Forum FiestaKlubPolska -

LPG - [Inny] dziwne zachowanie obrotów IG 2-ga generacja

Sauron666 - 4 Kwi 2011, 21:30
Temat postu: [Inny] dziwne zachowanie obrotów IG 2-ga generacja
Witam,
od kilku tygodni jestem w posiadaniu esioka 1.6 16v, gdy go zakupiłem był w benzynie a więc na pierwszy ogień poszła instalacja gazowa, "znajomy" znajomego zaproponował mi instalacje 2-giej generacji z astry, wyszło w sumie miło i nie drogo, ale pojawiają się problemy z obrotami. Silnik albo ma na jałowym po rozgrzaniu koło 1500, albo buja obrotami 500-2000 i z reguły wtedy gaśnie, czasem jest ok. Kolo mówi że instalacja może tak mieć w tym silniku, i żebym dał spokój z próbami regulacji. czy ktoś spotkał się z czymś podobnym??

drzeniow - 4 Kwi 2011, 21:35

Sauron666 napisał/a:
Kolo mówi że instalacja może tak mieć w tym silniku, i żebym dał spokój z próbami regulacj

powiedz mu ze jest idiotą.

Założyłeś używkę?
Pojedz do gazownika (dobrego) wszystko da sie wyregulować.
Ile CI gazu pali a ile pb?

Sauron666 - 4 Kwi 2011, 21:41

No używany był zbiornik, reduktor i komp z wiązką, reszta nowa ale to norma.
a co do spalania no to ze względów ekonomiczno finansowo karnych staram się ograniczać więc pb wychodzi koło 8 w mieszanym a LPG tak z 10 słabe w mieszanym

drzeniow - 4 Kwi 2011, 21:49

czyli silniczek krokowy(od LPG) masz stary, w nim może tkwić problem, ponadto też miałem problemy z obrotami po wymianie sterownika problem zniknął, jakiej firmy masz LPG?
Sauron666 - 4 Kwi 2011, 21:57

Nie wiem w tej chwili jaki sterownik ale reduktor i reszta firmy tomasetto

[ Dodano: Pon Kwi 11, 2011 19:39 ]
No więc, po wizycie powiedzmy że działa, koleś wyrzucił sterowanie dawką (krokowca) i wstawił śrubę, mówiąc że sonda lambda wyszła. Stąd pytanie jakie objawy temu towarzyszą? bo większego zużycia nie zauważyłem, a silnik i tak ma tendencje do spadku obrotów na jałowym.