Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK2] Wymiana krzyżaka kolumny

oski981 - 26 Cze 2011, 02:00
Temat postu: [MK2] Wymiana krzyżaka kolumny
Pasuje mi to wymienić bo kierownica ma dość duże luzy góra-dół , tak to się w fiescie nazywa? Dużo z tym roboty ? Macie jakies linki bo szukałem na allegro i nie ma tylko do nowszych fiescin. Dajcie znać może ktoś ma na zbyciu może być używane byle bez luzów.
JoeMix - 26 Cze 2011, 11:11

Z krzyżakiem w mk2 może być dość duży problem,,,
oski981 - 26 Cze 2011, 16:17

jednak jakby ktoś miał używke w dobrym stanie to dajcie znać , a może da się w jakiś sposób skasować troche ten luz?
JoeMix - 26 Cze 2011, 22:38

Z używką może być jeszcze większy problem niż z nowym, bo o ile jakaś firma może sobie wymyśleć krzyżak do mk2 i zacząć go sprzedawać to o tyle z używka będzie problem bo w fabryce nie montowali czegoś takiego,,, chyba ze ktoś sobie wymyśle że to z mk2 wyciągną,,, :-P
oski981 - 27 Cze 2011, 00:56

to co może być odpowiedzialne za ten luz skoro nie ma w fiescie czegoś takiego?
JoeMix - 27 Cze 2011, 08:43

oski981 napisał/a:
kierownica ma dość duże luzy góra-dół
Nawet jak by był w mk2 krzyżak to i tak nie był by on odpowiedzialny za luz góra-dół, tylko za luz jak kręcił być kierownicą,,, za luz na kierownicy czyli jak poruszasz góra-dół lub lewo prawo (bez kręcenia kołem) odpowiedzialne jest mocowanie kolumny, kiera kręci się na 2 łożyskach (chyba) i jak luz jest w każdą stronę to poszło jedno z nich lub oba, a jak jest tylko góra-dół to prawie na pewno się mocowanie od budy odkręciło,,, jest jeszcze możliwość luzu przód-tył czyli jak pociągniesz kierownice do siebie-do góry,,,

oski981 - 27 Cze 2011, 23:41

jutro to obadam wszystko , dzieki

opatrzyłem te mocowania i wszystkie śruby były ok , dociągnąłem je maks o pół obrotu bo wiecej nie dao rady , luz dalej jest. Nie przeskadzałoby mi to gdyby nie to skrzypienie jemu towarzyszące. Wydobywa się gdzieś ze ściany grodziowej , masz jeszcze jakieś pomysły ?

JoeMix - 29 Cze 2011, 20:05

Tak, nie ma innej metody jak zdjęcie obudowy i odgrzebanie na wierch przekładni i wizualne obczajenie gdzie jest luz,,,
kercher - 23 Lip 2011, 14:11

u mnie były luzy jak miałem kierownice nie dokreconą. kierownica dociska te łożyska do kupy. check it
JoeMix - 23 Lip 2011, 15:13

kercher napisał/a:
kierownica dociska te łożyska do kupy
:9: