|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - [MK6] Wzmocnienie przednie Fiesta ST wymiana
Kondzio - 30 Sty 2011, 20:10 Temat postu: [MK6] Wzmocnienie przednie Fiesta ST wymiana Ostatnio wlazlem pod samochód i zauważyłem że mam połamane wzmocnienie przednie, część wyglada tak . Czy należy sie spieszyć z wymiana tego??
ElGrey - 30 Sty 2011, 20:15
oznacza to nic innego, niz to ze auto mialo dwona , jest to profilowana blacha zalanw w tworzywo, sprawdzilbym stan belki wzmacniajacej i napewno lepiej byloby wymienic bo to elemet usztywniajacy przednia czesc karoserji
Kondzio - 30 Sty 2011, 20:33
dzwona nie mialo tylko dolna czesc sie oblamala od zasp snieznych dokładnie w miejscu zaznaczonym na czerwono i teraz wisi dolna czesc na jednym ramieniu, ale wszystko jest dobrze przykręcone itp.Nadal wymieniać;)??Zdjecie
JoeMix - 30 Sty 2011, 20:50
Kondzio, jak widzisz cześć ma kształt ramki i zgodnie z nazwa stanowi wzmocnienie,,, skoro się rozpadło to nie wzmacnia tego co powinno,,,
ElGrey - 31 Sty 2011, 09:46
Jesli w tym miejscu jest tylko tworzywo to to mozna naprawic, niestety mieszkasz za daleko wic cie nie poratuje, dla mnie to drobiazg naprawa trwala by co jekies 5 - 10 min ale szczerze nie wieze ze to jest zwiazane z zaspami, bo zdezak bys mial w mak rozsypany, takie uszkodzenie jes tylko mozliwe przy znacznym wgnieceniu przedniej czesci, tu musiala sie cofnac belka przednia, lub musiala byc mocno podbita podpora chlodnicy od spodu
Ps nie probuj tego kleic, bo nie ma takich ktore kleja polipropylen, a z niego najszybciej jest zrobiona powloka blachy, jedyna pewna metoda jest pospawanie tego, (punkty gdzie naprawiaja zderzaki to robia)
Kondzio - 31 Sty 2011, 09:50
Jak kupowałem auto nie było tego , a teraz jest a w nic nie przywalilem, więc nie moze to byc od dzwonnu;)Ok poprostu wymienie i tyle:)Dzieki za pomoc:)
pawel182 - 31 Sty 2011, 21:34
Kondzio napisał/a: | Jak kupowałem auto nie było tego , a teraz jest a w nic nie przywalilem, więc nie moze to byc od dzwonnu;)Ok poprostu wymienie i tyle:)Dzieki za pomoc:) |
Może dzwon był zanim kupiłeś auto a spece tylko skleili aby się trzymało...? Wbrew pozorom to mocny element i szczerze wątpie aby to pękło od zwykłego przeszorowaniem o zaspę śnieżną. Poza tym sam zderzak nie ejst na sztywno przymocowany do tej części nadwozia więc nawet jakbys zawadził nim o tą zaspę to prędzej byś wyrwal zderzak niż połamał to wzmocnienie.
Zresztą nie ważne bo nie o to pytałeś. Popytaj na szrotach może uda Ci sie kupić to tanio a jak zdecydujesz się na naprawe to odradzam klejenie. Lepiej naprawić to mechanicznie usztywniając i łącząc blachą/kontownikiem.
Kondzio - 2 Lut 2011, 13:17
Wiesz mechanicy i blacharze nie stwierdzili dzwona przed zakupem, więc dlatego nie wierze.A jest jeszcze opcja ze połamałem sam podczas montażu filtra stożkowego:) Dzięki za pomoc i rady, okazało się w serwisie że w miejscu tym gdzie sie połamało nie 3ba wymieniać części, ponieważ nic mu nie będzie,gdyż wszystkie śruby trzymają odpowiednio chłodnice:)
pawel182 - 2 Lut 2011, 18:11
Może chłodnica sie trzyma mocno ale gdyby to wzmocnienie pękło z drugiej strony to czasem nie odleci Ci cała chłodnica...?
ElGrey - 2 Lut 2011, 21:35
nie odpadnie bo chlodnica jest zamocowana do wzmocnienia gornego (znaczy sie do czesci metalowej) i lapa od dolu do podloznic wiec nie ma takiej opcji, ale napewno bedzie brzeczec i stukac, ja bym dostal szalu
Kondzio - 3 Lut 2011, 20:09
Właśnie nic nie brzeczy ani nie stuka, gdyby to było to bym też szału dostał i na bank bym wymienił...:)Dzieki Panowie za wszystkie rady:)
|
|