Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Krzywa lekko kierownica podczas jazdy z pasażerami

Maki - 8 Maj 2011, 11:39
Temat postu: [MK3] Krzywa lekko kierownica podczas jazdy z pasażerami
Mam taki problem. Jak jadę z 2 pasażerami to gdy obydwaj usiądą po tej samej stronie mam lekko(nawet bardzo lekko) krzywą kierownicę w lewo. jeśli pasażer z tyłu usiądzie za mną to kierownica jest prosto. Tak samo jest gdy mam 3 pasażerów czyli kierownicę mam prosto.

Z tego wychodzi że muszę mieć równo obciążony samochód. Nie przeszkadza to mi lecz zastanawiam się czy to normalne, w też tak macie. Zbieżność ustawiałem, nie ściąga mnie w żadną stronę

Rebel - 8 Maj 2011, 11:51

Ciśnienie w kołach?
Maki - 8 Maj 2011, 11:52

Równe po obu stronach.
JoeMix - 8 Maj 2011, 12:00

Jak masz krzywo obciążony samochód to czego się spodziewasz,,,
Maki - 8 Maj 2011, 12:38

No bo w Megane mojego brata to może usiąść po jednej stronie dwóch solidnych chłopów i kierownica nadal prosto.

Czyli fiesta tak ma. Prawda.

Marcinowaty - 8 Maj 2011, 13:03

Może to wina braku stabilizatorów, zawieszenie we fieście jest dość miękkie.
Miły - 8 Maj 2011, 13:05

Maki napisał/a:
No bo w Megane mojego brata to może usiąść po jednej stronie dwóch solidnych chłopów i kierownica nadal prosto.

Niezłe porównanie zwłaszcza gabarytowe aut...

Maki - 8 Maj 2011, 15:20

Wiem że to tylko fjesta. I może ten typ tak ma.
bidżej - 10 Maj 2011, 23:09

załóż stabilizator i twardszy zawias to się poprawi :P pewnie wymiana tulei met-gum i sworzni też coś by pomogła.

generalnie przy "zupełnie niezależnym" zawieszeniu (bez staba) o takiej prostej budowie jak fieście, obciążenia rozkładają się nierównomiernie, delikatnie przestawiają się kąty pochylenia koła i takie tam - to właśnie korygujesz kierownicą.