|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK6] Bierny pobór prądu 1.4tdci
vicalvaro - 20 Sty 2011, 16:01 Temat postu: [MK6] Bierny pobór prądu 1.4tdci Witam, jestem nowy na tym forum. Mam co prawda Fusiona ale przeciez środek ten sam:) Moje pytanie dotyczy tego jaki macie bierny pobór prądu w swoich autach. Ja mam 0.1 A. Mam akumulator Centra futura 72Ah. Po paru dniach stania auta napięcie na klemach maleje, a po np 3 tygodniach podejrzewam, że bym go nie odpalił. Teraz po 4 dniach stania i nie jezdzenia ma 11.6V(wynik z samodzielnego testu auta, tzw. procedura testowa). Jak można łatwo policzyć 0.1A*24h*30dni=72Ah, - po 30 dniach powienien sie całkowicei wyładować, i tak juz kiedyś było. Mój ojciec ma seata ibize z 2002roku i jemu auto stalo pol roku bo byl za granica i bez problemu odpalil. Czy ten pobór jest normalny? Jaki wy macie? Czy też macie takie problemy? Pozdrawiam!
JoeMix - 20 Sty 2011, 16:17
100mA to nie dużo w sumie, ważne co masz w aucie podłączone, zegarek, radio, alarm, podtrzymanie komputera - to wszystko żre prąd. vicalvaro napisał/a: | Teraz po 4 dniach stania i nie jezdzenia ma 11.6V | Zalatuje to kiepską kondycją akumulatora, poniżej 11,88V to już naładowanie jest 0% i zgon,,, generalnie jak akumulator zejdzie na dłużej poniżej 12V to może jako docisk foli na grządkach służyć a nie do rozruchu auta,,,
vicalvaro - 20 Sty 2011, 16:51
Ja badałem to przy odłączonych wszystkich urządzeniach. Z radia odłączyłem kable. Akumulator mam 1 roczny, jest jeszcze na gwarancji.
JoeMix - 20 Sty 2011, 17:00
Wszystkie bezpieczniki wyjęte, alternator odłączony, kostka z komputera odpięta,,, i tak dalej,,, to są wszystkie urządzenia wyłączone, wtedy dopuszczalny pobór prądu to 0,02A,,,
Roczny akumulator łatwo uwalić uszkodzoną instalacją i nieprawidłową eksploatacją,,,
vicalvaro - 20 Sty 2011, 17:07
Dziękuje za odpowiedź.
rafantek - 21 Sty 2011, 01:28
100mA to raczej duzo
Puff - 21 Sty 2011, 10:29
Jeśli sprawdzałeś napięcie na liczniku, to wiedz, że on jest tak "pi razy drzwi" i może się różnić od wskazania miernika. Zmierz, sprawdź co auto "mówi" i weź sobie zapamiętaj poprawkę.
Co do poboru to już wszystko zostało powiedziane
szynszyl - 21 Sty 2011, 11:25
tys prowda..
dlatego pospamujcie sobie i tak to wagaszam
|
|