Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Hamulce

jackrzec - 6 Sty 2011, 19:52
Temat postu: [MK3] Hamulce
Czy ktoś może wie, czy podejdą szczęki hamulcowe razem z samoregulatorami od mk4 do mk3? Oczywiście chodzi o zwykłe bębny 180 mm. Na pierwszy rzut oka wygladają podobnie.
Marek - 7 Sty 2011, 23:23

Nie wejdą ;) Musiałbyś całość razem z tarczą kotwiczną przełożyć i cylinderkiem. Nie wiem jak z bębnem ale bęben chyba taki sam.
przemo_rsr - 8 Sty 2011, 12:03

Nikuś
kolega miał zmienić belkę
ma MK4 a belka była z mk3 i musiałby całe piasty przekładać do tej belki mk3
więc całość musiałbyś wymienić, z tego co wiem
pozdro,
ale 100% pewności nie mam

jackrzec - 8 Sty 2011, 15:49

Marek napisał/a:
Nie wejdą ;) Musiałbyś całość razem z tarczą kotwiczną przełożyć i cylinderkiem. Nie wiem jak z bębnem ale bęben chyba taki sam.
Mógłbyś wyjaśnić dlaczego? Szczęki są takiej samej wielkości - (cylinderki zresztą też tylko inaczej mocowane).przemo_rsr mi nie chodzi o przekładanie belki, tylko chodzi mi o same szczęki z samoregulatorami. Nie mam możliwości sprawdzenia, bo nie mam skąd wziąć szczęk razem z samoregulatorami od mk4, a kupować w ciemno nie za bardzo mi się widzi. Bębny są takie same (te same), łożyska też, a same czopy wymiarami się nie różnią, tylko gwintem na nakrętkę (mk3 ma czopy lewy i prawy, a mk4 oba takie same i inną nakrętkę) - więc w tym problem nie lezy. W sumie chodzi mi o to czy szczęki od mk4 wejdą na tą tarczę od mk3. Mocowanie linki od ręczne w sumie też wygląda na takie same.

Mk3

Mk4:

Marek - 8 Sty 2011, 16:34

Gołym okiem widać że cylinderek jest dużo większy w mk4. Miałem heble z mk4 i mk3, robiłem porównanie, nie dało się tego przełożyć inaczej jak w całości.