Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [Ogólny] Bęben hamulcowy, prawidłowy montaż

Nikuś - 10 Maj 2011, 23:19
Temat postu: [Ogólny] Bęben hamulcowy, prawidłowy montaż
Rozebrałem bęben do wymiany części eksploatacyjnych: nowe szczęki, cylinderki, zestaw montażowy. Rozpierak zostaje stary (bo co ma się w nim zepsuć? :-P )

Moją uwagę przykuły dźwignie regulacji luzu szczęk (nazwa wzięta stąd )

Primo. Ponieważ bęben robię pierwszy raz w życiu, to nie wiem co gdzie jak mam ustawić.

Duo. O ile złożyć wszystko złożę mając przed oczami stare szczęki, to jednak nie wiem jak to mam wyregulować, więc proszę też o ogólne zasady montażu całego bębna :)

bidżej - 11 Maj 2011, 00:29

to się też nazywa SAMOREGULATOR - jak sama nazwa wskazuje, wyreguluje się sam. ustaw tak, żeby było wygodnie montować, a po wszystkim wsiądź do auta, odpal silnik (coby wspomaganie mieć), poduś hamulec, w międzyczasie zaciągnij parę razy ręczny i będzie git. ostatecznie ustawi się po pierwszych parunastu kilometrach.
Tommur - 11 Maj 2011, 10:44

Robiłem to w zeszły wekend. Ta część samoregulatora (zębatka o którą opiera się rozpierak) przy składaniu ma być jak najbliżej szczęk. Jak będziesz zakładał nowe szczęki łatwiej będzie ci je wcisnąc do bębna.
Po złożeniu i zaciągnięciu pierwszy raz ręcznego z tyłu słychac terkotanie. To właśnie samoregulator wybiera luz między bębnem a szczękami.

Oczywiście wszystko trzeba wyczyścić i nasmarować

JoeMix - 11 Maj 2011, 11:33

Jak chcesz by samoregulatory się dobrze nastawiły to po złożeniu całości poluzuj linkę ręcznego,,, i po kilku dniach naciągnij prawidłowo,,,
Marcin - 11 Maj 2011, 12:06

pierwsze wciśnięcie hamulca nożnego powoduje rozparcie samoregulatora, a nie zaciągniecie ręcznego