|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK6] Nierównomierny przypływ mocy
PacMan - 10 Lut 2011, 07:59 Temat postu: [MK6] Nierównomierny przypływ mocy Witam.
Mam Pytanie do innych użytkowników Fiest'y MK6 z silnikiem 1.4 16V.
Czy podczas przyśpieszania też macie coś w rodzaju skokowego przypływu mocy, nie ma 100% płynności tylko jest wyczuwalny lekki skokowy jej przypływ wraz ze wzrastaniem obrotów silnika?
Silnik odpala bez najmniejszych problemów, nie kopci, pracuje równo itp. przebieg 123tys km
OK 11tys km temu wymieniane były wszystkie filtry, olej, rozrząd, świece i kable. Ostatnio ponownie filtry i olej. Jak było wcześnie to nie wiem bo wymian dokonałem od razu po zakupie auta a autko mam od pół roku...
A i jeszcze jedno pytanie: czym objawia się spalanie stukowe w silniku?
Bo mam jeszcze inny objaw czasem jak się przyśpiesza z niskich obrotów ok 1800obr/min to silnik wydaje takie lekkie dźwięki jaku coś klikało, stukał zaworek czy cos w tym rodzaju... powyżej ok 2200obr/min ustaje..
Ziomek - 10 Lut 2011, 10:11
No ja też mam takie wrażenie, poniżej 3tysięcy to się tylko toczy, w okolicach 3-3,5obr/s ktoś mi buta zakłada na plecy i już fajnie się jedzie. Ale większość 16V tak ma, 1.8 w mondeo podobnie się zachowuje. Nie wiem dokładnie jak Twój jeździ ale taka chyba jest charakterystyka silnika.
Parzych - 10 Lut 2011, 12:44
PacMan, szesnastozaworowe potrzebują wysokich obrotów żeby chciały się odpychać...
Marcin - 10 Lut 2011, 12:47
PacMan napisał/a: | Bo mam jeszcze inny objaw czasem jak się przyśpiesza z niskich obrotów ok 1800obr/min to silnik wydaje takie lekkie dźwięki jaku coś klikało, stukał zaworek czy cos w tym rodzaju... powyżej ok 2200obr/min ustaje.. |
sprawdź luz na zaworach, może zrobił się za duży.
|
|