Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Wyciek spod auta

jajeszka - 17 Lut 2011, 22:30
Temat postu: [MK3] Wyciek spod auta
Dzisiaj w po południu załatwiłam sprawy na mieście, nie było mnie godzinę a jak przyszłam pod fiestą była kałuża (spora jak na taki krótki okres czasu). Z tyłu fiesty z okolicy tłumika coś mi kapie..... płyn jest bezbarwny, konsystencji wody, nie lepi się, pachnie jak ropa lub podkład kolejowy i zamarza, po godzinie na kałuży zrobiła się cienka warstwa lodu.

Mam na telefonie fotkę ale nie mam jak jej tu wkleić, mogę przesłać mms

Gorąco proszę was o pomoc może ktoś wie co to? Przejrzałam forum ale niestety nie znalazłam nic podobnego :(

drzeniow - 17 Lut 2011, 22:33

Moze to nie z Twojego auta?
Sytuacja powtarza się pod domem?

jajeszka - 17 Lut 2011, 22:35

Na pewno z mojego widziałam kapiące krople
drzeniow - 17 Lut 2011, 22:44

Woda może sie zbierać w tłumiku ale to raczej przez noc a nie jedną godzinę.
Dobrze było by wejść pod auto i dokładnie sie temu przyjrzeć. Sprawdź czy to nie jest czasem płyn hamulcowy, tylko ze on z pewnością nie powinien zamarznąć i przy wycieku ponad szklanki to juz by hamulce nie chciały działać.

jajeszka - 17 Lut 2011, 22:51

Zobaczę rano jak się sprawa ma....jak to płyn hamulcowy to raczej nie pojadę za daleko :(
drzeniow - 17 Lut 2011, 22:55

jajeszka napisał/a:
jak to płyn hamulcowy to raczej nie pojadę za daleko :(

sprawdz stan w zbiorniczku jesli juz bedzie tragicznie malo to ja bym jednak nie ryzykować z jazdą.
A kiedy była ostatnia wymiana plynu? bo jesli jest bardzo stary to mial prawo nałapać wody bo płyn jest higroskopijny i dlatego mogł lekko przymarznąć.

jajeszka - 17 Lut 2011, 22:57

drzeniow napisał/a:

A kiedy była ostatnia wymiana plynu? bo jesli jest bardzo stary to mial prawo nałapać wody bo płyn jest higroskopijny i dlatego mogł lekko przymarznąć.

za mojej kadencji płyn nie był wymieniamy...a fiestę mam od 5 lat

dieseluser - 17 Lut 2011, 23:20

nie wymieniany płyn hamulcowy przez 5 lat? takie rzeczy wymienia się od razu po zakupie samochodu...
Parzych - 17 Lut 2011, 23:51

dieseluser napisał/a:
nie wymieniany płyn hamulcowy przez 5 lat? takie rzeczy wymienia się
CO DWA LATA...
jajeszka - 18 Lut 2011, 12:13

przyznaję się ...niepomyslałam... :ups:

Obecnie fiesta na warsztacie...zobaczyny

[ Dodano: Pią Lut 18, 2011 13:08 ]
Diagnoza: woda w układzie wydechowym...podobno normanle, dla mnie taka ilość płyny to nienormalne ale ja nie jestem mechanik.

Ale... znależli coś poważniejszego wyciek oleju spod pompy oraz nieszczelną uszczelka pod silnikiem ;-(

Jak pech to pech. Z drugiej strony niema tego złego co by na dobre nie wyszło.
Pozdrawiam

dieseluser - 18 Lut 2011, 15:26

owszem co dwa lata ale nie zaprzeczaj że nie powinno się tego robić po zakupie UŻYWANEGO samochodu. Tak jak inne podstawowe rzeczy eksploatacyjne:)

Pozdrawiam.

Parzych - 18 Lut 2011, 16:09

dieseluser napisał/a:
ale nie zaprzeczaj że nie powinno się tego robić po zakupie UŻYWANEGO samochodu. Tak jak inne podstawowe rzeczy eksploatacyjne:)
W starym samochodzie to oczywiste i rozumie się samo przez się... :ok: