Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Światła - przełączanie na długie

pempuch - 18 Sty 2011, 08:04
Temat postu: [MK3] Światła - przełączanie na długie
witam, posiadam fieste mk3 1990 rok. Przelacznik zespolony jest ten starszego typu- bez czasówek. Sprawa wyglada tak ze jest roznica w jasnosci swiecenia swiatel dlugich podczas wlaczania ich na stale (rączka od swiatel w kierunku "od siebie") niz w przypadku wlaczania swiatel dlugich na chwile, tzw. mryganie (rączka od dlugich w kierunku do siebie). mam takie wrazenie jakby podczas wlaczania swiatel dlugich na chwile ( raczka w kierunku do siebie) oprocz dlugich pala sie zarowno dlugie, jak i krotkie. a gdy wezme dlugie na stale ( raczka od siebie) swieca sie tylko same dlugie. Czy tak powinno byc, czy mozliwe ze u mnie cos jest nie tak- np przekaznik albo zespolony do d.... . Roznica w jasnosci swiecenia w obu przypadkach jest diametralnie duza. Jak to u was wyglada? Czy podczas wlaczania swiatel dlugich na stale ( rączka w kierunku od siebie) swieca sie tylko same dlugie, czy nie?
JoeMix - 18 Sty 2011, 08:09

Nie ma żadnej zagadki, jak włączasz światła mijania to jest 55W jak przełączysz na drogowe, to gasną mijania a włączają się drogowe 60W,,, jak pociągniesz wajchę do siebie to dajesz sygnał (mignięcie) które włącza światła drogowe ale nie wyłącza świateł mijania więc jest 55+60W dlatego świeci jaśniej, Tak ma być,,, jak włączysz tak na stałe (nie wiem, bo jesteś sam na drodze i lepiej widać) to szlag żarówkę trafi, za zaraz po tym jak wstawisz drugą to reflektor się ugotuje,,, elektryka też nie lubi takich przeciążeń,,,
pempuch - 18 Sty 2011, 08:26

No i podziękował wielce :)