Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK5] (Mazda 121) Zegary

sic - 14 Lut 2011, 09:57
Temat postu: [MK5] (Mazda 121) Zegary
Witam,
Z racji tego że jestem tu nowy więc się przywitam na wstępie, a teraz do rzeczy

Posiadam mazde 121 z 2000roku, jest to mniej więcej to samo co fiesta mk5, i tu pojawia się moje pytanie odnośnie zegarów. Otóż jedną z różnic pomiędzy mazdą a fiestą jest fakt że mazda niema ani obrotościomierza ani temperatury! i zegary wyglądają tak:
http://allegro.pl/licznik...1440316873.html

i teraz takie moje pytanie, jak mogę sprawdzić albo gdzie szukać czy istnieje możliwość przełożenia zegarów z fiesty:
http://allegro.pl/licznik...1417614424.html

Mechanikiem co prawda nie jestem ale wydaje mi się że skoro to praktycznie to samo auto z tym samym silnikiem ( dokładnie tym samym ) to chyba czujniki wszystkie też są?! zależy mi właśnie na tej nieszczęsnej temperaturze

z góry dzięki za wszelką pomoc!

Marcin - 14 Lut 2011, 10:01

powinno być p&p, ale różnie bywa, tu masz w razie czego rozpiskę pinów z wtyczki - http://www.fiestaklubpols...5a0fe98337f4426
arecki - 14 Lut 2011, 10:01

wszytsko jest na forum, <szukaj>
DziDzia - 14 Lut 2011, 10:04

sic, miałem takie same zegary jak wkleiłeś, wsadziłem takie jak wkleiłeś i wszystko hula.

pozdro :!:

bidżej - 14 Lut 2011, 10:12

sic, to nie kwestia różnicy mazda-fiesta, tylko kwestia poziomu wyposażenia. co z tym fantem zrobić, to masz napisane wyżej :)
sic - 15 Lut 2011, 12:47

Dzięki wszystkim za odpowiedz :) odniosę się tylko do paru postów jeszcze:

arecki napisał/a:
wszytsko jest na forum,

No właśnie o mazdzie 121 prawię nic nie znalazłem a chciałem się upewnić czy aby napewno liczniki z fiesty pasują

bidżej napisał/a:
sic, to nie kwestia różnicy mazda-fiesta, tylko kwestia poziomu wyposażenia. co z tym fantem zrobić, to masz napisane wyżej

No właśnie wszystkie fiesty które widziałem miały liczniki razem z obrotomierzem i temperaturą dlatego wolałem zapytać, pozatym mazda w stosunku do fiesty ma parę dziwnych niuansów. Pomimo ze 99% części jest z forda to jest parę takich szczegółów że może człowieka krew zalać bo nie można znaleść odpowiednika... kiedyś tak miałem jak auto stało na warsztacię ( tylko nie pamiętam co było dokładnie robione ) w każdym razie mechanik który to robił to przez 2 tyg szukał jakiejś części bo zamówił fordowską do mk5 a sie okazało że ni cholery nie pasuje no i od tamtego czasu wolę się upewnić zanim coś z forda przełożę :)

P.S.
Zegary kupiłem, zobaczymy czy napewno będą działać :)

Pozdrawiam i raz jeszcze dzięki

bidżej - 15 Lut 2011, 12:53

Cytat:
właśnie wszystkie fiesty które widziałem miały liczniki razem z obrotomierzem i temperaturą
widać jeszcze mało tych fiest widziałeś - patrz post DziDzi. powodzenia w modzeniu.
sic - 15 Lut 2011, 13:54

Wybaczcie moje pytanie laika ale czy żeby wyjąć zegary konieczny jest demontaż kierownicy? szukam już od 20min i nie umiem znaleźć wątku jak dobrać sie do tych zegarów.... :9:
arecki - 15 Lut 2011, 14:11

sic napisał/a:
Wybaczcie moje pytanie laika ale czy żeby wyjąć zegary konieczny jest demontaż kierownicy? szukam już od 20min i nie umiem znaleźć wątku jak dobrać sie do tych zegarów....

na forum jest temat jak krok po kroku wymienić licznik, trzeba poszukać cierpliwie :fox:

sic - 15 Lut 2011, 14:18

arecki napisał/a:
na forum jest temat jak krok po kroku wymienić licznik, trzeba poszukać cierpliwie

na pewno jest?! bo zaczynam wątpić :)

arecki - 15 Lut 2011, 14:21

jest, sam z niego korzystałem
bidżej - 15 Lut 2011, 14:23

kopsnijcie tego linka tutaj jak znajdziecie, będzie fajne podlinkowanie.
arecki - 15 Lut 2011, 14:26

można by z tego faq zrobić bo co chwile ktoś się o licznik mk4/5 pyta

wieczorem go poszukam jak w domu będę i może jakiś FAQ skleje

sic - 15 Lut 2011, 14:43

arecki napisał/a:
można by z tego faq zrobić bo co chwile ktoś się o licznik mk4/5 pyta

No było by fajnie

A wracając do tematu to chyba takiego posta niema bo przekopałem się przez masę różnych tematów i żadnej instrukcji demontażu zegarów nie znalazłem :/ może temat został do archiwum przeniesiony?

Może mi ktoś tylko powiedzieć czy konieczny jest demontaż kierownicy? czy jest może na to jakiś inny myk?

bidżej - 15 Lut 2011, 14:53

kierownicy nie ruszaj. trzeba odkręcić panel deski rozdzielczej, ten ciągnący się od zegarów do środkowych kratek nawiewu. siedzi to chyba na 4 śrubkach, z czego jedna schowana pod zaślepką po prawo od kratek.
Puff - 15 Lut 2011, 16:54

sic napisał/a:
w każdym razie mechanik który to robił to przez 2 tyg szukał jakiejś części bo zamówił fordowską do mk5

Mazda 121 to odpowiednik mk4. Kupowanie na ślepo części z mk5 jest zwyczajnie głupie, bo wiele z nich po prostu nie pasuje.

Co do demontażu - najpierw zdjąć część dechy, o której bidżej pisze, później odkręcić 4 śruby licznika, zdemontować pleksę, która osłania zegary, wyciągnąć pleksę, a później (po demontażu wtyczek i ew. linki), można wyciągnąć część z zegarami.

sic - 15 Lut 2011, 18:03

Pufcio napisał/a:
Mazda 121 to odpowiednik mk4. Kupowanie na ślepo części z mk5 jest zwyczajnie głupie, bo wiele z nich po prostu nie pasuje.

mk4?! chyba raczej mk5 bo mazda z kwietnia 2000... zresztą wygląda identycznie jak fista mk5

Co do liczników to skonczone :) wszystko działa jak należy kosztem zaledwie 70zł
Dzięki za pomoc

bidżej - 15 Lut 2011, 18:05

Pufcio, były dwie mazdy 121 zrobione na fieście - jedna na MK4, druga na MK5 :-P
Qnik - 15 Lut 2011, 18:09

sic napisał/a:
Pufcio napisał/a:

mk4?! chyba raczej mk5 bo mazda z kwietnia 2000... zresztą wygląda identycznie jak fista mk5

Co do liczników to skonczone :) wszystko działa jak należy kosztem zaledwie 70zł
Dzięki za pomoc
A co z przebiegiem, zapisuje się z liczniku, czy gdzieś w czeluściach auta ?? :)
Puff - 15 Lut 2011, 18:10

Nigdy nie widziałem Mazdy, która wyglądałaby inaczej niż mk4 ze zmienionymi znaczkami... Dopiero teraz jak google zmusiłem do powiedzenia mi czegoś na ten temat, to znalazłem szczątkowe informacje, że jednak takie cudo istniało :|

Mea culpa, w życiu bym nie podejrzewał, że taki potworek istnieje.

bidżej - 15 Lut 2011, 18:10

sic napisał/a:
Dzięki za pomoc

nie ma za co, ale mógłbyś się pochwalić co i jak, albo pokusić się o parę fotek i uwag...

sic - 15 Lut 2011, 18:23

Qnik napisał/a:
A co z przebiegiem, zapisuje się z liczniku, czy gdzieś w czeluściach auta ??

No niestety przebieg zapisuje się w liczniku, ale dziwnym trafem ktoś fieste skasował przy przebiegu 168tys a ja na swoim miałem 172tys wiec prawie to samo :)

Pufcio napisał/a:

No dużo ludzi się dziwi, ale w sumie norma bo mało tych aut widuje się na drodze, ja osobiście tylko raz albo dwa widziałem taką mazdę.

bidżej napisał/a:
ale mógłbyś się pochwalić co i jak, albo pokusić się o parę fotek i uwag...

No już o tym myślałem dzisiaj przy rozkręcaniu, ale nie miałem aparatu pod ręką.... myślę że w przyszłym tyg. ( jak będzie cieplej ) to rozkręcę to jeszcze raz bo mam jedną przepaloną żarówkę a nie miałem dzisiaj żeby wymienić :) pozatym pare kabli chce pociągnąć pod deską więc myśle że mogę zrobić małe "krok po kroku" dla potomnych...

Qnik - 15 Lut 2011, 18:26

Pufcio napisał/a:
Nigdy nie widziałem Mazdy, która wyglądałaby inaczej niż mk4 ze zmienionymi znaczkami... Dopiero teraz jak google zmusiłem do powiedzenia mi czegoś na ten temat, to znalazłem szczątkowe informacje, że jednak takie cudo istniało :|

Jak chcesz Pufcio to zrobię Ci fotkę mojej Fiesty postawionej koło Mazdy 121 czerwonej właśnie wyglądającej jak mk5. Bo właśnie takowa niedaleko mojego bloku stoi :-P

[ Dodano: Wto Lut 15, 2011 18:27 ]
sic napisał/a:
Qnik napisał/a:
A co z przebiegiem, zapisuje się z liczniku, czy gdzieś w czeluściach auta ??

No niestety przebieg zapisuje się w liczniku, ale dziwnym trafem ktoś fieste skasował przy przebiegu 168tys a ja na swoim miałem 172tys wiec prawie to samo :)

To szkoda, bo myślałem nad zmianą zegarów na białe, ale chciałbym mieć swój przebieg.

sic - 15 Lut 2011, 18:35

Qnik napisał/a:
To szkoda, bo myślałem nad zmianą zegarów na białe, ale chciałbym mieć swój przebieg.

Ja zmieniłem właśnie na białe, miałem trochę obawy jak to będzie wyglądać ale muszę przyznać że wygląda ładnie :) , może trzeba poszukać i da się jakoś "przekręcić" licznik

DziDzia - 15 Lut 2011, 18:47

Pufcio napisał/a:
że jednak takie cudo istniało :|

Istniało istniało ;)
Już kilka razy widziałem Mazdę mk5 :)
sic napisał/a:
Ja zmieniłem właśnie na białe,

A ja zmieniłem na białe a później na czarne..
Nie pod pasowało mi podświetlenie tych białych.

sic - 15 Lut 2011, 18:54

DziDzia napisał/a:

To fakt... ale już zaczynam myśleć co z tym fantem zrobić :) myślę że coś wykombinuje

Puff - 15 Lut 2011, 18:58

Qnik napisał/a:
Jak chcesz Pufcio to zrobię Ci fotkę mojej Fiesty postawionej koło Mazdy 121 czerwonej właśnie wyglądającej jak mk5. Bo właśnie takowa niedaleko mojego bloku stoi :-P

Z tego co widziałem ze screena wielkości znaczka pocztowego, to różni się z przodu "aż" grillem... :F

sic - pogrzeb trochę za aluminiowymi ramkami zegarów - niby detal, ale zegary prezentują się niebo lepiej... :) A jeśli masz licznik z mk5 (czyli pełna elektronika), to kwestia podjechania do "Pana Kazia" - tyle, że to nie jest 5zł...

DziDzia napisał/a:

Chyba 121 :P
Widać to równie częsty widok na drogach jak Fiesta mk5 courier...

DziDzia napisał/a:

Kiedy podświetlenie się nie zmienia... zawsze zielone jest...

sic - 15 Lut 2011, 19:26

Pufcio napisał/a:

No i to jest wlasnie problem :/, szkoda że nie da się liczników od tyłu podświetlić... ale myśle że jak by wyciąć tą zieloną szybkę i równomiernie lekko podświetlić białymi ledkami wyglądało by o niebo lepiej...

swoją drogą właśnie zauważyłem że niedziała mi podświetlanie LCD w tych nowych zegarach? jak jest ono rozwiązane? to jest zwykła żarówa czy może ledy SMD jak w nowszych LCD?

Marcin - 15 Lut 2011, 19:36

sic napisał/a:
swoją drogą właśnie zauważyłem że niedziała mi podświetlanie LCD w tych nowych zegarach? jak jest ono rozwiązane? to jest zwykła żarówa czy może ledy SMD jak w nowszych LCD?

z tego co pamiętam to jest żarówka...

sic - 15 Lut 2011, 20:05

a próbował ktoś kiedyś zmienić kolor podświetlenia tego LCD? np na biały albo pomarańczowy. Jest to w ogole wykonalne?
Marcin - 15 Lut 2011, 20:15

ja mam białe <8>
DziDzia - 15 Lut 2011, 20:27

Pufcio napisał/a:

DziDzia napisał/a:

Chyba 121 :P

Taki skrót myślowy..
Pufcio napisał/a:

No nie zmienia się.. Ale efekt się zmienia :P
Pufcio napisał/a:
sic - pogrzeb trochę za aluminiowymi ramkami zegarów

Całkiem fajne, ale raczej do czarnych zegarów.

Marcin, dobrze pamiętasz. Żarówka. Jakaś dziwna, mała, ale żarówka.

arecki - 15 Lut 2011, 20:28

ta da:

http://www.fiestaklubpols...p=558640#558640

pozdr

MARIUSZ.B - 15 Lut 2011, 20:31

Pufcio coś dla Ciebie, mazda 121 mk5 http://otomoto.pl/mazda-121-C16237401.html

sic - 15 Lut 2011, 20:43

arecki napisał/a:
ta da:
http://www.fiestaklubpols...p=558640#558640
pozdr

Chyle czoło... nie wiem jak udało Ci się to znaleść ale ja tego szukałem z godzinę :)

DziDzia napisał/a:
Marcin, dobrze pamiętasz. Żarówka. Jakaś dziwna, mała, ale żarówka.

A ta żarówka jest zielonego koloru czy jest dodatkowo jakiś filtr plastikowy?

Marcin napisał/a:
ja mam białe

No i tak właśnie chciałbym zrobić :) może jakieś szczegóły/wskazówki? byłbym bardzo wdzięczny

DziDzia - 15 Lut 2011, 20:56

sic napisał/a:

Biała. W samym wyświetlaczu jest chyba jakaś folia, ale już nie pamiętam.

Marcin - 15 Lut 2011, 21:10

sic napisał/a:

jest warstwa zielonego filtru na wyświetlaczu, trzeba zdrapać :-)

http://www.fiestaklubpols...er=asc&start=80 -- gdzieś po środku jest post z fotką

sic - 16 Lut 2011, 08:54

Wow! muszę przyznać że ten kokpit w białym oświetleniu twojego wykonania prezentuje się rewelacyjnie :) 100x lepiej niż fabryczny

o coś takiego mi własnie chodziło!

[ Dodano: Sro Lut 16, 2011 09:29 ]
u ciebie ten LCD też trzeba było wylutować? bezsensowne rozwiązanie

Marcin - 16 Lut 2011, 10:15

sic napisał/a:
u ciebie ten LCD też trzeba było wylutować? bezsensowne rozwiązanie

trzeba, bo jest w specjalnym dystansie, a inaczej filtra nie zedrzesz. Operacja w miarę prosta, jedynie trzeba uważaj podczas usuwania filtra.

Puff - 16 Lut 2011, 20:37

DziDzia napisał/a:
Całkiem fajne, ale raczej do czarnych zegarów.

E tam, Panie. Marudzicie :P

Mariuszu - niby mk5, ale - jak pisałem - grill ohydny :D

sic - 16 Lut 2011, 21:04

Pufcio napisał/a:
sic - pogrzeb trochę za aluminiowymi ramkami zegarów - niby detal, ale zegary prezentują się niebo lepiej...

Nooo znalazłem, za 80zł na allegro wiec aż tak mi nie zależy na ramkach, może w przyszłości... trudno żebym za ramki dał więcej niż za całe zegary heh

DziDzia - 16 Lut 2011, 21:06

Pufcio napisał/a:
E tam, Panie. Marudzicie :P

Takie jest moje zdanie :)

Puff - 16 Lut 2011, 21:11

sic napisał/a:
za 80zł na allegro

Zdzierają :| Dałem z przesyłką chyba 40-parę zł rok temu...

DziDzia - Twoje prawo ;) A że każdy musi chwalić swoje, to powiem, że aluminium + białe zegary to dla mnie naprawdę dobre połączenie.

Swoją drogą... Marcinie, powiedz mi proszę, jak bym zdarł ten zielony lakier z LCD, to przy podświetleniu zwykłą żarówką jaki miałby on kolor? Żółty?

sic - 16 Lut 2011, 21:18

Pufcio napisał/a:
A że każdy musi chwalić swoje, to powiem, że aluminium + białe zegary to dla mnie naprawdę dobre połączenie.

Mi też się tak wydaje :)

Pufcio napisał/a:
jak bym zdarł ten zielony lakier z LCD, to przy podświetleniu zwykłą żarówką jaki miałby on kolor? Żółty?

żarówkowy :) oświetl sobie białą kartkę żarówką i zobaczysz... przynajmniej na logikę biorąc, ale jak chcesz to powiem ci jutro bo kolejny dzień wolnego mam zamiar przeznaczyć na dłubanie i usunąć między innymi ten zielony filtr,

Wpadłem jeszcze na inny pomysł, spróbować przepiąć LCD "negatyw" tzn czarne tło i białe cyfry, tylko muszę poszukać odpowiedniego ale myślę że jest to realne do wykonania :)

może się o to pokuszę przy następnym rozbieraniu do montażu alu-ramek

Puff - 16 Lut 2011, 21:51

sic napisał/a:
ale jak chcesz to powiem ci jutro

Będę wdzięczny :)

Marcin - 17 Lut 2011, 08:47

Pufcio napisał/a:
Marcinie, powiedz mi proszę, jak bym zdarł ten zielony lakier z LCD, to przy podświetleniu zwykłą żarówką jaki miałby on kolor? Żółty?

coś w tym rodzaju, taki bardzo ciepły biały, wszystko wtedy determinuje światło ze źródła, a wiadomo jakie daje żarówka.

sic - 17 Lut 2011, 15:46

Operacja z licznikami zakończona, powiem że na tym "białym podświetlaniu" straciłem ze 3 godziny, ale jak teraz patrze to warto było... ogólnie nawet jak się ledą białą podświetli tego LCD ( po zdrapaniu filtru ) to i tak odcień jest minimalnie żółtawy ale to już jest związane z kolorem szkła... przy żarówce wygląda tragicznie taki moczny kolor

zmieniłem też podświetlanie całej deski, zamiast żarówek wkleiłem w tą ramkę u góry taśmę ledową białą (zimną) o długości 10cm łącznie 8-ledek, dodatkowo założyłem pod kierownicą potencjometr 1k do ściemnienia/rozjaśniania wedle gustu :) ogolnie efekt rewelacyjny...

dzięki wam za wszystkie wskazówki i pomoc... no i pomysły

DziDzia - 17 Lut 2011, 16:07

sic, pokaż fotki :)

I dopełnij całości i pozmieniaj teraz podświetlenie wszystkich przełączników :rotfl:

Marcin - 17 Lut 2011, 17:32

DziDzia napisał/a:
I dopełnij całości i pozmieniaj teraz podświetlenie wszystkich przełączników

a to już więcej zabawy :-P

DziDzia - 17 Lut 2011, 19:07

Marcin napisał/a:
a to już więcej zabawy :-P

Wiem :yes: Ale wykonalne :)

sic - 18 Lut 2011, 13:49

DziDzia napisał/a:
sic, pokaż fotki

Fotki bedą, jak się zrobi troche cieplej to wypucuje moj shito-wóz i wrzuce pare fotek.

DziDzia napisał/a:
I dopełnij całości i pozmieniaj teraz podświetlenie wszystkich przełączników

Kto wie, kto wie, poczekam aż mnie znowu dopadnie nagła chęć :) hehe a tak poważnie to mam inny pomysł ale to temat na osobny wątek, ale najpierw przeszukam forum jeszcze zeby zobaczyć czy ktoś już nie poruszał podobnego tematu