Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] Kontrolki otwarcia drzwi

wojtekjasiek - 8 Maj 2011, 11:39
Temat postu: [MK4] Kontrolki otwarcia drzwi
witam, od niedawna mam fieste i teraz doszlo do mnie ze autko na desce rozdzielczej do czegos sluzy. z tego co sie dowiedzialem powinny swiecic tam kontrolki gdy ktores drzwi sa otwarte, u mnie nie swieci nic, podobnie z dwiema kontrolkami od hamulcy, tez nie swieca (swoja droga reczny nie dziala), wie ktos jak sprawdzic co tam sie dzieje? trzeba wyjmowac zegary czy moze to tylko jakis bezpiecznik?
TSRules - 8 Maj 2011, 11:48

kontrolki drzwi zależne od wersji, nie w każdym jest
wojtekjasiek - 8 Maj 2011, 11:56

czyli ze to autko to taka troche lipa moze byc, szkoda, a co do kontrolek hamulca to gdzie zaczac szukac przyczyny?
Pietrekk - 8 Maj 2011, 12:02

Przycisk przy ręcznym, tam szukaj, u mnie ale w MK3 nie działało też, wystarczyło przeczyścić i jest, pod tapicerką może być schowany
wojtekjasiek - 8 Maj 2011, 12:33

faktycznie to bylo tak proste ze nawet do glowy mi nie przyszlo, lekko przeczyscilem i swieci, wielkie dzieki,
jackrzec - 8 Maj 2011, 16:34

wojtekjasiek, masz fabryczny alarm w tej fieście? Jesli nie, to zapomnij w tym roczniku o kontrolce od drzwi. Przy zamkach są montowane czujniki i one dają sygnał do modułu o zamknięciu zamka i moduł dopiero daje info na licznik. We wczesnych wersjach mk4, taki bajer był jedynie przy wersjach z alarmem fabrycznym.
wojtekjasiek - 15 Maj 2011, 18:12

sorry ze z takim opuznieniem odpisuje ale czasu nie bylo. nie ma alarmu choc zastanawia mnie od czego jest kontrolka obok wlacznika podgrzewania szyby, pasowala by do alarmu ale jak to sprawdzic
marcinek0110 - 15 Maj 2011, 20:22

wojtekjasiek napisał/a:
sorry ze z takim opuznieniem odpisuje ale czasu nie bylo. nie ma alarmu choc zastanawia mnie od czego jest kontrolka obok wlacznika podgrzewania szyby, pasowala by do alarmu ale jak to sprawdzic

Po sznurku do kłębka:) wyjmij radio, wsadź rękę i sprawdź gdzie kable idą. Jeżeli chodzi o czujnik drzwi lub jak inni nazywają krańcówki to łatwo je sprawdzić. Sprawdź czy po otwarciu jednych i drugich drzwi zapala się światełko w podsufitce, jak tak, krańcówki działają i przyczyna jest dalej, jak nie, to odkręć krańcówki, przeczyść końcówki, sprawdź łączenia i zamontuj z powrotem. Możesz też sprawdzić miernikiem - na krańcówkę podawana jest masa.

jackrzec - 16 Maj 2011, 07:15

marcinek0110 napisał/a:
Jeżeli chodzi o czujnik drzwi lub jak inni nazywają krańcówki to łatwo je sprawdzić. Sprawdź czy po otwarciu jednych i drugich drzwi zapala się światełko w podsufitce, jak tak, krańcówki działają i przyczyna jest dalej, jak nie, to odkręć krańcówki, przeczyść końcówki, sprawdź łączenia i zamontuj z powrotem. Możesz też sprawdzić miernikiem - na krańcówkę podawana jest masa.
Mieszasz dwie różne sprawy. Krańcówki na kontrolke są wbudowane w zamek, a te od lampki w środku są w słupku - to dwie różne sprawy. Ta kontrolka, to jest czujnik domknięcia drzwi, a to co piszesz to czujnik otwartych drzwi. Kontrolka domkniętych drzwi świeci już jak drzwi są źle zatrzaśnięte, a żeby lampka w środku zaświeciła, to drzwi trzeba otworzyć dosyć sporo.
marcinek0110 - 16 Maj 2011, 09:50

Dzięki za info, nie wiedziałem. Czy tylko w mk3 tak jest? Ostatnio w mk4 podłączałem alarm pod krańcówki otwartych drzwi, a wolałbym pod te które kontrolują domknięcie. Jednak nie widziałem żeby do zamka dochodziły jakieś kable. W drzwiach do tej pory dochodziły tylko głośnikowe i do słupka masa na krańcówkę, chyba że może w słupku środkowym?
JoeMix - 16 Maj 2011, 10:00

Jak masz kontrolkę uchylonych drzwi, to ona zazwyczaj się świeci jak nie ma kluczyka w stacyjce też,,, podłącz alarm pod kontrolkę, ale prześledź ścieżki na liczniku a potem kable w instalacji dokąd idą,,,
marcinek0110 - 16 Maj 2011, 15:43

JoeMix, na tym zdjęciu z allegro szyba już jest maksymalnie opuszczona.
JoeMix - 16 Maj 2011, 16:35

:9: marcinek0110, chyba tematy pomyliłeś,,,
marcinek0110 - 16 Maj 2011, 17:09

Faktycznie, miała to być odpowiedź w temacie z głośnikiem w tylnych drzwiach:) Aby nie marnować posta, zapytam czy takie kontrolki były montowane w każdej wersji czy tylko wyjątki. Bo mam bardzo ubogą i nie wiem czy w ogóle jest sens odkręcania licznika aby grzebać w kablach.
JoeMix - 16 Maj 2011, 18:44

jackrzec napisał/a:
masz fabryczny alarm w tej fieście? Jesli nie, to zapomnij w tym roczniku o kontrolce od drzwi

marcinek0110 - 16 Maj 2011, 23:24

I wsio jasne:) Dzięki.