Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Wyciek p造nu ch這dniczego z okolic paska klinowego

nowyjol - 12 Sty 2011, 16:10
Temat postu: [MK3] Wyciek p造nu ch這dniczego z okolic paska klinowego
Witam serdecznie maniak闚 i mechanik闚 Fiescinek!
Mam pewien problem i potrzebuje jakiej� fachowej porady co by wiedzie� w czym problem i jecha� do mechanika z jak捷 wiedz� b康� porady typu zr鏏 to sam. Nie raz ju� to forum pomog這 mi ( laikowi ) upora� si� z problemami i od鈍ie篡� moje male雟two ale teraz po przeszukaniu i poczytani nie jestem w stu procentach pewny co mo瞠 by� przyczyn� tego wycieku!
A wi璚 do rzeczy w niedziele ostatni� po odejsciu mroz闚 gdy wsiad貫m i przejecha貫m dos這wnie ko這 3 km zauwa興em 瞠 fiescinka praktycznie nagrzewa si� w niesamowicie wielkim t瘼ie ! do czerwonego leci w parena b康� parena軼ie minut ! d德i瘯 進lnika te� jest nie zaciekawy, gdy zerkno貫m pod maske na cz窷ci silnika ( zdj璚ie 1 ) m鏬豚ym ugotowa� jajecznice, zaczeka貫m na parkingu i dojecha貫m odstawi� samoch鏚 na parking. znad paska klinowego ( zdj璚ie nr 2 ) po odpaleniu na nast瘼ny ju� dzie� po 2, 3 minutach wydobywa si� troche smierdz帷ego dymu, na zdji璚iu nr 3 i 4 zrobionych od spodu samochodu wida� ewidentie ciekn帷y p造n ch這dniczy po pasku, i moje pytnie polega na tym CO MO浩 BY� PRZYCZYN�, CZY MO浩 KTO� DOSTRZE浩 TEN WYCIEK, I RADY CO Z FAKTEM ZROBI�

ZDJ犴IE NR 1
ZDJ犴IE NR 2
ZDJ犴IE NR 3
ZDJ犴IE NR 4
ZDJ犴IE NR 5
ZDJ犴IE NR 6
ZDJ犴IE NR 7
ZDJ犴IE NR 8

z g鏎y dzi瘯i za pomoc ja temat 郵edze wi璚 jakby kto� jakie� pytania to pisa�

btw. wiem 瞠 stan czysto軼i i wyg陰d silnika nie za ciekawy ale to skutek zimy i od neidawna wsumie doprowadzam go do stanu normalnego poniewa� wcze郾iej nale瘸� do ciotki kt鏎a za du穎 w nim nie robi豉 :)
Fiesta jak w opisie tematu 95 r MK3 1,4 benzyna ta mocniejsza wersja

[ Dodano: Sro Sty 12, 2011 16:11 ]
dodam ewentualnie pro軸e o kontakt je郵i kto� posiada do mechanika z Kielc b康� okolic kto m鏬豚y mi pom鏂

TomQ - 12 Sty 2011, 16:18

Zajecha貫� pomp� wodn�, ale to p馧 biedy.
Najprawdopodobniej przegrza貫� jeszcze silnik.
Oby sko鎍zy這 si� tylko na uszczelce pod g這wic�.
Cho� s康z帷 z Twojego opisu szkody mog� by� nieodwracalne. Przegrzany silnik to niestety szrot. Bardzo szybko traci kompresj�, zaczyna bra� olej itd.

Je郵i chcesz go ratowa�, to bro� Panie nie odpalaj.
Hol lub laweta i do warsztatu.

nowyjol - 12 Sty 2011, 16:20

czyli laweta i jaki� znajomy mechanik co by j� jeszcze podratowa� i posprawdza� na fachowe oko ?
Tommur - 12 Sty 2011, 16:21

Skoro nie leci od g鏎y (s� tam przewody wodne), to pewnie pad豉 pompa. Ale jak jecha貫� na suchym to mo瞠 by� buba
nowyjol - 12 Sty 2011, 16:23

dobra biore jutro na hol i wioze do mechanika !
dzi瘯i za szybk� odpowied� ! :)
mam nadzieje 瞠 da rade odratowa� co by jeszcze jako� je寮zi豉 po mie軼ie

JoeMix - 12 Sty 2011, 16:45

Pad豉 pompa i wylecia� p造n z silnika, jak du穎 nie je寮zi貫� to go nie ugotowa貫� - na lawecie do mechanika, pasek, pompa, rolka - jakie� 150 zeta + robocizna, wymiana na kanale to jakie� 1h roboty, zalewamy PΧNEM (nie wod�) i si� oka瞠 czy si� ugotowa� czy nie,,,
nowyjol - 17 Sty 2011, 18:43

w豉郾ie jestem po telefonie od mechanika, przyczyn� pompa wody podobno fatalny stan i pad豉. koszta i ewentualnie jak co� jeszcze b璠e wiedzia� to dam zna� :)

Wielkie dzi瘯i za pomoc i ka盥� rade !

JoeMix - 17 Sty 2011, 21:44

nowyjol, pompa wody w Twoim aucie jest do wymiany przy ka盥ej wymianie rozrz康u, czyli z automatu co ile� tam kilometr闚,,,
nowyjol - 18 Sty 2011, 10:08

rozrz康 co ile powinno si� kontrolowa� tak pi razy drzwi?
Maki - 18 Sty 2011, 20:03

Chyba co 40-50 tys. km.
nowyjol - 18 Sty 2011, 22:34

samoch鏚 odebrany, wymiana tylko pompy przy okazji krzy瘸k i fetka dzia豉 jak powinna ! koszt wraz zakupem nowej pompy i po uzupe軟ieniu p造n闚 230 z�
jeszcze raz dzi瘯i

Stunt_Man - 18 Sty 2011, 22:35

nowyjol napisa�/a:
koszt wraz zakupem nowej pompy i po uzupe軟ieniu p造n闚 230 z�

寮ziercy ;-(

TomQ - 18 Sty 2011, 22:35

nowyjol i oby tak pozosta這 i nie okaza這 si� za chwil�, 瞠 zaczyna dymi�, bra� olej itd.
JoeMix - 18 Sty 2011, 23:43

nowyjol, Jak tylko pompy?! Jak nie wymieni貫� rolki to frajerska naprawa, jak pasek jest stary to g逝pia naprawa i za chwile mo瞠 strzeli� / przeskoczy�,,, skoro auto by這 u mechanika to trzeba by這 wymieni� komplet: Pasek, rolka, pompa i na 60ty� km spok鎩,,, a tak to nie wiadomo co i kiedy znowu, a jak strzeli pasek to b璠ziesz auto zmienia� (lub co najmniej silnik - mnie wysz這 taniej ca貫 auto)
nowyjol - 19 Sty 2011, 16:41

JoeMix, pasek jaki� czas temu by� wymieniany, z rolk� niestety nie wiem
ale dzi瘯i za rade postaram si� dowiedzie� co i jak

Cytat:
nowyjol napisa�/a:
koszt wraz zakupem nowej pompy i po uzupe軟ieniu p造n闚 230 z�

寮ziercy

篡cie ! jakby by這 ciep這 i kana� mia� cz這wiek to sam bym sobie pogrzeba�

JoeMix - 19 Sty 2011, 19:26

nowyjol napisa�/a:
pasek jaki� czas temu by� wymieniany
Po tym jak oberwa� od pompy i zala� go p造n ja bym nie ryzykowa�,,,