Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK3] Świecąca się kontrolka od hamulca ręcznego

Mościak - 4 Gru 2010, 15:52
Temat postu: [MK3] Świecąca się kontrolka od hamulca ręcznego
Witam.

Wczoraj wracając wieczorem z pracy, zapaliła mi się kontrolka od hamulca ręcznego. Miałem tak już kiedyś, więc pomyślałem, że muszę dolać płynu hamulcowego. Ku mojemu zdziwieniu, poziom płynu jest pomiędzy MIN a MAX, więc to nie to, a kontrolka nie chce zgasnąć. Bawiłem się ręcznym, myślałem, że to może on gdzieś tam nie zaskoczył, ale nic z tego. Może lampka się zapaliła przez słaby hamulec ręczny? Bo jest naprawdę słaby...

JoeMix - 4 Gru 2010, 16:41

Zdejmij przewód z korka zbiorniczka płynu na pompie - wykluczysz zatopienie pływaka, zdejmij przewód z czujnika przy dźwigni ręcznego - wykluczysz uszkodzenie czujnika,,,
CzaRmaX - 4 Gru 2010, 17:19

A może mu się jakieś zwarcie zrobiło przy trzymadełku i lampka się jarzy cały czas. Chociaż by kolega napisał kiedy mu się zapaliło - czy po spuszczeniu :D oczywiście z ręcznego :P - "CICHO ZBOCZEŃCY", czy może w czasie jazdy (na całego) :) .

JoeMix napisał/a:
Zdejmij przewód z korka zbiorniczka płynu na pompie - wykluczysz zatopienie pływaka, zdejmij przewód z czujnika przy dźwigni ręcznego - wykluczysz uszkodzenie czujnika,,,

A najlepszy sposób to niech wyjmie kluczyk ze stacyjki i problem sam zniknie :D . Sorry Joe ale mam w ten weekend jakieś nastawienie humorystyczno - złośliwe :) Chyba mi zwoje lekko zmarzły :)

Mościak - 4 Gru 2010, 20:04

Podczas jazdy się zapaliło, spuściłem z ręcznego (:P), zgasło i po 15 sekundach zapaliło się. Sprawdzę tak jak mówił Joe wieczorkiem
Kristoph - 4 Gru 2010, 20:10

To nie spuszczaj z ręcznego:D za mocno na ten pstryczek :P Może go uszkodziłeś lub dostał wody etc. Spróbuj może go potraktować ciepłem a potem kontakt-s (taki środek do konserwacji elektryki i styków).

Ja też się kiedyś cały dzień głowiłem co i jak z kontrolką - a okazało się że kawałek jakiegoś przewodu zablokował się tam w szczelinie i pomimo, że wszystko wskazywało na to że już opuściłem dobrze ręczny(do samego dołu) to ciągle mi świeciło, lub zaczynało migać podczas jazdy.

Popatrz tam dobrze bo może to jakaś pierdoła.

Mościak - 5 Gru 2010, 12:34

JoeMix napisał/a:
Zrobiłem tak jak mówisz, dalej świeci. Co ciekawe, jak zaciągam ręczny, to kontrolka pali się mocno, jak go opuszczam do końca, to minimalnie gaśnie :|
Maki - 5 Gru 2010, 15:40

Masz gdzieś zwarcie. Szukaj gdzie ci się przewód od ręcznego przetarł.
JoeMix - 5 Gru 2010, 18:41

Mościak napisał/a:
Co ciekawe, jak zaciągam ręczny, to kontrolka pali się mocno, jak go opuszczam do końca, to minimalnie gaśnie
Stawiam na zwarcie do masy na przewodzie kontrolka-czujnik ręcznego.
Mościak - 6 Gru 2010, 12:39

JoeMix napisał/a:
Mościak napisał/a:
Co ciekawe, jak zaciągam ręczny, to kontrolka pali się mocno, jak go opuszczam do końca, to minimalnie gaśnie
Stawiam na zwarcie do masy na przewodzie kontrolka-czujnik ręcznego.
Może być, bo na chwilę zgasła, ale ponownie się zapaliła podczas jazdy. Trzeba będzie pogrzebać
piotrmaraj - 6 Gru 2010, 22:45

Panowie ja podobnie mialem ostatnio z kontrolka kierunkowskazu ze sie caly czas swiecila ale slabiutko bardzo. okazalo sie ze masa byla zardzewiala i nie bylo styku dobrego. przeczyscilem styki i wrocilo wszystko do normy.:)
jackrzec - 8 Gru 2010, 19:36

piotrmaraj napisał/a:
Panowie ja podobnie mialem ostatnio z kontrolka kierunkowskazu ze sie caly czas swiecila ale slabiutko bardzo. okazalo sie ze masa byla zardzewiala i nie bylo styku dobrego. przeczyscilem styki i wrocilo wszystko do normy.:)
A co ma wspólnego ręczny z kierunkami? Jedyna rzecz co łączy obie te rzeczy to to że obie kontrolki mają takie same żarówki... Co do ręcznego, to ewidentnie uszkodzony włącznik albo kabel do niego.