Forum FiestaKlubPolska -

Tuning stylistyczny - [MK3] Podswietlanie

QsiNH - 8 Lut 2011, 22:21
Temat postu: [MK3] Podswietlanie
Wiem ze ten temat byl wielokrotnie powtarzany ale kilku kwesti nie moge nigdzie znalesc.
A mianowicie chcial bym sie dowiedziec jak zmienic podswietlanie zegarka na biale i aby cyferki byly czerwone. czy wogole da sie tak zrobic. I jak zrobic biale podswietlanie budzika a czerwone wskazowki.
Potrzebuje bardzo dokladny opis wykonania tego poniewaz bardzo malo ta tym sie znam z gory dziekuje.

DemptD - 8 Lut 2011, 22:49
Temat postu: Re: Podswietlanie
QsiNH napisał/a:
A mianowicie chcial bym sie dowiedziec jak zmienic podswietlanie zegarka na biale i aby cyferki byly czerwone. czy wogole da sie tak zrobic.

nie
QsiNH napisał/a:
I jak zrobic biale podswietlanie budzika a czerwone wskazowki.

cyferki wg poradnika Abli, a wskazówki trzeba przeszczepić z innego licznika i to nie jest takie łatwe, trzeba się dość mocno bawić elektroniką, żeby to wyszło fajnie, bo instrukcje co do wskazówek odsyłam do użytkownika matrix-1990 bo on to zrobił idealnie ew. możesz pomalować wskazówki czerwonym fluorescencyjnym i będzie też git

pozdro

JoeMix - 8 Lut 2011, 23:15

Cytat:
A mianowicie chcial bym sie dowiedziec jak zmienic podswietlanie zegarka na biale i aby cyferki byly czerwone.
Nie da się, cyferki będą zawsze czarne, a podświetlanie jakie tam zrobisz, chyba ze rozbierzesz zegarek i odwrócisz polaryzator, wtedy tło będzie czarne (ciemne) a cyferki w kolorze podświetlenia.
Miły - 9 Lut 2011, 06:27

albo możesz szukać zegarka właśnie z odwróconymi kolorami bo takowe były... ale nie wiem na jakiej zasadzie tam świeciło...
JoeMix - 9 Lut 2011, 07:49

Miły napisał/a:
ale nie wiem na jakiej zasadzie tam świeciło
Światło z podświetlania przechodzi przez polaryzator,,, dla ludzkiego oka światło spolaryzowane i normalne wygląda tak samo, w elementach wyświetlacza które mają "świecić" kryształy się "odwracają" powodując ponowną polaryzację światła, ale pod końcem 90st w stosunku pierwszego polaryzatora,,, co powoduje że siwiało się zatrzymuje, i element jest ciemny. Jak odwróci się główny polaryzator, to wtedy cały wyświetlacz będzie ciemny, a światło będzie przechodzić tylko w "zapalonych" miejscach.
marimar - 1 Mar 2011, 20:49

JoeMix napisał/a:
Cytat:
A mianowicie chcial bym sie dowiedziec jak zmienic podswietlanie zegarka na biale i aby cyferki byly czerwone.
Nie da się, cyferki będą zawsze czarne, a podświetlanie jakie tam zrobisz, chyba ze rozbierzesz zegarek i odwrócisz polaryzator, wtedy tło będzie czarne (ciemne) a cyferki w kolorze podświetlenia.

nie mam pojęcia co to polaryzator,ale w escorcie kiedyś miałem zegarek świecący "odwrotnie" czyli czarne tło i białe cyferki a wystarczyło zerwać tą przednią folię i nakleić nową obracając ją o 90 stopni, jak znajdę fotkę to wstawię

Puff - 1 Mar 2011, 22:33

marimar napisał/a:
a wystarczyło zerwać tą przednią folię i nakleić nową obracając ją o 90 stopni, jak znajdę fotkę to wstawię

To jest właśnie to, co się nazywa zmianą polaryzacji :) Weź dobre (powtarzam - dobre) szła przeciwsłoneczne i popatrz na jakikolwiek wyświetlacz LCD na prosto, a potem skręć głowę o 90° w jedną i w drugą stronę. W jednym z położeń obraz będzie dziwnie przyciemniony, w drugim nie zobaczysz nic, w trzecim będzie widać wszystko praktycznie tak jak bez okularów :)

marimar - 1 Mar 2011, 22:52

Pufcio napisał/a:
marimar napisał/a:
a wystarczyło zerwać tą przednią folię i nakleić nową obracając ją o 90 stopni, jak znajdę fotkę to wstawię

To jest właśnie to, co się nazywa zmianą polaryzacji :) Weź dobre (powtarzam - dobre) szła przeciwsłoneczne i popatrz na jakikolwiek wyświetlacz LCD na prosto, a potem skręć głowę o 90° w jedną i w drugą stronę. W jednym z położeń obraz będzie dziwnie przyciemniony, w drugim nie zobaczysz nic, w trzecim będzie widać wszystko praktycznie tak jak bez okularów :)

rozumiem co oznacza zmiana polaryzacji ale dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia,nie wiedziałem tylko jak tą folię nazwać,a zegarek " odwrotny " wygląda tak,słaba fotka ale widać