Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] Komputer pokładowy

bulldii - 22 Sty 2011, 22:38
Temat postu: [MK4] Komputer pokładowy
Witam , nie jestem obeznany i wogole nie znam sie , chciałem zapytac czy w fordzie fiescie mk4 97 r , jest komputer ? gdzie moze byc umieszczony ??
arecki - 22 Sty 2011, 23:43

nie ma :)
Puff - 23 Sty 2011, 01:40

Możesz sobie odczytać jakieś tam pierdoły typu obroty, temp. silnika, ale komputerem to bym tego nie nazwał... raczej "trybem diagnostycznym".
bulldii - 23 Sty 2011, 08:37

aha a gdzie to sie znajduje ?? ten "tryb diagnostyczny" jakim kablem mozna to podłaczyc ??
arecki - 23 Sty 2011, 10:25

pod schowkiem obok lewej nogi masz zaślepkę a za nią złącze diagnostyczne
Puff - 23 Sty 2011, 11:47

Chodziło mi o trik z trzymaniem przycisku resetu budzika przy włączaniu zapłonu :)
Na forum jest temat dot. tego całego "trybu", wystarczy poszukać.

Nikuś - 23 Sty 2011, 12:32

Pufcio, ale to dopiero dla mk4 które mają elektroniczny licznik (rocznik 99 i być może część 98). Wcześniejsze Fiesty mają zwykły manualny licznik.

Poza tym mk4 i mk5 nie posiadają pełnoprawnego komputera jako takiego, tylko coś co można nazwać modułem.

Puff - 23 Sty 2011, 14:20

Cytat:
Pufcio, ale to dopiero dla mk4 które mają elektroniczny licznik (rocznik 99 i być może część 98). Wcześniejsze Fiesty mają zwykły manualny licznik.

No tak, mój błąd, zapomniałem.

rafantek - 25 Sty 2011, 00:33

Komputer pokładowy we fiescie MK4 ogranicza sie do podawanie czasu (zegarek) i temp zewnetrznej :)

Chyba ze dokladamy kontrolke rezerwy, płynu spryskiwaczy i otwartych drzwi jako funkcje komputera :)

Puff - 25 Sty 2011, 00:50

rafantek napisał/a:
Komputer pokładowy we fiescie MK4 ogranicza sie do podawanie czasu (zegarek) i temp zewnetrznej :)

To się nazywa "zegarek z funkcją termometru", a nie komputer...

rafantek napisał/a:
Chyba ze dokladamy kontrolke rezerwy, płynu spryskiwaczy i otwartych drzwi jako funkcje komputera :)

Sam sobie tego nie dodasz. Co najwyżej możesz przełożyć cały budzik albo (jak w przypadku sygnalizacji niskiego poziomu płynu do spryskiwaczy) podłączyć odpowiednie kable i czujniki.