Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - [MK6] Antena CB na stałe

AccessX - 11 Lip 2011, 22:32
Temat postu: [MK6] Antena CB na stałe
Witam, w skrócie. Jak wjeżdżam do garażu to antena na magnesie (100cm), mi się ugina i chcąc wyjechać (garaż blaszany, z drzwiami uchylnymi do góry), muszę antenę ręcznie wykrzywić "do przodu" by przy wyjeździe, nie pociągnąć za sobą drzwi od garażu.

Zmierzyłem, i między dachem, a tymi drzwiami mam 65cm wolnej przestrzeni. Antena na magnes odpada gdyż. Żeby mieć dobry zasięg potrzeba jednak tych 100cm a najlepiej więcej. W związku, z garażem takim jakim mam, zainteresowałem się antenami montowanymi na stałe.

I tutaj moję pytania:
1) Czy to prawda, że anteny montowane na stałe, stwarzają problemy rdzy na dachu ?
2) Jak z tymi antenami jest,m czy antena 60cm, montowana na stałe, będzie dużźo lepsza niż magnesowa na 100cm ?
3) Gdzie najlepiej taką antenę zamocować
4) Doradźcie jakiś konkretny model anteny. Nie jeżdże w trasy po 300 km itp. Ale chciałbym mieć te 10-15km zasięgu, o ile to możliwe przy antenacxh typu 60cmm .

Pozdrawiam, Radek.

Parzych - 11 Lip 2011, 22:55

AccessXR napisał/a:
1) Czy to prawda, że anteny montowane na stałe, stwarzają problemy rdzy na dachu ?
Jeśli wiercisz dziurę w dachu - TAK... A ja bym po prostu zdejmował antenę przed wjazdem do garażu...
AccessX - 11 Lip 2011, 23:02

A np, jak się wywierci dziurę w dachu, i zakonserwuje czymś, to nie powinno to rdze powstrzymać na parę lat?

Pyutam bo się nie znam, a tak jak mówię. A chcąc zdjąć antenę z dachu muszę otwierać bagażnik, przyciskać antenę pomiędzy "siłownik", chować i zamykać klapę.

DemptD - 11 Lip 2011, 23:11

AccessXR napisał/a:

tu już Jacuś odpowiedział, że tak..

AccessXR napisał/a:
2) Jak z tymi antenami jest,m czy antena 60cm, montowana na stałe, będzie dużźo lepsza niż magnesowa na 100cm ?

zależy, od anteny, jeżeli ta 100cm to Hustler (ta z cewką z kartonu i za 9,99 z allegro) to nawet President 30cm na magnes będzie mieć lepszy zasięg i odbiór, ja latam z 165cm Magnumem i nie narzekam na nic, montaż na magnesie i mieszcze się wszędzie bez problemu...

AccessXR napisał/a:

jeżeli już koniecznie chcesz antenę z CB na dachu to lepiej zainwestować w MARKOWĄ 3w1, w sensie podmieniasz ori antenę i w to miejsce ląduje antena z CB - wyglądowo taka sama - tylko wychodzą z niej 3 kable a nie jeden :) ewentualnie kupić uchwyt bagażnikowy i do uchwytu - nie wiercisz dziury w aucie i nie masz większego problemu z rdzą w takim wypadku

AccessXR napisał/a:
4) Doradźcie jakiś konkretny model anteny. Nie jeżdże w trasy po 300 km itp. Ale chciałbym mieć te 10-15km zasięgu, o ile to możliwe przy antenacxh typu 60cmm .

Magnum :) tylko zasięg 10-15km w mieście to jest samobójstwo.. na trasie to się ustawia na jakieś 10km max bo po co więcej? Ja na mam skręcony na jakieś 2-3km bo więcej się mija z celem.. zbiera się potem z całej okolicy i za dużo się na siebie nakłada tego wszystkiego..

AccessX - 11 Lip 2011, 23:23

Mieszkam na południu Polski (wieś), ale często jeżdżę do takich "miast" jak Wadowice/Kraków/Bielsko. Więc głównie, pod to anbtene chciałbym dostosować. Dzięki za wypowiedź obszerną DemptD. A te anteny na magnes, niestety nie zatysfakcjonują mnie w sensie, z tym moim problemem z garażem ;/
Parzych - 12 Lip 2011, 01:26

AccessXR napisał/a:
w sensie, z tym moim problemem z garażem ;/
W sumie rozumiem.. Otwierasz garaż z pilota i po ch... wysiadać coby antenę zdjąć...
JoeMix - 12 Lip 2011, 07:25

Jak antena może pociągnąć drzwi? jak one tak kiepsko się ryglują w górnym położeniu to kiedyś Ci na auto zjada i antena nie będzie potrzebna, druga sprawa mało kto ma taki wysoki garaż by trzymać auto z założoną anteną.
DemptD - 12 Lip 2011, 08:23

JoeMix napisał/a:
mało kto ma taki wysoki garaż by trzymać auto z założoną anteną

dziękuję za docenienie mojej wyjątkowości :D bo antena na dachu ma problem tylko w drzwiach gy

AccessXR napisał/a:
Mieszkam na południu Polski (wieś), ale często jeżdżę do takich "miast" jak Wadowice/Kraków/Bielsko. Więc głównie, pod to anbtene chciałbym dostosować.

no antenę się dostraja na pełnym zasięgu, później skręcasz zasięg radiem (RF Gain)

AccessXR napisał/a:
A te anteny na magnes, niestety nie zatysfakcjonują mnie w sensie, z tym moim problemem z garażem

a zrobienie takiego myku? ja tak jeżdżę na co dzień, nie ma problemu z parkingami podziemnymi, niskimi wiaduktami, a na dłuższą trasę antena ląduje na dachu
albo http://allegro.pl/uchwyt-...1692895107.html <- pierwszy strzał z allegro, także lepiej czegoś markowego, żeby nie okazało sie syfem, mierzysz ile będzie od przewidzianego miejsca montażu uchwytu do tego nieszczęsnego garażu i taką kupujesz antenę - proste ;-)

arecki - 12 Lip 2011, 08:43

jak antena CB na stałe to tylko na dachu i w miejscu ori anteny... Aż tak wam potrzebne te cb do codziennej jazdy?
AccessX - 12 Lip 2011, 11:56

DemptD o juz taki uchwyt, to byłby lepsze. Skoro, odradzacie, wiercenie w dachu :) .

Dzięki, za wypowiedzi.

hbr - 12 Lip 2011, 12:44

DemptD napisał/a:
a zrobienie takiego myku? ja tak jeżdżę na co dzień, nie ma problemu z parkingami podziemnymi, niskimi wiaduktami, a na dłuższą trasę antena ląduje na dachu

Antena będzie działała bardzo kierunkowo (do tyłu) i bardzo słabo - przeciwwaga (karoseria) powinna być równoległa do kierunków promieniowania.
AccessXR napisał/a:

Jeśli wiercisz otwór to odsłaniasz blache i narażasz ją na korozję. Jak zabezpieczysz to przez kilka lat powinien być spokój.
AccessXR napisał/a:

Zasięg może mieć trochę mniejszy, ale i zakłócenia mniejsze (galwaniczne połączenie masy).
AccessXR napisał/a:

Na środku dachu.
AccessXR napisał/a:

Zasięg zależy od wielu zmiennych, nie można generalizować. Jednakże 60-centymetrowa antena na co dzień takich zasięgów nie zagwarantuje, musisz celować w coś o długości ok. 150 cm. Wybieraj wśród markowych anten (Sirio, Sirtel, President) kierując się zasadą, że im dłuższa antena, tym lepszy zasięg.

DemptD - 12 Lip 2011, 14:24

hbr napisał/a:
Antena będzie działała bardzo kierunkowo (do tyłu) i bardzo słabo - przeciwwaga (karoseria) powinna być równoległa do kierunków promieniowania.

jeździłeś? sprawdzałeś? bo jakoś w to wątpię, latam tak 2 lata i jakoś na zasięg (przód, tył oraz lewo, prawo) nie narzekam - kup porządną antenę, przetestuj przez dłuższy czas, a potem dyskutuj nt zasięgu poprzez zamocowanie tak anteny...

JoeMix - 12 Lip 2011, 15:29

DemptD, Jak tak założona antena ma ci dobrze zbierać z przodu i dobrze nadawać jak połowę anteny zasłania samochód? Przecież to co z dołu wypromieniuje to się momentalnie odbije od budy i zakrzywi,,, a to co z przed auta zbiera tylko czubkiem,,,
hbr napisał/a:
Jednakże 60-centymetrowa antena na co dzień takich zasięgów nie zagwarantuje, musisz celować w coś o długości ok. 150 cm.
Dlatego wcześniej pisałem że mało kto ma garaż żeby z rozłożoną anteną wjeżdżać,,, no chyba że ktoś ma drucik nie antenę na dachu albo faktycznie wysoki garaż,,,
AccessX - 12 Lip 2011, 17:32

A co powiecie, o antenie na magnes ale z "motylkiem", i np, polozyc ją na środku dachu, ale ustawić ją po skosie do tyłu? Tak, że bat od przodu będzie wzrastać do 60cm ?.
hbr - 12 Lip 2011, 20:45

DemptD napisał/a:
jeździłeś? sprawdzałeś? bo jakoś w to wątpię, latam tak 2 lata i jakoś na zasięg (przód, tył oraz lewo, prawo) nie narzekam - kup porządną antenę, przetestuj przez dłuższy czas, a potem dyskutuj nt zasięgu poprzez zamocowanie tak anteny...

Jeździłem 2 lata z dwumetrową anteną na środku dachu. Używałem też sporadycznie pośrednich rozwiązań, nie ma porównania. Zreszta jakieś tam skromne podstawy z fizyki mam i to wystarcza, żeby głosić swoją opinię nawet bez empirycznego potwierdzenia.
JoeMix napisał/a:
Dlatego wcześniej pisałem że mało kto ma garaż żeby z rozłożoną anteną wjeżdżać,,, no chyba że ktoś ma drucik nie antenę na dachu albo faktycznie wysoki garaż,,,

Jasne.
AccessXR napisał/a:
A co powiecie, o antenie na magnes ale z "motylkiem", i np, polozyc ją na środku dachu, ale ustawić ją po skosie do tyłu? Tak, że bat od przodu będzie wzrastać do 60cm ?.
Są anteny, które się składa jedną reką (Sirio Turbo, Diamond CR-11) i to chyba byłoby optymalne rozwiązanie.
AccessXR napisał/a:

Antena będzie promieniować w niebo i w ziemię. A właściwie w karoserię, a po odbiciu znowu w niebo :)

AccessX - 12 Lip 2011, 21:20

Radio CB mam Alan 121, więc do tego też antene chcę dostosować. Mam teraz antene 100cm, ale podobno bardzo zła firma ;/ . Nie pamiętam, dokładnie nazwy teraz ale gość co mi ją dostrajał to mówił, że zła.
hbr - 12 Lip 2011, 21:25

Nie ma czegoś takiego jak dostosowywanie konkretnej anteny do konkretnego radia. Nawet najgorsze radio będzie lepiej działało z dobrą (długą, poprawnie zamontowaną) anteną, niż ze złą.
Parzych - 13 Lip 2011, 01:04

Nie no, karwa nie mogę... Ciężko jest zdjąć coś co jest na magnes i schować :?: AccessXR, pytałem już, masz garaż otwierany z pitola :?: Bo jeśli nie, to i tak musisz wysiąść by go otworzyć... a przy okazji możesz ściągnąć antenę zamiast kombinować jak koń pod górę...
Pele - 13 Lip 2011, 11:00

Parzych napisał/a:
Ciężko jest zdjąć coś co jest na magnes i schować :?: AccessXR, pytałem już, masz garaż otwierany z pitola :?: Bo jeśli nie, to i tak musisz wysiąść by go otworzyć... a przy okazji możesz ściągnąć antenę zamiast kombinować jak koń pod górę...

W teorii tak, ale po ruszeniu anteny trzeba ją od nowa stroić ... Nie ma wielkiej zmiany i działać będzie ale nie tak jak dobrze dostrojona.

arecki - 13 Lip 2011, 11:03

Pele napisał/a:
W teorii tak, ale po ruszeniu anteny trzeba ją od nowa stroić .

yyyyy??? ja nic nie stroiłem, sprawdziłem jedynie miernikiem fale swr i za każdym razem na dachu jest takie same (mniej więcej to samo miejsce)

ale nie stroi się anteny po każdym zdjęciu/założeniu

helołłłłłł

AccessX - 13 Lip 2011, 12:14

Okej, Parzych bez nerwów. Założyłem temat, odnośnie anteny mocowanej na stałe. Po waszych wypowiedziach, zdecydowałem o kupnie porządniejszej anteny (dalej, 100cm), ale na "motylek", by przy wjeździe uchylać antenę.

A odnośnie garażu i wyjeżdżania i chowania anteny. Tutaj pytanie, czy zdejmując zwykłą antene na magnes, i potem wyjeżdżam z garażu i pada deszcz, to jak położę antenę na mokrym dachu, to nie będzie jakichś niespodzianek odnośnie zasięgu itp? Bo sami przyznacie, że podczas ulewy, kiedy trzeba jechać samochodem, to niestety, nie ma możliwości wysuszenia dachu.

Proszę o odpowiedzi.

JoeMix - 13 Lip 2011, 12:22

Pele napisał/a:
W teorii tak, ale po ruszeniu anteny trzeba ją od nowa stroić ... Nie ma wielkiej zmiany i działać będzie ale nie tak jak dobrze dostrojona.
Anteny na magnes samej z siebie nie można dobrze dostroić, z racji iż jest właśnie mobilna, przecież jak antenę postawisz na dachu to potem ustawiasz w tym samym miejscu, by była jakaś duża różnica to musiałbyś antenę stroić np. na środku a potem postawić na brzegu,,,
AccessX - 13 Lip 2011, 12:36

Odnośnie strojenia anteny, to jest tyle teorii i mitów, że już nie wiadomo czego sluchać/czytać ;/
Tommur - 13 Lip 2011, 12:40

Ale
Wy macie problemy. CB to nie kono domowe 5.1 i nigdy tak nie będzie chodzic. Dostroić raz i słuchac . Te 3 cm przesunięcia nie skróci ci przeciez zasięgu o 5km : :9:

JoeMix - 13 Lip 2011, 12:49

Cytat:
A odnośnie garażu i wyjeżdżania i chowania anteny. Tutaj pytanie, czy zdejmując zwykłą antene na magnes, i potem wyjeżdżam z garażu i pada deszcz, to jak położę antenę na mokrym dachu, to nie będzie jakichś niespodzianek odnośnie zasięgu itp? Bo sami przyznacie, że podczas ulewy, kiedy trzeba jechać samochodem, to niestety, nie ma możliwości wysuszenia dachu.
Moje anteny na magnes zawsze miały taką gumową osłonę na dole, wiec jej tam wszystko jedno było czy stała na dachy czy na stoliku na mokrym czy suchym,,,

Druga sprawa, jak masz obawy o pozycje anteny to kup magnesówkę ale wykręcana z podstawy, wykręcasz antenkę i chowasz do auta, na dachu zostaje magnes z mocowaniem - wtedy zawsze będzie w tym samym miejscu.

AccessX - 13 Lip 2011, 14:53

JoeMix, i właśnie dlatego zastanawiam się nad anteną na motylek, popuścić na gwincie i antena w dół, a potem z powrotem przy wyjeździe...
Pele - 15 Lip 2011, 23:12

arecki napisał/a:
yyyyy??? ja nic nie stroiłem, sprawdziłem jedynie miernikiem fale swr i za każdym razem na dachu jest takie same (mniej więcej to samo miejsce)

ale nie stroi się anteny po każdym zdjęciu/założeniu

helołłłłłł

A ja kiedyś się nudziłem i sprawdzałem :-P Zdejmowałem - zakładałem i stroiłem od nowa, za każdym razem było inaczej ale tak jak wyżej pisałem minimalnie ...

Tommur napisał/a:
CB to nie kono domowe 5.1 i nigdy tak nie będzie chodzic. Dostroić raz i słuchac . Te 3 cm przesunięcia nie skróci ci przeciez zasięgu o 5km : :9:

Taaaa na moim zestawie to ja miałem 5km w linii prostej dobrego odbioru, także nawet 500m to już 10% utraty :rotfl:

Tommur - 16 Lip 2011, 10:03

Pele kup antenę, a nie ciągniesz na tej z Rudy 102 "Ja wisła, ja wisła jak mnie słyszysz :D "
xr2fun - 16 Lip 2011, 20:15

AccessXR napisał/a:
Odnośnie strojenia anteny, to jest tyle teorii i mitów, że już nie wiadomo czego sluchać/czytać

Jakie mity? Wiercisz dziurę przykręcasz antenę, stroisz miernikiem SWR na max. 1,5 średnio i gotowe.
W przypadku magnesówki w zależności od przesunięcia na dachu SWR nie zmieni się więcej iż 0,4 (czyli możesz mieć np. 2). Przecież nie nadajesz nonstop aby końcówka mocy w radiu się spaliła.
Na zasięg ma to mały wpływ (większość aut ma "zakręcone" tanie radia ze wzgl. na szumy i zakłócenia).
Z doświadczenia zasięg ok. 5km jest wystarczający ( ja słyszę i nadaję na ok. 10-20km w zależności od respondenta)