|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK6] Dziwny hałas przy jeździe na wprost
ficus - 18 Gru 2010, 22:10 Temat postu: [MK6] Dziwny hałas przy jeździe na wprost Witam! Mam dziwny problem. Nie byłem jeszcze u mechanika ale możliwe że będzie trzeba. Sprawa wygląda tak: przy jeździe na wprost (tylko i wyłącznie) słychać dziwny hałas. Im większa prędkość tym głośniejszy. Przy skręcie kierownicy hałas ustaje. Dzieje się tak niezależnie czy dodaje gazu czy nie. Poza tym wszystko ok (kontrolki, temperatura). Macie jakieś pomysły? Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam!
bidżej - 18 Gru 2010, 22:14
zamarznięta breja gdzieś w nadkolach/na chlapaczach?
ficus - 18 Gru 2010, 22:30
nadkola czyste, chlapaczy brak
wtyk - 18 Gru 2010, 23:23
może zacisk hamulcowy trzyma? koło się nie grzeje?
ficus - 18 Gru 2010, 23:27
Wtedy by nie mialo znaczenia czy jadę na wprost czy po łuku. To nie to niestety.
Stunt_Man - 18 Gru 2010, 23:34
to takie stukanie? jeśli tak to może końcówka drążka? w mondeo mi tak robiło
ficus - 18 Gru 2010, 23:39
To możliwe. Częstotliwość stukania jest proporcjonalna do obrotów koła. Jakieś inne pomysły?
wojtek3574 - 19 Gru 2010, 08:17
Ja mam to samo z moją fiestką . Tylko u mnie ten stukot jest tylko z prawej strony. praktycznie wszystko sprawdzone inic nie wykryto. Nawet mechanik rozkłada rece .
JoeMix - 19 Gru 2010, 09:13
Ja u siebie namierzyłem opaskę na osłonie przegubu, normalnie kręci się luźno, ale teraz jest taki mróz że "wąsem" trąca o jakąś bryłę lodu,,,
ficus - 19 Gru 2010, 18:59
Póki co wstawie Fieścinę do garażu na jeden dzień żeby nieco odtajała. Mam nadzieje że to pomoże. Jeżeli nie trzeba będzie niestety postawić ją na podnośnik i zobaczyć co jej dolega. Trzymajcie kciuki!
[ Dodano: Pon Gru 20, 2010 10:47 ]
Podjechałem dzisiaj do znajomego i na podnośniku okazało się że przednie koło od strony kierowcy lata na boki. Winą była rozwalona piasta. Teraz autko grzecznie czeka na naprawę u mechanika.
Stukanie było efektem latania koła w prawo i w lewo podczas jazdy na wprost. Przy skręcie koła, pochylało się na jedną ze stron i nie było stukania.
Problem rozwiązany.
|
|