|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - [MK6] Ford 6000CD ustawienie daty
blizniak - 28 Mar 2011, 22:46 Temat postu: [MK6] Ford 6000CD ustawienie daty Moja Fiesta MK6 po liftingu posiadała zamontowane przez serwis niefabryczne radio. Niestety słabo grało i ostatnio zamontowałem używane oryginalne radio Ford 6000CD (wersja z gałką i przyciskiem CLOCK). Niestety mam problem z ustawieniem daty/czasu. Polega on na tym, że po zgaszeniu radia silnika / przekręceniu stacyjki resetowana jest ustawiona data/godzina w radiu. Efekt jest taki, że zawsze pokazywana jest data produkcji samochodu +ilość dni od resetu komputera.
Próbowałem resetować radio, odłączyłem aku najpierw na pare minut, potem na godzinę i niestety dalej to samo - po wyłączeniu przywracana jest stara data. Czytałem na forach, że, trzeba zsynchronizować datę produkcji auta z datą produkcji radia bądź też od nowa wgrać oprogramowanie licznika.
Generalnie trzeba ponoć w tej sprawie jechać do serwisu :((. Wolałbym tego jednak uniknąć - kosztuje to co najmniej 165zl (informacja uzyskana w serwisie). Czy ktoś miał podobny problem i jak go rozwiązał? O co tak dokładnie chodzi w tym przypadku? Ile kosztowało?
ficus - 29 Mar 2011, 09:10
Wygląda na to że masz coś źle podłączone w instalacji. Radio zachowuje się tak jakbyś za każdym razem odłączał akumulator. Czy jesteś na 10000000% pewny że wszystko w instalacji jest prawidłowo (czytaj seryjnie)? U mnie przerwany był jeden z kabelków i działo się to samo. Do serwisu nie jedź. Bez sensu. Poszukaj lepiej jakiegoś sprytnego elektryka lub zadzwoń po poradę do jakiegoś car-audio. Na pewno będzie taniej. Powodzenia!
Nikuś - 29 Mar 2011, 09:55
Na 99% nie masz zamontowanego podtrzymywania pamięci.
1) Jeśli masz jakieś zdolności elektryczne to jest to sprawa 5 minut roboty + 20minut picia pifka przy okazji.
2) Jeśli nie masz takich zdolności, to dolicz drugie piwo dla sąsiada bądź zaprzyjaźnionego elektryka który się na tym zna i Ci to zrobi (2 minuty roboty + godzina picia piwa + dodatkowa zgrzewka pifka w garażu)
3) Jeśli nie masz takiego sąsiada bądź znajomego elektryka to jedziesz do car audio - koszt 20-30zł, max 50 jeśli to zdziercy.
Jeśli jednak okaże się że podtrzymanie jednak jest, ale gdzieś ginie, to trochę utrudnia sprawę, trzeba będzie sprawdzić skrzynkę z bezpiecznikami.
blizniak - 29 Mar 2011, 18:13
Wydaje mi się, że podtrzymywanie pamięci jest w tym przypadku ok - generalnie radio zapamiętuje ostatnio grane stacje, głośność i wszystkie ustawienia - np. TA. Problem mam tylko z datą/godziną która zawsze podczas przekręcenia stacyjki odczytuje się danymi z komputera samochodu (godzina zawsze będzie godziną ustawioną na zegarku na desce rozdzielczej a data to data produkcji samochodu + ilość dni od ostatniego resetu komputera).
Sama instalacja w moim przypadku jest w 100% oryginalna - poprzednie radio wykorzystywało przejściówkę wtyczka Ford - ISO więc nic nie musiałem lutować / przerabiać.
AccessX - 29 Mar 2011, 21:08
Może coś z komputerkiem masz popierniczone?
Nikuś - 29 Mar 2011, 21:29
blizniak napisał/a: | generalnie radio zapamiętuje ostatnio grane stacje, głośność i wszystkie ustawienia - np. TA |
Tak samo się dzieje po wyjeciu aku? czy wyjęcie aku tez resetuje te rzeczy?
pytam się bo być może to radio ma pamięć która nie potrzebuje zasilania, a podtrzymanie jest tylko do zegarka.
Neo178 - 29 Mar 2011, 23:49
Nikuś, jak odepnie aku to radio też zdechnie.
blizniak, nim to zrobisz to upewnij się, że znasz kod do radia
Nikuś - 30 Mar 2011, 00:53
Neo178 napisał/a: | nim to zrobisz to upewnij się, że znasz kod do radia |
juz to chyba robił:
blizniak napisał/a: | odłączyłem aku najpierw na pare minut, potem na godzinę i niestety dalej to samo |
|
|