|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Wymiana paska wieloklinowego
Rebel - 3 Sty 2011, 21:00 Temat postu: [MK3] Wymiana paska wieloklinowego Witam!
Jako, że wyciągnąłem z mojego auta alternator (obyście nie musieli wyciągać altka z mk3 ze wspomaganiem ), który udał się na kurację odmładzającą do elektryka pomyślałem, że przy okazji przyda wymienić się paski. Przy klinowym nie ma większej filozofii, no ale żeby móc go założyć trzeba zdjąć wieloklinowy od pompy wspomagania.
Mam świadomość, że nie wielu z nas ma 2 paski w swoich mk3 z HCS'ami, ale może znajdzie się ktoś kto to robił, lub ma na ten temat pojęcie i opisze wymianę paska wieloklinowego w mk3.
Pozdrawiam!
jackrzec - 4 Sty 2011, 14:35
Rebel napisał/a: | ale może znajdzie się ktoś kto to robił, lub ma na ten temat pojęcie i opisze wymianę paska wieloklinowego w mk3 | Ja robiłem, bo mam wspomę. Proste jak drut - popuszczasz napinacz (najpierw główną śrubę 13, potem od dołu kręcisz chyba 10 lub 12 - nie pamietam), zakładasz pasek i naciągasz z powrotem. W czym masz problem?
Rebel - 4 Sty 2011, 16:56
Dzięki za odpowiedź. Jak pisałeś tego posta to właśnie to robiłem. Po prostu na początku nie mogłem załapać jak działa ten napinacz. Wysokość rolki napinacza regulowałem tylko tą śrubą na dole 10. Jakoś dało rade.
Jaki jest mniej więcej odpowiedni naciąg paska? Ustawiłem taki, że w połowie odległości pomiędzy kołami pasowymi przy mocnym nacisku kciuka ugina się ok 1cm. Będzie ok?
jackrzec - 4 Sty 2011, 18:34
Rebel napisał/a: | Ustawiłem taki, że w połowie odległości pomiędzy kołami pasowymi przy mocnym nacisku kciuka ugina się ok 1cm. Będzie ok? | Mniej więcej. Zresztą zobaczysz gdy pojeździsz. Jak dostanie wilgoci i nie będzie piszczał tzn że ok. Ale myśle że będzie git.
|
|