Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] dziwne dźwięki "buczenie" podczas jazdy

diablusia - 25 Maj 2011, 21:07
Temat postu: [MK3] dziwne dźwięki "buczenie" podczas jazdy
Witam, podczas ostatnich moich jazd na trasie fiestką podczas jazdy zauważyłam dziwne odgłosy. Jakby buczenie, z początku myślałam że to powietrze, ale wyłączyłam nawiew buczenie nie zniknęło.. ostatnio sytuacja wyglądała tak jechałam na trasie przyspieszałam jechałam około 90km/h - zaczęłam słyszeć to dziwne buczenie, zwolniłam trochę do 80 buczenie ustało... przyspieszyłam znowu zaczęło buczeć. Później buczenie w ogóle ustało.
Dziś jechałam na benzynie znowu podczas prędkości około tej 90km/h (nie byłam kierowcą więc zanim skapnęłam się że to znowu słyszę i spojrzałam na licznik - to mogło być to coś koło 90 dokładnie nie powiem) znowu to usłuszałam.
Dźwięk jest dziwny wydobywa się CHYBA! gdzieś z tyłu ale nie jestem pewna. Dźwięk też jest trudny do opisania.. jest to buczenie takie buuuu jakby np. buczeć w jakąś rurkę czy coś takiego... czy ktoś ma pomysł co to może być ? jechałam ostatnio do torunia w jedną stronę na benzynie w drugą na gazie (w tą stronę co jechałam na benzynie słyszałam owe buczenie) podczas powrotu na gazie... buczenia nie było- ale być może to tylko zbieg okoliczności.
Czytałam że może być to pompa paliwa... no ale - pompę wymieniałam jakieś półtora roku temu, a od października słabo ją używałam bo jeździłam na gazie benzyna tylko na odpalenie albo jak gaz się skończył. Podczas jazdy po mieście w normanych prędkościach 50-70 buczenia nie zauważyłam. czytałam też że moga być to łożyska..;-/ hmmmm może ktoś powiedzieć jak wyeliminować ewentualne przyczyny?

kuba87 - 25 Maj 2011, 21:13

łozyska buczały by stale juz przy nizszych predkosciach
byc moze pompa paliwa jak jest mało paliwa moze pracować głosniej
albo najzwyczajniej w swiecie masz nieszczelny wydech na łącznie tłumików

majdanos - 25 Maj 2011, 22:48

ja bym obstawial lozyska :]
Marcinowaty - 26 Maj 2011, 20:45

Możliwe że buczy łożysko wyciskowe sprzęgła. Podczas jazdy ja usłyszysz ten odgłos to delikatnie wciskaj pedał sprzęgła podczas jazdy. Jeżeli będzie coś się zmieniać to trzeba będzie je wymienić i może przy okazji sprzęgło.
qwerty67 - 26 Maj 2011, 21:04

Ja mam taki motyw przy zejściu z ponad 110km/h na przedziale 110-100 przy puszczeniu gazu, przy wiekszych i mniejszych prędkościach tego niema.
diablusia - 27 Maj 2011, 12:57

wczoraj byłam u mechanika przejechał się ze mna kawałek posprawdzał i twierdzi że to jakaś bzdura musi byc lub byc może opony... bo mam zimowe założone
Bezimienny - 27 Maj 2011, 16:00

U mojego brata w scenicu było podobnie, buczenie wydobywające się z okolic tyłu auta przy wyższych prędkościach, problemem z tego co pamiętam okazały się opony.
brewa7 - 27 Maj 2011, 16:33

Może się opony wybrzuszyły i do 90 jakoś idą i nie słychać jak rzucają, a po przekroczeniu już słychać.
diablusia - 27 Maj 2011, 23:30

brewa7 napisał/a:
Może się opony wybrzuszyły i do 90 jakoś idą i nie słychać jak rzucają, a po przekroczeniu już słychać.

No nie raczej się nie wybrzuszyły:)opony sa ok.. jedynie co może to że zimowe -jeśli byłyby wybrzuszone to za każdym razem przy 90tce by dawały buczenie a nie tylko czasem

bojarek - 28 Maj 2011, 21:53

diablusia: To, że zimowe nie ma nic do rzeczy.
qwerty67 - 28 Maj 2011, 22:15

W moim wypadku sprzęgło łożyska i opony odpadają. Na luzie nie ma tego problemu.
diablusia - 29 Maj 2011, 15:06

no nie wiem mówią że może się grzeją na ciepłym asfalcie czy coś nie mam pojęcia...
bojarek - 29 Maj 2011, 16:03

diablusia, Metodą eliminacji zmień owe zimówki na latowe i się wyjaśni... :yes:
A wybrzuszenia dają raczej efekt dudnienia, ale stałonarastającego ze wzrostem prędkości.

diablusia - 31 Maj 2011, 10:26

qwerty67 napisał/a:
W moim wypadku sprzęgło łożyska i opony odpadają. Na luzie nie ma tego problemu.

Czy rozwiązałeś swój problem?

qwerty67 - 31 Maj 2011, 11:22

No właśnie nie. Nie wiem co to może być skoro wszystkie te problemy wyeliminowałem. Buczenie jest jedynie przy rozpędzaniu się w okolicy tych prędkości jak i przy zwalnianiu bez gazu na biegu.
Pawełos666 - 31 Maj 2011, 14:03

na podnosnik i rozpedz, pusc gaz wrzuc bieg i sluchaj, a potem to samo bez wrzuconego biegu, albo wbij luz i wylacz calkiem silnik i sluchaj
diablusia - 5 Cze 2011, 18:38

qwerty67 napisał/a:
No właśnie nie. Nie wiem co to może być skoro wszystkie te problemy wyeliminowałem. Buczenie jest jedynie przy rozpędzaniu się w okolicy tych prędkości jak i przy zwalnianiu bez gazu na biegu.

Kolego... proponuje wymienić pasek klinowy na alternatorze;) - sądzę że jest to w 99% wina odgłosów;)
Dziś podczas jazdy poszedł mi pasek, i podczas powrotu bez paska do domu, słyszałam ten sam dźwięk:) także wymień go zanim ci walnie:)

qwerty67 - 5 Cze 2011, 19:40

Pasek klinowy nie wydaje takich odgłosów :P Aż tak zielony nie jestem :P
diablusia - 5 Cze 2011, 19:55

qwerty67 napisał/a:
Pasek klinowy nie wydaje takich odgłosów :P Aż tak zielony nie jestem :P

Hmm nie wiem mówie Ci tylko jak było u mnie...
może był źle naciągnięty ślizgał się... i przy pewnych prędkościach wariował aż w końcu jebnął... ;-/ ale ewidentnie miałam taki odgłos jak jechałam:) kawałek bez tego paska

bidżej - 11 Cze 2011, 09:16

może wydech czegoś czasem dotyka?
diablusia - 13 Cze 2011, 12:36

Wymieniłam pasek, po tym jak mi pekł, i jeszcze nie usłyszałam tego dźwięku:)