Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - [MK3] Montaż anteny

mr_shelp - 19 Lut 2011, 11:49
Temat postu: [MK3] Montaż anteny
Kiedyś kupiłem tutaj antenę radiową do swojej mk3, ale okazało się, że nie mam jej do czego wkręcić. ;) Oto jak to u mnie wygląda:

Czego tutaj brakuje?

JoeMix - 19 Lut 2011, 23:20

Ostawiłeś ostrość na liść na masce a nie "uchwyt" anteny,,, ale po prostu chyba kopiłeś nie taka jaka miałeś i nie pasuje,,,
bidżej - 20 Lut 2011, 10:59

"nie masz jej do czego wkręcić"? ;-|
DziDzia - 20 Lut 2011, 11:21

JoeMix napisał/a:
Ostawiłeś ostrość na liść na masce a nie "uchwyt" anteny,,,

Słuchaj, jakieś priorytety być muszą, nie :?:

pozdro :!:

mateuszdrums - 13 Mar 2011, 23:33

podpinając się pod temat mam inne pytanie.... moj kabel antenowy był w połowie przecięty i prowizorycznie "poskładany". postanowiłem to zmienic bo radio przerywalo w odbiorze. zmnienilem kabel, oraz wymienilem koncowki. wszystko podłaczyłem dobrze. radio dalej nie gra. ale jak wszystko jest juz podłaczone i dotykam miedzianym środkiem kabla od anteny do ścianki wyjscia antenowego z radia nastepuje mini zwarcie czyli wychodzi na to że wszystko styka, a jak złacze je ze sobą normalnie podpinajac antene do radia to nawet radio na sekunde sie nie zapali. w ogole nie gra. co może być nie tak??

[ Dodano: Pon Mar 14, 2011 20:18 ]
podpinając się pod temat mam inne pytanie.... moj kabel antenowy był w połowie przecięty i prowizorycznie "poskładany". postanowiłem to zmienic bo radio przerywalo w odbiorze. zmnienilem kabel, oraz wymienilem koncowki. wszystko podłaczyłem dobrze. radio dalej nie gra. ale jak wszystko jest juz podłaczone i dotykam miedzianym środkiem kabla od anteny do ścianki wyjscia antenowego z radia nastepuje mini zwarcie czyli wychodzi na to że wszystko styka, a jak złacze je ze sobą normalnie podpinajac antene do radia to nawet radio na sekunde sie nie zapali. w ogole nie gra. co może być nie tak??

brewa7 - 14 Maj 2011, 02:23

W sumie też bym się podpiął, gdyż też mam podobny problem... Z tym, że mam radyjko i też niebardzo chce odbierać... Może nie wszystkie stacje, ale na większości fal albo się zatrzyma i słychać tylko szum, albo stację z dość sporym szumem. Na razie Eska mi tylko dobrze odbiera.Mam radio Manta RS3500 http://www.manta.com.pl/i...&id=51&lang=pl# . Nie wiem w czym może tkwić problem. Czy w antenie. Mam taką małą z 15cm, czy to może być przez to. Założyłem jeszcze wzmacniacz, ale jak narazie nic się nie poprawia. Kabel antenowy musi być git, bo Eska nadaje bez jakichkolwiek zakłuceń, a chciałem mieć jeszcze parę innych stacji.
JoeMix - 14 Maj 2011, 07:28

brewa7, wyjmij radio z mocowania i w gniazdo anteny wsadź 10cm przewód (drut) i zobacz jak odbiera,,,
brewa7 - 14 Maj 2011, 14:26

Już sobie możnaby powiedzieć że poradziłem :hihihi: , bo instrukcja do tego interesu jest do d... zrobiona. Radio na automatycznym szukaniu przeskakuje co 0,2MHz, a nie od stacji do stacji. Więc już to poustawiałem i jako tako odbiera, ale jeszcze mnie nurtuje to bo na jednych falach Np: Eska Łódź jest super odbiór, a Parada która jest 1,5MHz wcześniej ma szumy dość spore i nie można nic zrozumieć :| . To może być wina krótkiej anteny ;/ ?? Z resztą czasem na tych szymiących u mnie stacjach coś się jakby "załączy" i nie szumi ;-| . Nie wiem już co jest. Może uziemienie anteny ;-| ?? Jak się zdejmuje tę lampkę z wnętrza <???> Najlepiej instrukcja w wersji obrazkowej jak to zrobić, bo w P206 wyciągnąłem tak jak instrukcja kazała to teraz tak sie ledwo trzyma tej podsufitki. :sad:

[ Dodano: Sob Maj 14, 2011 14:40 ]
mr_shelp napisał/a:
Kiedyś kupiłem tutaj antenę radiową do swojej mk3, ale okazało się, że nie mam jej do czego wkręcić. ;) Oto jak to u mnie wygląda:
[url=http://i252.photobuc...p/th_antena.jpg[/URL]

Czego tutaj brakuje?

Na zdjęciu widać tylko ucho obsadki anteny... brakuje ci bacika z gwintem żeńskim i środkowej części ucha z gwintem męskim. Tylko jak znajdziesz tę środkową część ucha z gwintem męskim to weź ten gwint przerżnij nażynką 5mm to wtedy będzie ci pasowała każda antena sprzedawana w markecie itd., bo o fordowską to ja już miesiąc walczyłem(Oryginalna nówka sztuka 45 PLN, a używki brak chyba że wykręcisz komuś) i w końcy przerżnąłem gwint i jest git, bo tam ford się zabezpieczył gwintem 6mm i do tego calowym(20 zwojów/cal), a normalne anteny mają 5mm i gwint metryczny.

[ Dodano: Sob Maj 14, 2011 14:49 ]
http://imageshack.us/phot...3/img3041r.jpg/

Do czego to się podłącza to jest niby tłumik zakłóceń. Do anteny, czy do zasilania? :|