 - 21 Lip 2011, 18:05

Wracając do tematu najlepiej będzie jak skontaktujesz się z ubezpieczycielem.
kudayami - 21 Lip 2011, 18:13

na ubezpieczeniu zadnej adnotacji o terminie platnosci nie ma. ;)

Coz, wychodzi na to ze ubezpieczyciel zrobil rekalkulacje. Ach ta nieznajomosc przepisow. Bylem swiecie przekonany ze kupujac auto z wazna polisa OC - rekalkulacja nastepuje dopiero przy zawieraniu nowego/przedluzaniu ubezpieczenia.

Fakt faktem - po zakupie nie zglosilem sie do ubezpieczyciela bo gdzies wyczytalem ze jesli tego nie robie to znaczy ze nie zmieniam zakladu ubezpieczeniowego - i jezdze na tym co mam po zakupie. A ewentualna rekalkulacja martwilbym sie dopiero przy przedluzaniu umowy. ;)

Zastanawia mnie rowniez adnotacja w ''szkody''. Otoz jedna kolizje drogowa mialem. Pan policjant do ubezpieczenia sie nie czepial. Z zakladu przyszlo pismo informujace ze bylem sprawca i bla bla bla. Ale nic o kosztach nie bylo wspomniane. ;)

JoeMix - 21 Lip 2011, 18:42

Cytat:
Fakt faktem - po zakupie nie zglosilem sie do ubezpieczyciela bo gdzies wyczytalem ze jesli tego nie robie to znaczy ze nie zmieniam zakladu ubezpieczeniowego - i jezdze na tym co mam po zakupie. A ewentualna rekalkulacja martwilbym sie dopiero przy przedluzaniu umowy. ;)
Kod:
Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego.

2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń dokonuje ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek.

kudayami - 25 Lip 2011, 13:10

Okazalo sie ze poprzedni wplasciciel nie oplacil drugiej raty. Jako ze nie zainteresowalem sie wczesniej ubezpieczeniem - to obowiazek zaplaty spoczywa teraz na mnie. ;)

Temat mozna zamknac ^^'

JoeMix - 25 Lip 2011, 13:24

Jak termin OC się zakończył to po sprawie, jak trwa to nie zapomnij wypowiedzieć, co byś następnego roku nie płacił,,,
kudayami - 25 Lip 2011, 15:09

w dniu w ktorym auto trafilo do kasacji - wypowiedzialem umowe. Znaczy - zglosilem ubezpieczycielowi. ;)

Pprostu musze zaplacic zalegla rate i... tyle. ;)