|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Blokowanie kierownicy podczas jazdy
ivoncja - 18 Lut 2011, 10:33 Temat postu: [MK4] Blokowanie kierownicy podczas jazdy Dwa razy przydarzyło mi się ostatnio przyblokowanie kierownicy podczas skrętu w prawo- trwało to ułamek sekundy i puszczało, ale co się strachu najadłam to moje... Oczywiście auto stoi, bo boję się tak jeździć. Wczoraj byłam u mechanika i stwierdził, że winne jest łożysko amortyzatora- do wymiany. Przy okazji poprosiłam o zdiagnozowanie problemów ze zmianą biegów (2 i wsteczny)- okazało się że mam wybity krzyżak. Mechanik wycenił całość roboty z częściami na max. 500 zł w wariancie pesymistycznym. Byłabym wdzięczna, gdyby mi ktoś tak "na chłopski rozum" wyjaśnił, co ma łożysko amortyzatora do blokowania kierownicy i czy koszty podane przez mechanika są realistyczne.
TSRules - 18 Lut 2011, 10:50
ivoncja napisał/a: | wycenił całość roboty z częściami na max. 500 zł |
Trochę sporo, ale może w Szczecinie jest taka drożyzna
Jeśli by wymieniał tylko łożysko i krzyżak to części koło 100zł no może 150zł robocizna to inna sprawa, w moich okolicach ze 150-200 max by wzieli, możesz jechać gdzie indziej na konsultację żeby się upewnić
bidżej - 18 Lut 2011, 10:57
w MK3 za blokowanie kierownicy w zakręcie odpowiada wytłuczony krzyżak kolumny kierowniczej. Masz może luz na kierownicy? tzn. czy występuje taki efekt, że możesz machać kierownicą lewo-prawo, a auto jedzie prosto.
ivoncja - 18 Lut 2011, 11:34
bidżej napisał/a: | w MK3 za blokowanie kierownicy w zakręcie odpowiada wytłuczony krzyżak kolumny kierowniczej. Masz może luz na kierownicy? tzn. czy występuje taki efekt, że możesz machać kierownicą lewo-prawo, a auto jedzie prosto. |
Mam MK4. Luzów na kierownicy nie ma.
Dzwoniłam właśnie do warsztatu (tego samego, bo wczoraj było za późno na telefon do hurtowni i podany koszt był orientacyjny)- komplet łożysk to 90 zł, razem z robocizną 250, czyli chyba jednak nie zdzierają.:) Ponieważ rozmawiałam z innym mechanikiem, w sprawie krzyżaka się nie wypowiedział, zalecił żeby podjechać jeszcze raz, w celu weryfikacji. Dobrze że warsztat mam 300 m od domu.
Puff - 19 Lut 2011, 00:39
Jeśli faktycznie masz coś z pałąkiem wybieraka, to mogę współczuć. Samego krzyżaka nie dostaniesz - jest specjalnie nitowany i niedostępny jako pojedyncza część, a jedynie jako cała rura z krzyżakiem. Poza serwisem tego nie znajdziesz (już samo to stwierdzenie boli...), a cena to okolice 200zł (nie wiem dokładnie ile, rok temu prawie kupowałem ustrojstwo). Z wymianą też jest trochę papraniny (na upartego we dwójkę można to zrobić na parkingu pod blokiem w godzinę). Gorzej z ustawianiem położenia neutralnego lewarka. Jeśli chcesz mieć "fabrykę", to samo ustawianie potrafi zająć drugie tyle co wymiana...
maczeta - 27 Mar 2011, 16:12
Uszanowanie ! Blokowała się maglownica przy wolnym skręcaniu na równej nawierzchni. Na drodze dziurawej - efekt blokowania sam sięeliminował
8 dni temu w 3 godziny w deszczu przed domem zamontowałem nową ( prawie )
maglownice. I znowu nic nie blokuje.
Co prawda - w tym tygodniu dodatkowo ponownie przemontowałem krzyżak i ( i ponowniewyregulowałem leżąc pod autem zbieżność) tak by kierownica była właściwie ustawiona.
ps
Z początku myślałem że zaciera się maglownica, lub może za duża rozbieżność ?
Na wszelki wypadek nie chcąc "zostać" bez "jadącego" auta zdecydowałem na kupno nowej maglownicy (Z ALLEGRO) i na wymianę jak się okazało niespodziewanie psującej się maglownicy. Jak bęę miał czas top wymontowana rozbiorę i ja opisze.
|
|