Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Brak prądu - świece, pompka paliwa, wtryskiwacz

skywalker - 5 Lip 2011, 20:14
Temat postu: [MK3] Brak prądu - świece, pompka paliwa, wtryskiwacz
Witam,

Nerwy mi już od fieściny puszczają..

Pewnego dnia na włączonym silniku samochód zgasł. Po wstępnych oględzinach, okazało się że nie dostaje prądu ani na świece, ani na pompkę paliwa w baku, ani na pompeczkę wtryskową. Na bezpiecznikach prąd jest. Pomyślałem - na pewno komputer, jednak po wymianie dalej ten sam problem.
Dodam, że końcówka mocy w radiu też poszła, widocznie poszło gdzieś zwarcie - ale gdzie?

rocznik 1994, silnik 1.1
instalacja gazowa
symbol komputera: 9FBB / 89FB-12A650-BB

Bardzo proszę o pomoc, bo szkoda mi go oddawać za te 200zł na złom, a mam w nim pół baku paliwa i pełną butlę gazu.

drjanusz - 5 Lip 2011, 23:39

skywalker, A co to u Ciebie jest "pompka wtrysku"??? :fox:
Miernik w łapy i sprawdzaj dokładnie po kablach-masz schemat? :fox:

jackrzec - 6 Lip 2011, 23:12

Nie zamykam tego tematu tylko z tego wzgl., że chcę usłyszeć co autor ma na myśli "pompa paliwa i pompka wtrysku".
skywalker - 7 Lip 2011, 00:41

No przepraszam Panowie, miałem na myśli pompkę paliwa w baku i pompkę krokową w gaźniku.

jackrzec masz w zwyczaju zamykać tematy nierozwiązane? Poczekaj chwilę, może mi ktoś coś podpowie.

Kod:
dlatego nie zamykam

drjanusz - 7 Lip 2011, 01:37

skywalker napisał/a:
pompkę krokową w gaźniku.
A co to za wynalazek :fox:
Coś niedoedukowany jesteś chyba :kaput:

JoeMix - 7 Lip 2011, 09:23

skywalker napisał/a:
jackrzec masz w zwyczaju zamykać tematy nierozwiązane?
Tak, szklaną kule popsuł jakiś czas temu, i teraz nie widzi np. kto i gdzie ma zwarcie w elektryce, trzeba samemu szukać z miernikiem,,, :sad:

A co do auta to może zdecyduj się co tam masz pod maską 1,1 (z gaźnikiem) czy 1,1i (z wtryskiem). Kontrolki Ci świecą? Rozrusznik kręci?

drjanusz - 7 Lip 2011, 10:18

JoeMix, Przecie pomyślał
skywalker napisał/a:
Pomyślałem - na pewno komputer, jednak po wymianie dalej ten sam problem.

I to już wystarczyło :-P ... a jednak nie ;-(
Ja jedna bym zaczął od prostszych (mniej kosztownych) poszukiwań gy

skywalker - 7 Lip 2011, 16:51

JoeMix napisał/a:
skywalker napisał/a:
jackrzec masz w zwyczaju zamykać tematy nierozwiązane?
Tak, szklaną kule popsuł jakiś czas temu, i teraz nie widzi np. kto i gdzie ma zwarcie w elektryce, trzeba samemu szukać z miernikiem,,, :sad:

A co do auta to może zdecyduj się co tam masz pod maską 1,1 (z gaźnikiem) czy 1,1i (z wtryskiem). Kontrolki Ci świecą? Rozrusznik kręci?

Kontrolki świecą, rozrusznik kręci. Mam prąd na bezpiecznikach, również na bezpiecznikach od obydwóch INJ. Wszystko działa poza tym co opisałem.

drjanusz napisał/a:
skywalker napisał/a:
pompkę krokową w gaźniku.
A co to za wynalazek :fox:
Coś niedoedukowany jesteś chyba

Tak jestem samoukiem, zatem mogę mieć niedociągnięcia w terminologii. Poniżej link do przykładowego zdjęcia, co mam na myśli.
http://imageshack.us/phot...443/gaznik.jpg/

drjanusz napisał/a:
Ja jedna bym zaczął od prostszych (mniej kosztownych) poszukiwań

No - to od czego byś zaczął..? Przekaźniki wymienione, co prawda możliwe że też wadliwe, bo wzięte ze złomu. Ale wątpie żeby wszystkie były uszkodzone, chyba że "coś" je wszystkie popsuło po kolei.

Myślałem że szklana kula jest podstawowym wyposażeniem fanów forda fiesty. Cóż, miernik i do przodu tak..?

JoeMix - 7 Lip 2011, 17:18

Na zdjeciu pokazałeś wtryskiwacz (to zaznaczone na czerwono)

Weź w strzykawkę 2cm3 benzyny i tryśnij w gardziel, następnie zakręć rozrusznikiem,,,

skywalker - 7 Lip 2011, 17:30

JoeMix napisał/a:
Na zdjeciu pokazałeś wtryskiwacz (to zaznaczone na czerwono)

Weź w strzykawkę 2cm3 benzyny i tryśnij w gardziel, następnie zakręć rozrusznikiem,,,

Nie ma prądu na świecach, tak to bym ją odpalił na gaz.

JoeMix - 7 Lip 2011, 17:36

Nie ma prądu na świecach,,, znaczy iskry nie ma? A na środkowym przewodzie NN na cewce (względem masy) jest napięcie?
skywalker - 7 Lip 2011, 17:52

JoeMix napisał/a:
Nie ma prądu na świecach,,, znaczy iskry nie ma? A na środkowym przewodzie NN na cewce (względem masy) jest napięcie?

Jest napięcie.
Na cewce jest opór<1.
No dobra, czyli kable do świec, albo same świece walnięte?

Albo sama ta cewka, to jest coś czego nie znam, elektroniczna jakaś razem z modułem

JoeMix - 7 Lip 2011, 18:06

Czujnik położenia wału sprawdzałeś, skoro na przewodach NN jest napięcie to znaczy ze komp i cała reszta też raczej ma, nie daje iskry bo pewnie nie ma info o obrotach silnika, właśnie z czujnika położenia wału.
skywalker - 7 Lip 2011, 18:18

Wielkie dzięki za pomoc JoeMix!

JoeMix napisał/a:
Czujnik położenia wału

Jak mieć pewność że to akurat czujnik położenia wału? Jak się do niego dobrać?

JoeMix - 7 Lip 2011, 18:23

Czujnik jest z przodu silnika, na łączeniu ze skrzynią na 2 przewody,,, do sprawdzenia jakimś oscyloskopem czy coś, nie wiem czy zwykłym multimetrem coś tam wyczaisz,,,
skywalker - 7 Lip 2011, 18:25

Fajnie, dzięki, jesteś królem.
skywalker - 9 Lip 2011, 15:49

Wymieniłem czujnik położenia wału, dalej nic. Może moduł zapłonowy?

żeby uniknąć nieporozumień mam na myśli to:
http://img16.allegroimg.p...4/31/1617543132

JoeMix - 9 Lip 2011, 23:26

Tu raczej nie ma rady i innej metody jak po kolei wymieniać i sprawdzać wszystko,,,
Pele - 10 Lip 2011, 00:46

Posprawdzaj masy pod maską, a zwłaszcza masę od tego EDISa - brązowe kabelki, muszą być poprzykręcane do karoserii.