|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK4] Kontrolki otwarcia drzwi
wojtekjasiek - 8 Maj 2011, 11:39 Temat postu: [MK4] Kontrolki otwarcia drzwi witam, od niedawna mam fieste i teraz doszlo do mnie ze autko na desce rozdzielczej do czegos sluzy. z tego co sie dowiedzialem powinny swiecic tam kontrolki gdy ktores drzwi sa otwarte, u mnie nie swieci nic, podobnie z dwiema kontrolkami od hamulcy, tez nie swieca (swoja droga reczny nie dziala), wie ktos jak sprawdzic co tam sie dzieje? trzeba wyjmowac zegary czy moze to tylko jakis bezpiecznik?
TSRules - 8 Maj 2011, 11:48
kontrolki drzwi zależne od wersji, nie w każdym jest
wojtekjasiek - 8 Maj 2011, 11:56
czyli ze to autko to taka troche lipa moze byc, szkoda, a co do kontrolek hamulca to gdzie zaczac szukac przyczyny?
Pietrekk - 8 Maj 2011, 12:02
Przycisk przy ręcznym, tam szukaj, u mnie ale w MK3 nie działało też, wystarczyło przeczyścić i jest, pod tapicerką może być schowany
wojtekjasiek - 8 Maj 2011, 12:33
faktycznie to bylo tak proste ze nawet do glowy mi nie przyszlo, lekko przeczyscilem i swieci, wielkie dzieki,
jackrzec - 8 Maj 2011, 16:34
wojtekjasiek, masz fabryczny alarm w tej fieście? Jesli nie, to zapomnij w tym roczniku o kontrolce od drzwi. Przy zamkach są montowane czujniki i one dają sygnał do modułu o zamknięciu zamka i moduł dopiero daje info na licznik. We wczesnych wersjach mk4, taki bajer był jedynie przy wersjach z alarmem fabrycznym.
wojtekjasiek - 15 Maj 2011, 18:12
sorry ze z takim opuznieniem odpisuje ale czasu nie bylo. nie ma alarmu choc zastanawia mnie od czego jest kontrolka obok wlacznika podgrzewania szyby, pasowala by do alarmu ale jak to sprawdzic
marcinek0110 - 15 Maj 2011, 20:22
wojtekjasiek napisał/a: | sorry ze z takim opuznieniem odpisuje ale czasu nie bylo. nie ma alarmu choc zastanawia mnie od czego jest kontrolka obok wlacznika podgrzewania szyby, pasowala by do alarmu ale jak to sprawdzic |
Po sznurku do kłębka:) wyjmij radio, wsadź rękę i sprawdź gdzie kable idą. Jeżeli chodzi o czujnik drzwi lub jak inni nazywają krańcówki to łatwo je sprawdzić. Sprawdź czy po otwarciu jednych i drugich drzwi zapala się światełko w podsufitce, jak tak, krańcówki działają i przyczyna jest dalej, jak nie, to odkręć krańcówki, przeczyść końcówki, sprawdź łączenia i zamontuj z powrotem. Możesz też sprawdzić miernikiem - na krańcówkę podawana jest masa.
jackrzec - 16 Maj 2011, 07:15
marcinek0110 napisał/a: | Jeżeli chodzi o czujnik drzwi lub jak inni nazywają krańcówki to łatwo je sprawdzić. Sprawdź czy po otwarciu jednych i drugich drzwi zapala się światełko w podsufitce, jak tak, krańcówki działają i przyczyna jest dalej, jak nie, to odkręć krańcówki, przeczyść końcówki, sprawdź łączenia i zamontuj z powrotem. Możesz też sprawdzić miernikiem - na krańcówkę podawana jest masa. | Mieszasz dwie różne sprawy. Krańcówki na kontrolke są wbudowane w zamek, a te od lampki w środku są w słupku - to dwie różne sprawy. Ta kontrolka, to jest czujnik domknięcia drzwi, a to co piszesz to czujnik otwartych drzwi. Kontrolka domkniętych drzwi świeci już jak drzwi są źle zatrzaśnięte, a żeby lampka w środku zaświeciła, to drzwi trzeba otworzyć dosyć sporo.
marcinek0110 - 16 Maj 2011, 09:50
Dzięki za info, nie wiedziałem. Czy tylko w mk3 tak jest? Ostatnio w mk4 podłączałem alarm pod krańcówki otwartych drzwi, a wolałbym pod te które kontrolują domknięcie. Jednak nie widziałem żeby do zamka dochodziły jakieś kable. W drzwiach do tej pory dochodziły tylko głośnikowe i do słupka masa na krańcówkę, chyba że może w słupku środkowym?
JoeMix - 16 Maj 2011, 10:00
Jak masz kontrolkę uchylonych drzwi, to ona zazwyczaj się świeci jak nie ma kluczyka w stacyjce też,,, podłącz alarm pod kontrolkę, ale prześledź ścieżki na liczniku a potem kable w instalacji dokąd idą,,,
marcinek0110 - 16 Maj 2011, 15:43
JoeMix, na tym zdjęciu z allegro szyba już jest maksymalnie opuszczona.
JoeMix - 16 Maj 2011, 16:35
marcinek0110, chyba tematy pomyliłeś,,,
marcinek0110 - 16 Maj 2011, 17:09
Faktycznie, miała to być odpowiedź w temacie z głośnikiem w tylnych drzwiach:) Aby nie marnować posta, zapytam czy takie kontrolki były montowane w każdej wersji czy tylko wyjątki. Bo mam bardzo ubogą i nie wiem czy w ogóle jest sens odkręcania licznika aby grzebać w kablach.
JoeMix - 16 Maj 2011, 18:44
jackrzec napisał/a: | masz fabryczny alarm w tej fieście? Jesli nie, to zapomnij w tym roczniku o kontrolce od drzwi |
marcinek0110 - 16 Maj 2011, 23:24
I wsio jasne:) Dzięki.
|
|