Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK5] Buczenie / drżenie przy dobijaniu na nierównościach

tomekzxr - 21 Lis 2010, 21:31
Temat postu: [MK5] Buczenie / drżenie przy dobijaniu na nierównościach
Witam Wszystkich.
Może ktoś pomoże mi w nowozakupionej fieście 1.8td z 2000 roku. Mam taki problem że strasznie buczy-drży jak sie jedzie autem przy dobijaniu, nawet lekkim, jest to odgłos jakby obcierajacej opony ale to nie to, z moich obserwacji to jakby coś w napedzie, dodam że jest to jak jade na jakims biegu, na luzie jak sie jedzie to tez ale jak go wkrece na obroty, na samym luzie nie buczy.

Stunt_Man - 21 Lis 2010, 21:32

wiesz co... nic z tego nie rozumiem
Puff - 21 Lis 2010, 21:59

Prośba do kolegi - przeredaguj to, bo naprawdę niewiele da się z tego zrozumieć...
tomekzxr - 21 Lis 2010, 23:16

Jadę np 40kmh, jak auto wpadnie w zagłębienie w jezdni tak że przód się ugnie to pojawia się wrrrrrrrr można to opisać jak drżenie które przenosi się na karoserie, deske rozdzielczą itd
Witek1992 - 21 Lis 2010, 23:33

Sprawdzałes czy deska nie popusciła Ci się? albo coś pod nia?
tomekzxr - 21 Lis 2010, 23:48

To nie jest problem deski rozdzielczej. Zastanawiam się nad takimi rzeczami jak poduszki pod silnikiem czy skrzynią, może coś nie tak w skrzyni biegów, albo jakby półosie obcierały. Problem pojawia się jak autem zakołysze i wtedy przenosi drgania. Mogę to też porównać do odgłosu obcierającej opony o nadkole.
sledge - 22 Lis 2010, 01:02

może niedobór w oleju w skrzyni?
U mnie objawy tarcia podczas ruszania, ale wynika to z zapewne ze zużycia. Podstawa to sprawdzić stan oleju w skrzyni, moim zdaniem oczywiście - a w przypadku poduszek, problem pojawiałby się nie tylko w przypadku wjechania w nierówność, a głównie podczas ruszania/przyspieszania na początkowych biegach - jeśli się mylę, poprawcie mnie :)

pozdrawiam

ramses123 - 23 Lis 2010, 12:45

sledge napisał/a:
a głównie podczas ruszania/przyspieszania na początkowych biegach - jeśli się mylę, poprawcie mnie :)

pozdrawiam

tak właśnie, u mnie szarpało od 1 do 3 przy zmianach i jak zwalniałem np ze 110 do 90 i dodawałem gazu :D po wymianie górnej poduszki mocującej skrzynię do karoserii problem znikł :)

Qnik - 23 Lis 2010, 21:49

ja bym strzelał, żeby sprawdzić mocowanie górne amortyatorów z przodu i z tyłu
tomekzxr - 27 Lis 2010, 01:16

Okazało sie ze dobijała poduszka hydrauliczna silnika koszt 130zł, ponadto mechanik wymienił poduszki amortyzatorów razem z łożyskami i gumy stabilizatorów (zawieszenie stukało) i w sumie koszt razem z robocizną 450 zł:)