Forum FiestaKlubPolska -

LPG - [MK3] LPG - miganie diody rezerwy gazu podczas postoju

sebo001 - 14 Cze 2011, 15:58
Temat postu: [MK3] LPG - miganie diody rezerwy gazu podczas postoju
Witam. Od niedawna mam problem z kontrolką rezerwy. Na wskaźniku na butli pokazuje 3/4 butli gazu a na tym małym panelu w aucie rezerwa miga. Co dziwne miga tylko podczas postoju i hamowania a podczas jazdy tylko sporadycznie. Wygląda to tak jakby zrobiła się zbyt czuła. Instalacja LOVAUTO butla ATRAMA. Proszę o pomoc bo strasznie mnie to irytuje. :sad:
JoeMix - 14 Cze 2011, 16:23

Poniekąd normalna sprawa, gaz w zbiorniku chlupocze a układ rezerwy nie ma żadnego marginesu, więc jak gaz się przelewa to reaguje zapaleniem kontrolki,,, możesz opuścić sobie próg świecenia kontrolki tym szkiełkiem na zbiorniku co wskazówka jest pod nim.
Morphinus8 - 14 Cze 2011, 16:30

To że wskaźnik na butli pokazuje 3/4 to mógł się zawiesić. Z tego co pamiętam to są dwa osobne układy. Chyba że się mylę.
sebo001 - 14 Cze 2011, 16:36

Próbowałem przekręcić to szkiełko ale ani drgnie. Jest tam też takie plastikowe pokrętło może to tym trzeba pokręcić. Tylko w którą stronę? Teraz zauważyłem, że nawet jeśli przełączę na benzynę na przekręconym kluczyku to rezerwa od gazu nadal świeci.
JoeMix - 14 Cze 2011, 16:44

Daj foto, skąd mamy wiedzieć jak to u Ciebie wygląda http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic211036.html
sebo001 - 14 Cze 2011, 17:15

Kręciłem tym pokrętłem z tymi kabelkami ale nic to nie dało. Na zgaszonym silniku lecz przekręconym kluczyku rezerwa cały czas świeci nawet gdy przełączę na benzynę ona nadal świeci. A kiedy zapale auto dioda miga bardzo szybko. Kiedy jadę dioda przestaje migać a gdy lekko hamuje albo się zatrzymam znowu zaczyna migać.

JoeMix - 14 Cze 2011, 17:30

To całe szkiełko z tymi kabelkami o ile nie jest przyklejone powinna dać się ruszać,,, można je zdjąć całkiem (wskazówka odpadnie i potem trzeba trochę zdolności manualnych by złożyć) i wtedy zobaczyć czy czasem kontrolka nie miga (zwarcie)
sebo001 - 14 Cze 2011, 17:51

Udało mi się dostać do tej wskazówki. (szkiełko faktycznie było przyklejone). Po zdjęciu wskazówki dioda nadal intensywnie miga. Obracałem wskazówką we wszystkie strony i bez zmian. W takim razie gdzie szukać przyczyny?
JoeMix - 14 Cze 2011, 23:12

Wskazówka podąża za magnesem który jest wewnątrz zbiornika i pływa po powierzchni gazu (tak upraszczając) te 2 kabelki też na niego reagują, jak się zewrze razem to kontrolka świeci oznaczając rezerwę,,, dlatego była sugestia żeby zdjąć szybkę i odsunąć od zbiornika by nie wyłapywały pola magnetycznego ze środka.

Druga sprawa, szybkie pulsowanie - czy to na pewno jest kontrolka rezerwy?

sebo001 - 15 Cze 2011, 09:15

Napewno jest to kontrolka rezerwy tylko, że wcześniej nie pulsowała ona lecz świeciła gdy wskazówka na butli pokazywała minimum. Teraz jest połowa butli gazu i czerwona kontrolka rezerwy miga. Dziwi mnie fakt, że nawet jeśli przełączę na benzynę kontrolka nadal miga.
JoeMix - 15 Cze 2011, 09:31

Odkręć masę co jest ten niebieski kabelek od szkiełka przykręcony, albo odłącz go z drugiej strony od instalacji - jak nadal kontrolka będzie migać to gdzieś się robi zwarcie do masy zapewne,,,
sebo001 - 15 Cze 2011, 20:46

Odłączyłem ten kabelek i kontrolka nadal miga.
JoeMix - 15 Cze 2011, 21:30

Jeśli to na pewno kontrolka rezerwy to gdzieś jest zwarcie do masy na tym kablu (biegnie najczęściej pod autem do centralki)
drzeniow - 16 Cze 2011, 19:16

sprawdz czy się czasem kabelek o tłumik nie przypalił, ja tak miałem i sobie mrygała :)
Pawełos666 - 17 Cze 2011, 15:37

miernikiem sprawdz czy ktorys przewod nie ma zwarcia do masy pojazdu czyli miernik ustawiasz na buzzer-piszczyk (czy na omomierz) i sluchasz czy nie ma zwarcia... ewentualnie probowka na 12V z zarowka. ewentualnie i nie zrob zwarcia, bo Ci wystrzeli bezpiecznik od centralki i elektrozaworow i bedziesz go szukal 2 dni. ostroznie z elektronika przy gazie...