Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] problem ze skrzynią

krzemar - 17 Lis 2010, 21:18
Temat postu: [MK6] problem ze skrzynią
Witam forumowiczów,
jestem tu pierwszy raz. Mój problem ze skrzynią zaczyna się zawsze , gdy temperatura powietrza spada poniżej 10 stopni C, wówczas po dłuższym parkowaniu nie mogę ; z trudem wkładam biegi. Dopiero po przejechaniu około 1 km i zagrzaniu trochę silnika biegi wchodzą leciutko. Czy to problem odpowietrznika skrzyni biegów? Dzięki z góry za pomoc .

MARIUSZ.B - 17 Lis 2010, 22:15

krzemar napisał/a:
Czy to problem odpowietrznika skrzyni biegów?

Raczej nie. Jakby za gęsty olej. Można by się pokusić o wymianę oleju w skrzyni na taki jak powinien być. Może ktoś kiedyś nalał jakiegoś badziewia.

JoeMix - 18 Lis 2010, 11:25

krzemar napisał/a:
gdy temperatura powietrza spada poniżej 10 stopni C, wówczas po dłuższym parkowaniu nie mogę ; z trudem wkładam biegi. Dopiero po przejechaniu około 1 km i zagrzaniu trochę silnika biegi wchodzą leciutko
Stare fiesty (skrzynie) tak mają i to normalne i pożądane (znaczy że olej jest w skrzyni), ale w aucie z 2002 roku raczej już tak być nie powinno, MARIUSZ.B może mieć rację,,,
pawel182 - 18 Lis 2010, 11:47

MARIUSZ.B napisał/a:
krzemar napisał/a:
Czy to problem odpowietrznika skrzyni biegów?

Raczej nie. Jakby za gęsty olej. Można by się pokusić o wymianę oleju w skrzyni na taki jak powinien być. Może ktoś kiedyś nalał jakiegoś badziewia.

Dokładnie nie wiem czy we wszystkich MK6 ale w tym modelu nie ma korka spustowego aby zlać olej ze skrzyni biegów.

jery13 - 18 Lis 2010, 12:39

Pamiętam ,że w XR2i biegi też mi ciężko wchodziły , pojechałem wymienić olej , podłączyli pod wysysarkę , a olej jaki z niej wyssali to czarna maź z glutami , pamiętam że wymienili mi wtedy na syntetyk o nazwie TXT 100 , czy coś takiego , koloru czerwonego , od tamtej pory nie miałem problemu z wrzucaniem biegów .
diodalodz - 19 Lis 2010, 00:44

w skrzyni powinien być 75W90 pół syntetyk
napisz mi na PW maila to ci podeśle foto gdzie jest korek spustowy .

krzemar - 27 Lis 2010, 22:06

Dzięki wszystkim za radę.
Wymieniłem olej u mechanika. Ale problem pozostał może w mniejszym stopniu. Biegi wchodzą jeszcze ciężko po długim postoju na polu i na włączonym silniku. Właśnie to zauważyłem, że przy wyłączonym silniku wchodzą bezproblemowo.
Chyba muszę wrócić do mechanika?

JoeMix - 27 Lis 2010, 22:10

Jak na włączonym silniku są problemy a na zgaszonym nie znaczy sprzęgło nie rozłącza jak trzeba,,,
krzemar - 17 Gru 2010, 21:23

Witam ponownie,
problem powrócił ze zdwojoną siłą przy mrozach -10 stopni. Przy włączonym silników biegów w ogóle nie idzie włożyć. Muszę gasić silnik by włożyć 1 bieg lub wsteczny. Dopiero po przejechaniu kilku km z domu do pracy lub odwrotnie biegi wchodzą bezproblemowo.
Na co mam zwrócić uwagę mechanikowi ? Czy to pompa sprzęgła?

sledge - 17 Gru 2010, 22:29

Jaki przebieg? może jak napisano wyżej, tarcza sprzęgła nie odbija? Wysprzęglik? Przyczyn może być wiele, u mojego ojca w escorcie z 1994 r przy dużych mrozach skrzynia bardzo ciężko chodzi, natomiast jeśli jest brak możliwości wrzucenia biegu to polecam na sprawdzenie wysprzęglika, synchronizatorów, oraz docisku sprzęgła - co się wiąże z kontrolą pompy i poziomu płynu.

pzdr :)

JoeMix - 17 Gru 2010, 22:38

krzemar, kupiłeś używane auto, czy nowe z salonu, bo taki objaw jak piszesz to jest trochę jak jest smoła zamiast oleju w skrzyni (labo inne dodatki, typu trociny i inny szmelc "wyciszający"),,,
diodalodz - 18 Gru 2010, 02:06

JoeMix napisał/a:
krzemar, kupiłeś używane auto, czy nowe z salonu, bo taki objaw jak piszesz to jest trochę jak jest smoła zamiast oleju w skrzyni (labo inne dodatki, typu trociny i inny szmelc "wyciszający"),,,

Tego ta skrzynia nie zniesie . Jest bardzo delikatna . Trociny i wyciszacze to zakończyły istnienie po zaprzestaniu produkcji polskich samochodów ;)