Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Mocowanie silnika

konxx91 - 3 Kwi 2011, 11:10
Temat postu: [MK3] Mocowanie silnika
Witam. Ponieważ wziąłem się za wymianę zawieszenia i samochód wisi w górze, to zastanawiam się nad wymianą poduszek silnika, gdyż wydaje mi się, że jest coś z nimi nie tak (silnik jak się go mocno pociągnie do przodu to można go niemalże unieść jakieś 20cm). I tak moje pytania:
Ile jest poduszek silnika i w którym miejscu dokładnie są ? (wiem, że dwie są pod skrzynią biegów bo już je zlokalizowałem - z przodu i z tyłu. Są jeszcze jakieś inne ?)
Jak najlepiej sprawdzić czy wszystko jest z nimi w porządku ?
Słyszałem, że łatwo można utwardzić poduszki "zalewając" je klejem do szyb, ale nie wiem czy jest to wykonalne w fieście, bo z tego co widziałem to te poduszki nie mają w sobie żadnych otworów (przynajmniej te dwie), które można by czymkolwiek wypełnić. Znacie może jakieś inne tanie metody na utwardzenie poduszek ? Od razu mówię, że kwestia komfortu zupełnie mnie nie interesuje, niech się trzęsie i stuka, mi nie przeszkadza, byle by się buda nie rozpadła :P

kuba87 - 3 Kwi 2011, 11:13

za silnikiem po lewej stronie jak patrzysz od przodu
generalnie duze wachania silnika i skrzynie i drgania przenoszące się na samochod
a takze trudnosci z włączaniem biegów stuki przy ruszaniu itp

luki - 3 Kwi 2011, 11:14

w opisie masz cvh, wiec jest oprócz tych pod skrzynią, jedna między kielichem a kolektorem ssącym
konxx91 - 3 Kwi 2011, 11:41

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale to ta poduszka jakoś od boku podtrzymuje silnik ?
luki - 3 Kwi 2011, 11:42

dokładnie tak
A co do utwardzenia, to te przy skrzyni można rozwiercić i dać jedną śrubę przelotową a następnie skręcić z obu stron. Natomiast ta od strony silnika ma otwory w gumie wiec można by je wypełnić klejem do szyb bądź czymś gumo podobnym

konxx91 - 3 Kwi 2011, 11:51

Super. Wielkie dzięki za szybką i sprawną pomoc. Będę w takim razie coś kombinował z nimi. A jeśli chodzi o samą wymianę tych poduszek to dobrym pomysłem będzie lekkie uniesienie silnika podnośnikiem ? Czy są może jakieś cwańsze sposoby na wyjęcie tych elementów ?
luki - 3 Kwi 2011, 11:54

do tych przy skrzyni trzeba unieść skrzynie ewentualnie zamocować i odkręcić łyżwe. Z kolei tą od strony silnika to trzeba go opuścić
konxx91 - 3 Kwi 2011, 21:59

A wiesz może czy te dwie poduszki pod skrzynią są identyczne, czy może jakoś się różnią ? Bo tak na pierwszy rzut oka nie wymontowując ich wydają się bardzo podobne, a chcę zamówić już nowe. W internecie jest ich parę rodzajów
Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/ford-fi...1528786110.html ( i wydaje mi się, że obie są właśnie takie)
http://allegro.pl/ford-es...1521279350.html (podobna do tej pierwszej ale właśnie trochę inna)
http://allegro.pl/ford-fi...1523117597.html ( i coś takiego ta wygląda jak ta boczna do silnika)
Wszystkie są od jednego sprzedawcy, także może jest to komplet poduszek ?

luki - 3 Kwi 2011, 22:05

ta pierwsza idzie od przodu auta pod skrzynia a druga pod skrzynie od tyłu. Są one identyczne wiec można dać zamiennie, ja mam i z przodu i z tyłu wsadzoną tą drugą co podałeś, bo tak w automacie miałem. Ta trzecia od silnika, jedynie będziesz musiał przekręcić blachę mocującą poduszkę do silnika.
konxx91 - 3 Kwi 2011, 22:34

Jeszcze raz dzięki. notw