|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Buczenie wibracje obcierka w trakcie jazdy
mwzr - 13 Gru 2010, 13:13 Temat postu: [MK3] Buczenie wibracje obcierka w trakcie jazdy Witam wszystkich od pewnego czasu mam następujący problem z moja fiesta. Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na dolegliwości mojej fiesty oto objawy.
Jadąc ze stałą prędkością z nad prawego koła docierają wyżej wspomniane wibracje i bucznie oraz "obcieranie". Problem chwilowo znika w trakcie przyśpieszania i skrętu w prawo kiedy koło nie jest obciążone. Dodam, że ostatnio wymieniłem tarcze i klocki z myślą rozwiązania tego problemu jednak niestety to nic nie pomogło. Co to może być?
acti357 - 13 Gru 2010, 16:59
Pewnie łożysko zdycha.
MARIUSZ.B - 14 Gru 2010, 15:14
Podnieś to koło i zakręć nim powinieneś też słyszeć podobny dźwięk, gdybyś nie był jednak pewny możesz odpalić silnik i włączyć np.4 bieg. Niech ktoś doda gazu a ty czukiereczek przy kole. Nie zapomnijcie o hamulcu ręcznym przy tej próbie
mwzr - 14 Gru 2010, 15:24
Ale to nic nie da jak podniosę koło. Ponieważ jak koło jest dociążone to tak się dzieje jak wspomniałem na samym początku. Przy przyspieszaniu i skrętach w prawo po łukach np jest cisza...
MARIUSZ.B - 14 Gru 2010, 15:30
Zrób tak a się przekonasz. Z tego co piszesz to objaw typowy dla łożyska i faktycznie może tak być że przy zmianach obciążenia koła hałas się zmniejsza lub zwiększa.
mwzr - 14 Gru 2010, 18:06
Więc tak zrobię
Rebel - 15 Gru 2010, 11:01
Dodatkowo jeżeli to łożysko (+ ew. piasta) to gdy podniesiesz koło i zaczniesz szarpać na lewo i prawo to powinno mieć nieduże luzy.
|
|