Forum FiestaKlubPolska -

Ubezpieczenia i rejestracja aut - Mandat na nieprzerejstrowane auto

Matifcb - 23 Maj 2011, 18:03
Temat postu: Mandat na nieprzerejstrowane auto
witam moja sytuacja w ktorej chcialbym spytac owasza pomoc jest taka:

kupilem auto w lipcu 2010 OC juz wykupione w pazdzierniku 2010 ale auto ma stare blachy. Dostalem mandat z fotoradaru i dzwoni do mnie stary wlasciciel ze mandat 150zl +2pkty i ze jakies powiadomienie o karze za nieprzerejstrowanie 650zl... czy da sie to jakos teraz odkrecic ? np powiedziec ze ja jechalem i biore na siebie a auto ciagle tego starego wlascicela skoro do niego przyszlo.. ma ktos jakis pomysl? dziekuje z gory

JoeMix - 23 Maj 2011, 18:42

Nie ma czegoś takiego jak kara za nieprzerejestrowanie do starego właściciela,,, bo skąd oni widzą ze auto jest sprzedane, możliwe że koleś nie poinformował urzędu komunikacji ze auto sprzedał i oni nie mieli tam twoich danych dlatego mandat poszedł do poprzedniego właściciela i on Cie wsadził ze nie przerejestrowałeś,,,

Co do wysokości kary - z mich informacji grozi mandat od policji za nieważny dowód, najlepiej zadzwoń do wydziału komunikacji i podpytaj jaka kara grozi za nieprzerejestrowanie,,,

brewa7 - 23 Maj 2011, 21:11

Z tego co wiem to za nieprzerejestrowanie grozi mantdat, ale w wysokości ino 50zł i bez punktów?? No chyba, że policja uważa, to za tak drastyczne wykroczenie zagrażające innym użytkownikom ruchu drogowego w polsce. A jak ma fotkę. To pojedź do poprzedniego właściciela, weź ten mandat i w dzień wezwania weź ze sobą umowę i powiedz smerfikom, że nie było czasu na przerejestrowanie.
Ja też tak jeżdzę, bo kupiłem auto na siostrę, a ona za miesiąc się chajta. Kupiłem auto 18 IV, a mamy już 23 V. Więc termin mi minął. Ale jak poszedłem do urzędu komunikacji to mi powiedzieli że jak siostra zrobi nowe papierki dla siebie to, żebym dopiero przyszedł. A tak jak mówię... Smerfiki mogą Ci dać 50zł mandatu.

Matifcb - 23 Maj 2011, 21:37

brewa7 napisał/a:
Z tego co wiem to za nieprzerejestrowanie grozi mantdat, ale w wysokości ino 50zł i bez punktów?? No chyba, że policja uważa, to za tak drastyczne wykroczenie zagrażające innym użytkownikom ruchu drogowego w polsce. A jak ma fotkę. To pojedź do poprzedniego właściciela, weź ten mandat i w dzień wezwania weź ze sobą umowę i powiedz smerfikom, że nie było czasu na przerejestrowanie.
Ja też tak jeżdzę, bo kupiłem auto na siostrę, a ona za miesiąc się chajta. Kupiłem auto 18 IV, a mamy już 23 V. Więc termin mi minął. Ale jak poszedłem do urzędu komunikacji to mi powiedzieli że jak siostra zrobi nowe papierki dla siebie to, żebym dopiero przyszedł. A tak jak mówię... Smerfiki mogą Ci dać 50zł mandatu.

Sprawa wyglada tak ze ja nie przerejestrowalem i koles od ktorego kupilem dzis zadzownil ze dostal moj mandat.
Czy nie moge sie umowic z nim bo chyba jest takie cos, ze mowie ze to ja jechalem i ja chce zaplacic nawet jak to na niego auto i adres do niego poszlo. Tak jakbym ja swoje auto pozyczyl jakiejs osobie i do mnie by przyszlo a to mogl byc moj dziadek ktory zlamal w moim aucie tylko przepis i bierze mandat na siebie.

musze zadzwonic i sie spytac co oprocz mandatu doszlo do niego bo cos mi mowil ze cos o nierpzeresjetrowaniu i jakas kara 650zl z tego tematu..

MARIUSZ.B - 23 Maj 2011, 22:03

Matifcb napisał/a:
Czy nie moge sie umowic

Ale to chyba jego się musisz spytać :hihihi: Musieli byście przepisać umowę z datą późniejszą niż fotka z radaru. Wątpię żeby komuś się chciało tak kombinować.
Za nie przerejestrowanie samochodu nie było żadnych kar jeszcze w tamtym roku. Nie wiem czy coś się nie zmieniło. Wystarczy jeden telefon do wydziału komunikacji a wszystko będziesz wiedział.

Matifcb - 23 Maj 2011, 22:08

ok zadzownie do wydzialu mozecie mnie nakierowac konkretnie o co spytac ? bo nie chce opowiadac calej sytuacji :)
ElGrey - 23 Maj 2011, 22:11

Zawsze byl obowiazek przerejestrowania pojazdy w ciagu 30 dni od daty kupna (tak mi powiedzial policjant z drogowki gdy go o to zapytalem), tyle ze teraz policja moze karac za nieprzerejestrowanie. Takie sa nowe przepisy :sad: specjalnie sie pytalem, bo mam tez dwa nieprzerejestowane auta :-P
MARIUSZ.B - 23 Maj 2011, 22:15

ElGrey napisał/a:
Zawsze byl obowiazek przerejestrowania pojazdy w ciagu 30 dni od daty kupna (tak mi powiedzial policjant z drogowki gdy go o to zapytalem), tyle ze teraz policja moze karac za nieprzerejestrowanie. Takie sa nowe przepisy :sad: specjalnie sie pytalem, bo mam tez dwa nieprzerejestowane auta :-P

I wszystko jasne w temacie. Czyli przy ewentualnym przerejestrowywaniu auta pokazujemy oryginalną umowę a dla panów policjantów piszemy raz w miesiącu nową :)

Tommur - 23 Maj 2011, 22:22

Ja słyszałem, że to ma wejść/ weszło też w wydziale komunikacji ;-(
Matifcb - 23 Maj 2011, 22:25

a wytlumaczcie mi jakim cudem koles dostaje mandat i odrazu mi tez mowi o jakims pismie zze kara zanieprzerejestorowanie ? skad ten wydzial ktory wysyla mandaty wie ze trzeba mu takie cos wyslac ? przeceiz rownie dobrze moglby to byc jego samochod no nie ?
MARIUSZ.B - 23 Maj 2011, 22:28

Matifcb napisał/a:
wytlumaczcie mi jakim cudem koles dostaje mandat i odrazu mi tez mowi o jakims pismie zze kara zanieprzerejestorowanie ?

Myślę, że koleś ściemnia bo sam trzęsie portkami bo nie zgłosił sprzedaży i może się boi że będzie maił zapłacić Twój mandat.

Matifcb - 23 Maj 2011, 22:30

hmm zadzownie i spytam go czy moze mi wyslac zdjecia tych dokumentow.
Magda M. - 23 Maj 2011, 22:41

Mati, zadzwoń i powiedz, że ma iść na komisariat z wezwaniem w dniu stawiennictwa, zabrać ze sobą umowę kupna - sprzedaży z tobą, pokazać wszystko, powiedzieć, że sprzedał samochód dnia takiego i takiego temu i temu panu i on jest czysty
Dalej będą namierzać ciebie i mandat dostaniesz ty. I wtedy się dowiesz, czy kara za nieprzerejestrowanie jest, czy nie.

mihor - 23 Maj 2011, 23:01

Ostroznie z tymi umowami.... Bo jak jest umowa kupna sprzedaży - to kupujący jest zobowiązany w ciągu 14 dni do złożenia deklaracji w Urzędzie Skarbowym. Tam się cofnąć nie da. A jak przekroczony zostanie termin 14 dni to oprócz odsetek za podatek pcc to jescze podatnik dostaje karę za niezłożenie deklaracji w terminie (od 100PLN wzwyż - sam to przerabiałem). I nie ma zmiluj, że gips, wybuch wulkanu... taki przepis.

Zawsze po sprzedazy auta trzeba iść do Wydziału komunikacji po pieczęć na umowę że "pojazd ubył".
A przy kupnie - 30 dni rejestracja, 14 na złożenie deklaracji. Deklaracje nawet pocztą mozna wysłać - taniej i szybciej niż szukac miejsca parkingowego, opłata za postój plus kolejka... i wszystko do 15.00.

brewa7 - 23 Maj 2011, 23:02

zadzwoń do gościa i ewentualnie się z nim umów, żeby to od niego wziąć i to wszystko. A jak pojedziesz na komendę ruchu to powiesz że jesteś zapracowany i nie było kiedy tego zrobić. Mówię dostaniesz max 50 za nie przerejestrowanie i tyle. A nie jekieś tam 650. moze gość chce Cię poprostu nastraszyć, żebyś szybcij przerejestrował.
gniewny - 24 Maj 2011, 07:25

ja skarbowke zaplacilem powyzej 14 dni bo myslalem ze mam miesiac ;P
babka powiedziala "bedzie kara" ale cos tam powiedzialem i nic nie dostalem...

ale tak swoja droga to duzo roboty z przerejestrowaniem nie ma ;/ a takie kombinowanie teraz to nie jest warte stania kilkunastu-kilkudziesieciu minut w kolejce w urzedzie miasta

Matifcb - 24 Maj 2011, 17:34

rozmawialem z poprzednim wlascicielem. Jutro jade przerejestrowac auto z data niecalego miesiaca ( nasze umowy nie mialy wpisanej daty dlatego wpisze sobie teraz taka zanim uplynie 30dni.) zaplace za mandat tylko jezeli w teorii wszystko bedzie ok.
Ciekawy jestem skoro on sam mi powiedzial ze tak mozna zrobic czy on w ogole byl i zrobil to co on musial w ciagu 30dni od sprzedazy auta. Skoro mi proponuje i mowi ze on na umowie tak jak ja nie mamy daty to chyba tez pewnie nie oplacil czegos lub nie wyrejestrowal czegos co powinien

[ Dodano: Wto Maj 24, 2011 17:37 ]
Do zarejestrowania auta potrzebuje :
umowe dowod rejestracyjny i 180zl chyba z tego co pamietam ? od krecic tablice wziac 2 w lape i wszystko ?

JoeMix - 24 Maj 2011, 17:53

1) Jak chcecie przekręt to najwyżej na 30 dni od daty na zdjęciu, bo więcej siłą rzeczy Wam nie wyjdzie,,,
2) Nie wiem o czym tam mowa z ta karą za brak przerejestrowania, jak gostek palnął ze sprzedął dawno temu to jeszcze bekniecie za przekręt,,,

[ Dodano: Wto Maj 24, 2011 17:54 ]
Cytat:
Do wyrejestrowania auta potrzebuje :
:9: Po co chcesz wyrejestrować auto teraz? :fox:
Matifcb - 24 Maj 2011, 17:59

literowke zrobilem akurat poprawialem na ZArejestrowac. On mowil ze dostal oprocz mandatu poprostu napisane ze moga nalozyc kare 500zl (dzis dopiero mi wytluamczyl ze 500+150mandatu liczyl razem 650) w sensie ze raczej nie nalozyli ale ze z jakiegos paragrafu tam moge dostac taka kare. Jezeli to byl inny wlasciciel auta (bo na tym zdjeciu ja siedze) to jak pokaze umowe to przechodzi ta kara na nowego czyli na mnie.

ogolnie sie umowilem ze jutro jade przerejestrowac i on idzie i im mowi ze sprzedal niecaly miesiac temu i mandat poprostu do mnie przyjdzie.

Pele - 24 Maj 2011, 18:07

Jeśli zrobiło Ci zdjęcie na starych blachach to mandat leci do właściciela tych konkretnych blach, w Twoim przypadku do poprzedniego właściciela. On pokazuje umowę kupna sprzedaży i wtedy mandat leci do Ciebie. Poprzedni właściciel chyba nie jest osobą upoważnioną do informowania Cię o mandatach i o ich wysokości, prawda ?? Dostaniesz pismo, będziesz miał wszystko jasne.
Matifcb - 24 Maj 2011, 18:11

dokladnie tak chcemy zrobic tylko myk robimy z data umowy zebym przerejestrowal w ciuagu 30dni.
JoeMix - 24 Maj 2011, 18:18

Matifcb napisał/a:
Do zarejestrowania auta potrzebuje :
Umowę kupna sprzedaży z załatwionym urzędem skarbowym, dowód rejestracyjny na nazwisko w umowie, ważne OC, aktualny przegląd, kasę na przerejestrowanie, blachy z auta (czyste!).

Co do pisemka, kara to raczej nie dla Ciebie mi się wydaje, bo z jakiej racji poprzedni właściciel ma ponosić karę że nowy nie przerejestrował auta, może ponieść karę ze nie zgłosił gdzie trzeba faktu sprzedaży auta,,, co nie wykombinujecie to i tak koleś będzie musiał z umowa się bujnąć do organów i wyjaśnić że sprzedał auto, w tedy pójdzie info do Cibie dopiero,,,

Matifcb - 24 Maj 2011, 18:22

Umowę kupna sprzedaży z załatwionym urzędem skarbowym? tzn mam isc do urzedu skarbowego? to jest zaplacenie podatku od wzbogacenia ? o to chodzi ?
JoeMix - 24 Maj 2011, 18:27

Tak, jak nie będziesz miał US załatwionego to nie przerejestrujesz auta (przynajmniej w Pabianicach)
Matifcb - 24 Maj 2011, 18:29

2% musze zaplacic o ile sie nie myle tak ?
Pele - 24 Maj 2011, 18:43

JoeMix napisał/a:
Umowę kupna sprzedaży z załatwionym urzędem skarbowym, dowód rejestracyjny na nazwisko w umowie, ważne OC, aktualny przegląd, kasę na przerejestrowanie, blachy z auta (czyste!).

Kartę pojazdu jeżeli wydano :-P Mnie raz cofnęli za jej brak ;/

Matifcb napisał/a:
2% musze zaplacic o ile sie nie myle tak ?

Jeśli na umowie masz mniej niż 1000zł to nic nie płacisz. Ale nie pamiętam ile procent dokładnie.

JoeMix napisał/a:
Tak, jak nie będziesz miał US załatwionego to nie przerejestrujesz auta (przynajmniej w Pabianicach)

Ja chyba dałem radę przerejestrować bez, tak mi się wydaje, nie pamiętam :-P

Matifcb - 24 Maj 2011, 18:50

dalem 2tys.. wiec podatek 40zl..
karte pojazdu mam to lepiej wezme.

Pele - 24 Maj 2011, 18:51

Matifcb napisał/a:
dalem 2tys.. wiec podatek 40zl..

oooo coś takiego, pamiętam że przy 4000 płaciłem w okolicach 80zł.

JoeMix - 24 Maj 2011, 18:56

Tak, karta pojazdu obowiązkowo, zapomniałem o niej bo jej nie posiadam :P co do <1000 to ja tak miałem a i tak musiałem do urzędu po stempelek zasuwać,,,
Matifcb - 24 Maj 2011, 18:58

czy w urzedzie musze jakies papiery wypelniac czy tylko zaplacic dadza mi kartke papieru warta 40zl i tyle ? msuze jutro 2 urzedy zalatwic a kolejki tam sa;/ po pracy za duzo czasu nie ma a do 16ten urzad komunikacji..
brewa7 - 24 Maj 2011, 20:08

Tzn. W US to chyba zrobią sobie kopie Twojej umowy i wiem że chyba ojciec jakiegoś pita wypełniał i po zaniesieniu tym urzędniczkom, kazały mu iść do okienka zapłacić te 2% podatku. I chyba dla Ciebie jest ten kwitek, ale nie jestem pewien. Bo tak jak ja napisałem na umowie 1000zł to pani mi powiedziała "Idź pan stąd nic pan nie płaci" tylko zapytała mnie o wiek samochodu i markę.
JoeMix - 25 Maj 2011, 10:01

brewa7 napisał/a:
Bo tak jak ja napisałem na umowie 1000zł to pani mi powiedziała "Idź pan stąd nic pan nie płaci" tylko zapytała mnie o wiek samochodu i markę.
Ja stempel na umowie dostałem,,,
gniewny - 25 Maj 2011, 10:41

musisz wziac tez pod uwage, ze podatek moze byc nieco wyzszy bo oni maja swoja wycene aut...

jak ja na umowie za fiestke mialem 1500 to ona mi powiedziala ze wartosc rynkowa tego auta jest 2400 i od tego mam placic podatek, jak sie nie zgadzam to powoluja rzeczoznawce na moj koszt i on to wyceni..tak czy owak zaplacilbym wiecej za tego rzeczoznawce wiec sie zgodzilem na wycene tych zlodziei.

Tommur - 25 Maj 2011, 11:15

To pani niech da to na piśmie. Będzie można pokazać rzeczoznawcy przy szkodzie całkowitej. Bo wtedy już tak fajnie lie liczą :)
Matifcb - 25 Maj 2011, 19:34

przerejestrowalem. Podatek 2% zaplacilem. Tablice juz mam.
Pytanie z ciekawosci: jakies patenty na odklejenie naklejki macie ? w necie czytam ze suszarka itp ale ciezko mi bedzie kabel pociagnac.. moze ktos sie pochwali co zrobil zeby ta naklejka zeszla ladnie

kuba87 - 25 Maj 2011, 19:40

zyletką delikatnie zedrzyj
Miły - 25 Maj 2011, 19:46

ja ostrzem z nożyka do tapet zdarłem... później klej potraktowałem nitro i już ;]
gniewny - 25 Maj 2011, 22:45

zyletka i delikatnie ciagnij ja...mnie zeszlo bez sladow, jak beda slady to benzyna ekstrakcyjna ;)
Matifcb - 30 Maj 2011, 22:29

juz sobie poradzilem dzieki.