Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Znalezisko w misce olejowej

przemyslavcobra - 22 Kwi 2011, 10:47
Temat postu: [MK3] Znalezisko w misce olejowej
Miska mi przerdzewiała i cieknąć zaczęła więc postanowiłem ją wymienić. Wszystko pięknie ładnie, już założyłem nową, sprawdziłem czy szczelna itp itd W końcu sobie pooglądałem starą, na dnie trochę błota standardowo ale znalazłem też jakieś cuś. Wygląda jak metalowa podkowa, gruba na ok 1mm blaszka z wybitym logo forda i jakimiś numerami. Co to jest i skąd się urwało. Dodam że przejechałem samochodem jakieś 20km bez tego czegoś i nic nie zauważyłem. Może to leżało tam od dawna? Samochód teraz stoi. Proszę o szybką odpowiedź bo muszę jeździć teraz stangiem i z paliwem nie wyrabiam.
Parzych - 22 Kwi 2011, 11:03

przemyslavcobra napisał/a:
Wygląda jak metalowa podkowa, gruba na ok 1mm blaszka z wybitym logo forda i jakimiś numerami. Co to jest i skąd się urwało.
Może konia przez dolot wciągnąłeś i podkowę zgubił... A na poważniej, ciężko Ci zrobić fotkę i zapodać :?: Prawdopodobnie panewka od wału wypadła, ale może wypowie się ktoś bardziej doświadczony...
drzeniow - 22 Kwi 2011, 11:22

byl juz kiedyś u kogoś na forum problem z tym, okazało się ze to jest napinacz od rozrządu czy też jego cześć.

[ Dodano: Pią Kwi 22, 2011 11:23 ]
http://www.fiestaklubpols...alezione++misce
oto ten temat

przemyslavcobra - 22 Kwi 2011, 11:36

Parzych napisał/a:
Wygląda jak metalowa podkowa, gruba na ok 1mm blaszka z wybitym logo forda i jakimiś numerami. Co to jest i skąd się urwało.
Może konia przez dolot wciągnąłeś i podkowę zgubił... A na poważniej, ciężko Ci zrobić fotkę i zapodać :?: Prawdopodobnie panewka od wału wypadła, ale może wypowie się ktoś bardziej doświadczony...

Gdybym mógł dać fotkę to by już była. Auto stoi 70km od warszawy i mnie do jutra tam nie będzie więc nie ma jak. A znowu "tam" nie mam dostępu do neta. To jest zupełnie nie zniszczona część - coś innego niż w poście który podał drzeniow.

Dobra popatrzyłem trochę na zdjęcia jak mnie naprowadziliście na te panewki i to może być panewka oporowa wału korbowego.
Wygląda bardzo podobnie do tego:
http://www.e-pajero.pl/zdjecia/smal/794_1.jpg

Teraz pytanie. Czy da się ją tam wsadzić jakoś bez rozbierania całego silnika - jeśli tak to czy jest to trudne i gdzie ją wsadzić? Czy może lepiej kupić jakiś inny 1.1/1.3 i podmienić. Silnik już żre olej (1l/1000km), pali w sumie niewiele bo 7l po warszawie i 5,5 w trasie, odpala bez problemu i nie mam z nim kłopotów.

Szukając dalej znalazłem podobny wątek i tam ktoś napisał:
"nie róbcie paniki . To nic strasznego . trzeba odkręcić środkową półpanewkę i wsadzić brakujący pierścień . On odpowiada jedynie za wykasowanie luzu poosiowego . warto zmierzyć luz który jest na wale między półksiężycem i porównać z nominalnym . W razie czego można je poszukać w delikatnym nad wymiarze i doszlifować na odpowiedni wymiar"

Czy tą śrdokową półpanewkę można odkręcić z odkręconą jedynie miską olejową???

drzeniow - 22 Kwi 2011, 13:18

odpala bez problemu i nie mam z nim kłopotów.

u mnie olej na jednym garze sie przelewał i odpalał bez problemu.

Czy tą śrdokową półpanewkę można odkręcić z odkręconą jedynie miską olejową???

prawdopodobnie tak, ale poczekaj niech ktoś potwierdzi co to rozbierał.

drjanusz - 24 Kwi 2011, 23:08

przemyslavcobra, To jest pierścień oporowy nie jeździj bez tego grozi problemem na styku wał korbowy-blok silnika ,a dalej idąc sprzęgło ;-(
Sprawdź na kole pasowym czy jest wzdłużny(osiowy) przesuw wału :fox:

przemyslavcobra - 28 Kwi 2011, 12:16

Ochlapałem sobie całą głowę olejem ale wsadziłem ten pierścień na miejsce, luzu nie było na wale, ale i też żadnej różnicy po wsadzeniu nie wyczułem w pracy silnika.