Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK4] Wzrost spalania i ubytek p³ynu ch³odz±cego

Binke - 23 Sty 2011, 21:06
Temat postu: [MK4] Wzrost spalania i ubytek p³ynu ch³odz±cego
Witam

Od jakiego¶ czasu (powiedzmy pó³ roku) trochê walczê ze znacznym wzrostem spalania i jednoczesnym ubytkiem p³ynu ch³odz±cego.

Spalanie wzros³o mi ze ¶redniej 5,8 l/100 km do oko³o 6,5-6,8 l/100 km. Ubytek p³ynu nie jest znaczny, ostatnio jak dolewa³em to wesz³o mo¿e trochê ponad pó³ litra - max litr.
W tej chwili my¶lê ¿e znowu trzeba by dolaæ 0,5 l.

Szukaj±c wycieków p³ynu niczego nie stwierdzi³em, ani przy pompie "wody" ani przy ch³odnicy, przy zbiorniczku te¿ sucho. Wê¿e te¿ suche.

Id±c za rad± mechanika, ¿e mo¿e byæ jaki¶ mikro wyciek którego nie zobaczê, zastosowa³em sodek do uszczelniania takowych nieszczelno¶ci - wg mnie bez rezultatu.

W zbiorniczku wyrównawczym p³yn jest normalnego koloru, bez ¶ladów oleju. Na korku oleju te¿ nie widaæ ¶ladów "majonezu", w oleju te¿ nie stwierdzi³em p³ynu, olej normalnej konsystencji i koloru :)

Je¿eli chodzi o kolor dymku to przy odpaleniu zakopci na czarno, natomiast pó¼niej jest bia³y- jednak nie wiem czy to wina zimna i nierozgrzanego silnika czy uciekaj±cego p³ynu. Pó¼niej dym znika. Podczas jazdy jak ju¿ zadymi to raczej na czarno.

Tak wiêc proszê wszelkich specjalistów i forumowe wró¿ki o jakie¶ pomys³y.
Z tego co wyczyta³em + do¶wiadczenie z poprzedniej bryki by³bym sk³onny do szukania nieszczelno¶ci w uszczelce pod g³owic±.

Je¿eli macie jakie¶ pomys³y jak siê upewniæ to bardzo proszê o porady.

Pozdrawiam

.... edit .....

Jeszcze jedn± rzecz dodam, pod dywanikami jest sucho. Tak wiêc ciekn±c± nagrzewnicê raczej wykluczam.

arecki - 23 Sty 2011, 21:13

uszczelka pod g³owic±
Binke - 23 Sty 2011, 21:19

Czyli tak jak my¶la³em.

A mam jeszcze jedno pytanie, co przy okazji mo¿na zrobiæ ¿eby nie robiæ roboty dwa razy. W silniku nic nie by³o do tej pory grzebane, przebieg jak na moje oko to jakie¶ 230 ty¶ km